Læserbrev: Det er svært helt at se og fornemme, hvad der sker dernede under vandunderfladen. Men Odense Fjord er ved at dø. Heldigvis kan vi stadig nå at gøre noget, og nu har et enigt Klima- og Miljøudvalg i Odense Kommune sat de første penge af til at plante ålegræs i fjorden og undersøge, hvad der skal til for at få det til at leve og gro.
Tilbage i 60’erne var næsten hele bunden af Odense Fjord dækket af ålegræs. Og det var godt, for ålegræsset binder CO2 mindst lige så godt som træerne i skoven, ålegræsset er føde og ynglested for flere dyr og på den måde med til at styrke biodiversiteten, og ålegræsset har også stor betydning for vandmiljøet.
Det er afgørende, at vi står så stærkt sammen i Odense Fjord Samarbejdet.
I dag er det kun cirka syv procent af fjordens bund, der har ålegræs. Derfor er det afgørende, at vi står så stærkt sammen i Odense Fjord Samarbejdet, hvor både flere kommuner, landbrugsorganisationen Centrovice, Danmarks Naturfredningsforening, Syddansk Universitet, Vandcenter Syd, Fjernvarme Fyn og Odense Havn kan være med til at skabe et at de største naturgenopretningsprojekter i Fyns historie.
Kan vi få ålegræsset til at gro, som vi har set, det er lykkedes for eksempel i Horsens Fjord, vil det sprede sig som skvalderkål, hvor der i dag mest bare er mudder.
Men det kræver ikke bare tusindvis af nye små ålegræsskud. Vi skal samtidig nedbringe kvælstofudledningen og dermed den algevækst, som gør det umuligt for ålegræsset at leve i vores fjord. Odense Fjord skal være grøn igen.