Annonce
Fyn

Danskerne har færre indbrud i hjemmet: Odense i top på Fyn

Når indbruddet er sket rykker politiet ud med dets særlige kuffert med sporsikringsudstyr til fingeraftryk. I første kvartal 2019 har der ifølge Danmarks Statistik været færre indbrud. Arkivfoto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af indbrud i første kvartal i 2019 er det laveste antal i fem år. Det gælder både indbrud i private beboelse og i virksomheder, og vi er blevet bedre til at forebygge mod tyvenes hærgen.

Odense ligger stadig i top på Fyn, når det handler om indbrud i private hjem, men alligevel er der et generelt fald, når tyven er på spil.

Det viser helt friske tal fra Danmarks Statistik, som mandag offentliggjorde den kvartalsmæssige oversigt over fald og stigninger af forskellige former for kriminalitet i det ganske land.

Og mens antallet af indbrud i private hjem gennem årene har været højt ses der i første kvartal af 2019 et tydeligt fald, og det laveste antal indbrud, når man sammenligner første kvartal fem år tilbage. For fem år siden lå tallet på 8322 indbrud, som i første kvartal i år er faldet til 6542 indbrud.

- Sidste år nåede vi det laveste antal indbrud i mere end 30 år. Nu ser opgørelsen af indbrudsniveauet i første kvartal i 2019 ud til at pege i samme positive retning, siger Henrik Framvig, vicepolitiinspektør i Rigspolitiet til Bo Trygt, en kampagne skabt af Trygfonden og Realdania i samarbejde med Bolius Boligejernes Videncenter og Det Kriminalpræventive Råd..

Bo Trygt blev lanceret sidste sommer og har som mål at reducere antallet af indbrud i private hjem og komme ned på niveau med vores nabolande.

Annonce

Indbrud i private hjem

Indbrud i private hjem i Danmark i første kvartal de seneste fem år:

2019: 6542 indbrud

2018: 6783 indbrud

2017: 7726 indbrud

2016: 9407 indbrud

2015: 8322 indbrud

Indbruddene på Fyn fordeler sig således:

Odense: 258

Assens: 57

Kerteminde: 32

Faaborg Midtfyn: 68

Langeland: 17

Middelfart: 67

Nordfyn: 29

Nyborg: 65

Svendborg: 53

Ærø: 3

Kilde: Danmarks Statistik via Bo Trygt-kampagnen

Forebyggelse hjælper

Faldet i antallet af indbrud tager kampagnen delvis æren for sammen med mulige strukturelle ændringer i samfundet, og tæller blandt andet forebyggelse som bedre sikring af vores hjem og dertil nabohjælp.

- Vi ved, hvad der skal til for at forebygge indbrud, og vi har i fællesskab med Rigspolitiet udviklet de fem vigtigste råd mod indbrud. Bedre sikring af døre, vinduer og låse samt organiseret nabohjælp er blandt de mest veldokumenterede midler til at beskytte vores hjem mod indbrud, siger Britt Wendelboe, projektchef i Trygfonden og repræsentant for Bo Trygt.

Der er dog stadig alt for mange indbrud i Danmark, selv om tallene de seneste år er gået ned, og kampagnen vil have reduceret det samlede antal til en tredjedel. Der er stadig et godt stykke vej.

Ser man på de fynske byer i første kvartal 2019 ligger Odense ikke så underligt i toppen med flest indbrud, eftersom det også er den største by på Fyn. Ærø er nederst med bare tre indbrud, mens Faaborg-Midtfyn, Nyborg, Assens og Svendborg ligger omkring 50 til 68 indbrud.

- Tanken om indbrud bekymrer mange danskere, men de er også klar til at gøre en forskel. De skal bare vide, hvad de konkret kan gøre, og det er netop et af hovedformålene med Bo Trygt - nemlig at give danskerne større viden om sikring og indbrudsforebyggelse og gøre dem i stand til at handle i hverdagen, siger Laura Kristine Bjerre Munch, projektchef i Realdania og med i Bo Trygt-kampagnen.

Over halvdelen i private hjem

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at lidt over halvdelen af indbrud i første kvartal 2019 er indbrud i private beboelser, mens 23 procent er indbrud i ubeboede bebyggelser, og 26 procent i forretninger og virksomhederne.

Antallet af indbrud i ubeboede bebyggelser er modsat private hjem steget med 6,3 procent, og omfatter blandt andet indbrud i fritids- og kolonihavehuse, garager, udhuse samt kælder-, lofts- og pulterrum.

- Indbrudsraten i Danmark er stadig alt for høj, og det er vigtigt, at vi fra alle sider fortsætter den målrettede indsats for at nedbringe antallet af nedbrud, siger Henrik Framvig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hold jer væk: Ældre dieselbiler får adgang forbudt i det centrale Odense

Annonce