Annonce
Fyn

Danskerne har færre indbrud i hjemmet: Odense i top på Fyn

Når indbruddet er sket rykker politiet ud med dets særlige kuffert med sporsikringsudstyr til fingeraftryk. I første kvartal 2019 har der ifølge Danmarks Statistik været færre indbrud. Arkivfoto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af indbrud i første kvartal i 2019 er det laveste antal i fem år. Det gælder både indbrud i private beboelse og i virksomheder, og vi er blevet bedre til at forebygge mod tyvenes hærgen.

Odense ligger stadig i top på Fyn, når det handler om indbrud i private hjem, men alligevel er der et generelt fald, når tyven er på spil.

Det viser helt friske tal fra Danmarks Statistik, som mandag offentliggjorde den kvartalsmæssige oversigt over fald og stigninger af forskellige former for kriminalitet i det ganske land.

Og mens antallet af indbrud i private hjem gennem årene har været højt ses der i første kvartal af 2019 et tydeligt fald, og det laveste antal indbrud, når man sammenligner første kvartal fem år tilbage. For fem år siden lå tallet på 8322 indbrud, som i første kvartal i år er faldet til 6542 indbrud.

- Sidste år nåede vi det laveste antal indbrud i mere end 30 år. Nu ser opgørelsen af indbrudsniveauet i første kvartal i 2019 ud til at pege i samme positive retning, siger Henrik Framvig, vicepolitiinspektør i Rigspolitiet til Bo Trygt, en kampagne skabt af Trygfonden og Realdania i samarbejde med Bolius Boligejernes Videncenter og Det Kriminalpræventive Råd..

Bo Trygt blev lanceret sidste sommer og har som mål at reducere antallet af indbrud i private hjem og komme ned på niveau med vores nabolande.

Annonce

Indbrud i private hjem

Indbrud i private hjem i Danmark i første kvartal de seneste fem år:

2019: 6542 indbrud

2018: 6783 indbrud

2017: 7726 indbrud

2016: 9407 indbrud

2015: 8322 indbrud

Indbruddene på Fyn fordeler sig således:

Odense: 258

Assens: 57

Kerteminde: 32

Faaborg Midtfyn: 68

Langeland: 17

Middelfart: 67

Nordfyn: 29

Nyborg: 65

Svendborg: 53

Ærø: 3

Kilde: Danmarks Statistik via Bo Trygt-kampagnen

Forebyggelse hjælper

Faldet i antallet af indbrud tager kampagnen delvis æren for sammen med mulige strukturelle ændringer i samfundet, og tæller blandt andet forebyggelse som bedre sikring af vores hjem og dertil nabohjælp.

- Vi ved, hvad der skal til for at forebygge indbrud, og vi har i fællesskab med Rigspolitiet udviklet de fem vigtigste råd mod indbrud. Bedre sikring af døre, vinduer og låse samt organiseret nabohjælp er blandt de mest veldokumenterede midler til at beskytte vores hjem mod indbrud, siger Britt Wendelboe, projektchef i Trygfonden og repræsentant for Bo Trygt.

Der er dog stadig alt for mange indbrud i Danmark, selv om tallene de seneste år er gået ned, og kampagnen vil have reduceret det samlede antal til en tredjedel. Der er stadig et godt stykke vej.

Ser man på de fynske byer i første kvartal 2019 ligger Odense ikke så underligt i toppen med flest indbrud, eftersom det også er den største by på Fyn. Ærø er nederst med bare tre indbrud, mens Faaborg-Midtfyn, Nyborg, Assens og Svendborg ligger omkring 50 til 68 indbrud.

- Tanken om indbrud bekymrer mange danskere, men de er også klar til at gøre en forskel. De skal bare vide, hvad de konkret kan gøre, og det er netop et af hovedformålene med Bo Trygt - nemlig at give danskerne større viden om sikring og indbrudsforebyggelse og gøre dem i stand til at handle i hverdagen, siger Laura Kristine Bjerre Munch, projektchef i Realdania og med i Bo Trygt-kampagnen.

Over halvdelen i private hjem

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at lidt over halvdelen af indbrud i første kvartal 2019 er indbrud i private beboelser, mens 23 procent er indbrud i ubeboede bebyggelser, og 26 procent i forretninger og virksomhederne.

Antallet af indbrud i ubeboede bebyggelser er modsat private hjem steget med 6,3 procent, og omfatter blandt andet indbrud i fritids- og kolonihavehuse, garager, udhuse samt kælder-, lofts- og pulterrum.

- Indbrudsraten i Danmark er stadig alt for høj, og det er vigtigt, at vi fra alle sider fortsætter den målrettede indsats for at nedbringe antallet af nedbrud, siger Henrik Framvig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce