Annonce
Odense

Bedre indeklima og kodning: 85 millioner kroner sendes ud i Odenses folkeskoler

Odense har masser af arbejdspladser i robotindustrien, og nu skal byens børn klædes endnu bedre på til at kode og programmere. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Et flertal af Odenses politikere er enige om at investere millioner fra salget af Nature Energy Fyn i byens folkeskoler. Over de næste 10 år bliver der brugt 85 millioner kroner på bedre indeklima og på at gøre eleverne klogere på kodning.

Et bedre indeklima i klasseværelserne. Og kodning og programmering som en integreret del af undervisningen.

Det bliver børnene i byens folkeskoler, der får glæde af de i alt 85 millioner kroner, som Odense Kommune kan lægge i kassen efter salget af Nature Energy Fyn - det tidligere Naturgas Fyn.

Otte fynske kommuner besluttede sidste år at sælge naturgasselskabet og fik ad den vej 335 millioner kroner til deling, og nu melder et flertal i Odenses byråd sig altså klar med en politisk aftale om, at gasmillionerne skal nå folkeskolerne:

50 millioner kroner skal styrke elevernes teknologiforståelse, mens 26 millioner skal købe et sundere indeklima. De resterende ni millioner kroner skal bruges til såkaldt afledt drift og vedligehold i forbindelse med forbedringerne af indeklimaet.

- Det er jo arvesølvet, vi har solgt ud af i Nature Energy Fyn, så derfor giver det mest mening at bruge pengene der, hvor vi kan investere i fremtiden. Og det er folkeskolen, fastslog borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kort efter handelen.

- Måske skulle vi se på, om vi ikke skal investere i undervisningsmateriale, så vi kan klæde vores børn på til fremtiden, sagde han, og det er nu lykkedes at samle et flertal for.

Annonce
Med millioner fra salget af Nature Energy Fyn får skolebørnene i Odense nu både bedre indeklima og mere undervisning i blandt andet kodning og programmering. Arkivfoto: Steffen Ortmann/Scanpix

Pengene kommer i rater

De første 25 millioner er klar til investeringer med det samme, mens de resterende 60 bliver udbetalt i portioner af seks millioner kroner hvert år over 10 år. Det sker for at undgå store modregninger i det bloktilskud, kommunerne får fra staten.

Det er alle byrådets partier med undtagelse af Dansk Folkeparti, der står bag salget af Nature Energy Fyn - Enhedslisten har dog kun andel i salget af distributionsdelen og ikke den kommercielle del af selskabet og er derfor kun med til at dele penge ud til indeklimaet.

Regnestykker fra By- og Kulturforvaltningen har flere gange vist, at der er et enormt efterslæb på vedligehold af folkeskolerne - herunder ikke mindst udluftning - og det når de 26 millioner ikke at rette op på.

Men pengene er et supplement til de 137 millioner kroner, der de seneste år er brugt på bedre fysiske rammer på skoler og i daginstitutioner.

Også national dagsorden

Den anden del af gasinvesteringen - den der handler om kodning, programmering og generel god teknologiforståelse - rammer lige ned i den radikale børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsens snak om børnene i robotbyen og også i en national dagsorden.

I januar fortalte undervisningsminister Merete Riisager (LA), at der som et tre-årigt forsøg på op mod 50 folkeskoler rundt om i landet fra næste skoleår skal undervises i it-forståelse og kodning som en obligatorisk del på alle klassetrin.

- Teknologi er en præmis for alle børn, og derfor er visionen, at alle danske børn skal lære at kode og forstå grundpræmisserne for moderne teknologi, forklarede hun.

I Odense bliver det op til politikerne i Børn- og Ungeudvalget at finde den bedste måde med de 50 gasmillioner i favnen at gøre børnene kloge på kodning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce