Annonce
Odense

Bedre besøgstal på museerne

H.C. Andersens barndomshjem i Munkemøllstræde - her fotograferet fra havesiden på en sommerdag - har aldrig haft så mange besøgende som i 2019. Arkivfoto: Kim Rune
2019 blev et ganske pænt år for Odense Bys Museer. Især H.C. Andersens Barndomshjem og Møntergården havde gode besøgstal.

I 2018 dykkede besøgstallene på Odense Bys Museer markant, men det var forventet, eftersom H.C. Andersens Hus lukkede og blev erstattet af et midlertidigt museum i Odense Koncertshus - det tidligere Carl Nielsen Museum.

Men i 2019 steg tallene igen en smule. Fra 370.102 i '17 faldt tallet til 349.283 i '18 for så at stige til 355.840 i 2019. Lokomotiverne i fremgangen har været H.C. Andersens Barndomshjem og Møntergården. Begge steder satte rekord sidste år. Barndomshjemmet nåede op på over 47.000 gæster, mens Møntergården besøgtes af 115.000.

Forklaringen på det er, at mens man venter på det nye H.C. Andersens Hus, der skal åbne i juni 2021, tilbyder Odense Bys Museer en fem-i-en-billet, der giver adgang til det midlertidige Andersen-museum, digterens fødehjem og barndomshjem samt Børnekulturhuset Fyrtøjet og Møntergården, og det koncept har trukket mange af Andersen-turisterne ind på Møntergården.

Når det nye H.C. Andersens Hus åbner, forestiller museumschef Torben Grøngaard Jeppesen sig, at interessen bliver så stor, at man kun vil sælge billetter on line. Man skal altså booke en dag og en tid på dagen, hvor man vil besøge det nye HCA-hus. Og i den forbindelse kan Odense Bys Museer så tilbyde tillægsbilletter til Møntergården, Fyrtøjet og Barndomshjemmet, som folk kan bruge dagen på, mens de venter på deres tid i det nye HCA-hus.

Annonce

Fyringsrunde

Efter Odense Bys Museer er blevet selvejende er entré-indtægter blevet et vigtigt fokuspunkt. Museerne er endda blevet beskåret cirka 3,6 mio. kr. i årligt kommunalt tilskud, hvilket udmøntede sig i en mindre fyringsrunde for få måneder siden.

Foruden de ovennævnte attraktioner er Den Fynske Landsby også et trækplaster. Her holdt tallene nogenlunde status quo, men museumschefen noterer sig en fremgang i antallet af betalende gæster.

Over en bred kam er antallet af udenlandske gæster steget, og det glæder museumschefen sig over, al den stund at udlændinge - i modsætning til f.eks. danske skoleklasser - altid betaler fuld pris.

Andelen af fynske gæster på HCA-museerne har tidligere ligget på 10 pct., men er nu nede på 6,6 pct. Blandt andet derfor er Odense Bys Museer ude i en mere offensiv markedsføring af et årskort til 395 kroner.

Det giver gratis adgang med ledsager til alle attraktionerne samt en række fordele i form af rabatter i museumsbutikkerne, adgang til særarrangementer med mere.

- Selv om vi er en selvejende institution med fokus på at tjene penge, skal vi huske, at vi også er her for at formidle historien til de lokale, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Brand på Anderupgaard

Assens

To forklaringer bag: Ældre takker nej til hjemmehjælp i corona-krisen

Annonce