Annonce
forside

Beddingen i Rudkøbing er en maritim kulturarv

Maritim historiker og forfatter, tidl. museumsinspektør Ole Mortensøn, Strynø vurderer, at det ville være muligt at søge fondsmidler til en bevaring af det stykke maritime kulturarv, som beddingen er: - Den giver liv på havnen og der er arbejdspladser i den. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Historiker og maritim forfatter Ole Mortensøn, Strynø, mener, at beddingen i Rudkøbing er værd at bevare og at det vil være muligt at skaffe pengene, hvis der lægges en plan.

Annonce
Annonce

VIDEO: Maritim historiker Ole Mortensøn fortæller historien om beddingen i Rudkøbing - og efterlyser en plan for bevarelse af maritimt miljø i Rudkøbing

Ingen kender Rudkøbing havns lange historie bedre end forfatter til talrige maritime bøger, historiker og tidl. museumsinspektør Ole Mortensøn, Strynø. Søsiden satte Ole Mortensøn stævne ved Rudkøbings truede beddingsanlæg en solrig, blæsende dag ved årsskiftet:

- Hvis beddingen bliver nedlagt, er det et punktum for et stykke maritim erhvervshistorie i Rudkøbing. Der har været søsat og arbejdet på skibe her i mange generationer, og fra omkring midten af 1970'erne har der også været restaureret mange fartøjer her. Derfor kan man sige, at det er sørgeligt, hvis kommunen vælger den nemme løsning at rive beddingen ned og at planere det hele, siger Ole Mortensøn. Han betoner, at beddingen og værftsområdet er et stykke maritim kulturarv, som er efterladt til os.

Annonce

- Hellere bedding end mobilhomes

- Det er i orden, at man nedlægger noget, der ikke længere kan fungere og det er så dårligt, at man ikke længere kan skaffe penge til at restaurere det osv. Men en fungerende bedding kan skabe mere liv på havnen og der kunne fastholdes arbejdspladser, påpeger Ole Mortensøn.

Den truede bedding ligger i området mellem Rudkøbings lystbådehavn og den historisk bevaringsværdige fiskerihavn. I samme område ligger havværts orienterede arbejdspladser som Rudkøbing Havnesmedie, DK Sails, Bianca Yacht og en fiskehandel. Ole Mortensøn vil gerne se området som en helhed og efterlyser en samlet plan, der også skal omfatte beddingen:

- Langeland har en maritim kulturarv at byde på. Den skal vi passe på. Turister kommer ikke her for at se på parkeringspladser eller mobilhomes. De kommer her bl. a. for at opleve noget, som er værd at se på. Det er jo netop bl. a. øens maritime kulturarv. Derfor skal vi passe på den, understreger Ole Mortensøn.

- Vi skal planlægge, hvad der skal ske, og der skal selvfølgelig også penge til.

- Der er ingen tvivl om, at hvis vi har ideerne, er det også muligt at skaffe pengene. Det er der mange gode eksempler på heromkring, siger Ole Mortensøn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce