Annonce
Nyborg

Beboerformand: Overfald på åben gade skaber utryghed

En 33-årig mand fra Ullerslev blev i sidste uge overfaldet efter et besøg på diskotek No. 5 i Nyborg. Beboerne i området har længe efterlyst, at politiet er mere synlig i nattelivet. Foto: Kasper Riggelsen

Mens politi og kommune har inviteret byens restauratører til møde om tryghed i nattelivet, har naboerne til diskotek No. 5 i årevis klaget over forholdene. Vejen frem er mere synligt politi, mener Benjamin Wædeled.

Nyborg:Overfaldet på en 33-årig mand fra Ullerslev på Dronningensvej i Nyborg har resulteret i, at politiet indkalder byens restauratører til møde. Samtidig har kommunen lovet, at de såkaldte streetwalkere fremover skal bruge en større del af deres arbejdstid på at være synlige i nattelivet.

Begge dele er positive tiltag. Men det er også hårdt tiltrængt, at der bliver gjort en aktiv indsats for at skabe ro og orden i området omkring diskotek No. 5 i Nyborg. Sådan siger Benjamin Wædeled, der i sin egenskab af beboerformand for en række af naboerne i området har sendt et utal af klager over forholdene.

- På et tidspunkt blev der også lavet en underskriftsindsamling blandt beboerne. Efterfølgende har vi været til møde med kommunen, med diskoteket, bevillingsnævnet og med lokalpolitiet. De møder op, men så sker der ikke rigtig mere, konstaterer formanden.

Den seneste episode natten til fredag understreger behovet for et kursskifte, mener Benjamin Wædeled. Ligesom ejeren af diskotekt No. 5, Tommy Mose Hansen, efterlyser han et mere synligt politi i nattelivet.

- Jeg kan godt se, at nattelivet i Nyborg måske ikke berettiger, at vi får vores egen patrulje. Men når sådan et overfald sker i vores "baghave", kan man godt blive urolig. Jeg bliver harm over at høre, at selv når restaurationer ringer, får de ingen reaktion. Flere af dem, der bor i området, har oplevet at følt sig truet i nattelivet. Jeg har selv prøvet, at nogen har forsøg at lange ud efter mig. Hvis man kommer sent hjem er det rart at kunne gå fra parkeringspladsen og op til sin hoveddør uden at skulle kigge sig over skulderen, bemærker han.

Han oplever, at der er meget forskel på, hvordan politiet reagerer, når han eller en af de andre beboere ringer for at klage over eksempelvis larm i gaden.

- Når man - som jeg - bor i midtbyen, må man naturligvis være indstillet på, at der er et natteliv. Men ofte får man blot at vide af politiet, at man selv kan gå ned og ordne det, fortæller Benjamin Wædeled.

Annonce

Det siger tallene

De seneste uger har der været adskillige sager om vold, ulovlig våbenbesiddelse og brandstiftelse på Østfyn. Politiets egne tal for årets fem første måneder viser dog et fald i antallet af anmeldelser om vold.Fra 34 anmeldelser sidste år til 24 anmeldelser i år. Der er endnu længere mellem sager om grov vold. I alt blev der registreret fem anmeldelser fra januar til og med maj 2016 mod tre anmeldelser i år.

Hellere en gang for meget...

Fyens Stiftstidende har forelagt kritikken for lederen af vagtcentralen ved Fyns Politi, Jesper Pedersen, der tidligere har forsikret, at politiet er til stede i Nyborg. Også om natten.

- Hvis der sker vold og ballade, så skal almindelige borgere ikke gå ned og indlede sig i slagsmål. I stedet skal man ringe til politiet. Det er ikke nogen garanti for, at vi kommer. Men så har vi en dialog med borgeren om, hvordan man skal forholde sig. Hvis folk oplever, at de får et beskidt svar, når de henvender sig, så vil jeg opfordre dem til at sende en skriftlig henvendelse til politidirektøren, siger han.

Politiets egen statistik viser et fald i antallet af anmeldelser om vold i Nyborg sammelignet med samme periode sidste år. Til gengæld er der registreret en stigning i overtrædelser af ordensbekendtgørelsen, men det kan netop være et udtryk for, at politiet er til stede. Typisk vil det nemlig være politiet selv, der anmelder disse forhold, forklarer vagtchefen.

Tryghed i nattelivet bliver også overskriften for en ny kampagne, som politiet og kommunen sætter i værk efter sommerferien. Samtidig erklærer borgmester Kenneth Muhs (V) sig åben overfor ideen om et borgermøde om emnet.

- Nu er der i første omgang indkaldt til møde med restauratørerne, hvor vi skal se på, hvordan vi kan forbedre samarbejdet. Men man kan sagtens forestille sig et borgermøde om, hvad vi alle kan byde ind med. For det er en fælles opgave at skabe tryghed i nattelivet, konstaterer han.

Borgmesteren vil heller ikke afvise, at det kan komme på tale med en egentlig nattelivspolitik.

- Det kunne være et af de konkrete forslag, som kunne komme ud af sådan et møde, mener han.

Som nabo til et af byens diskoteker kan Benjamin Wædeled se mange fordele i, at politikerne tager aktivt stilling.

- En nattelivspolitik kan bruges til at sige noget om, hvad vil man, og hvem har ansvaret for et trygt natteliv. Man kan skæve til Herning. De har indskrænket diskotekernes åbnnigstid. Det er ikke populært hos alle, men det har haft en effekt i forhold til vold i nattelivet, stoffer og lignende, fortæller han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce