Annonce
Odense

Beboere rystede over kommunen: - Det er kun et spørgsmål om tid, før vejen falder sammen

Beboere på Havtornvænget i Korup frygter, at et skolebarn en dag bliver kørt ned, da de dagligt benytter vænget til og fra skole. Folk, der kører ind ad vænget, kører nemlig omgående over i det modsatte spor, og det har givet nogle grimme situationer adskillige gange, forklarer de. Foto: Christian Nordholt
Sjusket fjernvarme-tilslutning skaber dybe huller på privatvej i Korup. Der er gået hårdknude i ansvarsfordelingen, og beboere føler, de står tilbage med aben.

Korup: På Havtornvænget i Korup har man i over et år stødt på en større blokering på den ene side af vejen. En stor bunke jord, metalplader og flere røde afspærringscylindre med et omkransende hegn, der er væltet vind og skæv, er, hvad beboerne på vænget dagligt må affinde sig med.

Efter afskærmningen blev sat op for lidt over et år siden for at skærme for to dybe huller, er der gået hårdknude i, hvem der skal betale for at få hullerne lappet.

- Vi føler os meget magtesløse og fanget i kommunens passivitet, ineffektivitet og dårlige moral, lyder det fra Jesper Sagen, der som beboer i vænget er bannerfører i kampen for at stille kommunen til ansvar.

De to dybe huller opstod under hedebølgen i starten af maj 2018, da en bil passerede henover. Under asfalten er jorden faldet sammen, efter at Odense Kommunes fjernvarmeforsyning i starten af 1980'erne ikke fik lavet ordentlige fjernvarme-installationer.

Vejen er en privat fællesvej, som blandt andet benyttes af skolebørn, og i princippet skal beboerne selv stå for al vedligeholdelse, men så enkelt er det ikke, lyder det fra beboerne.

- Fjernvarmen har udført et gigantisk sjusket og forkert udført arbejde med kloakkerne, da man for mange år siden lagde fjernvarme ind. Det var dengang kommunen, der stod for det, og det har kun været et spørgsmål om tid, før vejen ville falde sammen med de rørsamlinger, siger Jesper Sagen.

Annonce

Tidslinje over vejsagen

I starten af 1980'erne anlægges fjernvarme på Havtornvænget af en underentreprenør til Odenses Kommunes fjernvarmeforsyning. I den forbindelse bliver der rodet med kloakrørene, og kort fortalt bliver der ikke sat en pakning i mellem rørene. Det skaber et hulrum, som får det omkringliggende grus til at skylle i kloakken. Det hulrum under asfalten skal senere få konsekvenser for beboerne, idet asfalten falder sammen.

I 2004 foretager Odense Vandselskab A/S en TV-inspektion. I den forbindelse har man skannet utætheder i kloakkerne under asfalten. De konstaterer, at problemet er opstået i 1980'erne.

Man har løbende via en arbejdsgruppe været i dialog med kommunen for at drøfte udbedringer af skader på vejen og de konstaterede utætheder i kloakkerne.

I 2009 får beboerne for egen regning lagt ny asfalt på vejen, og i den forbindelse bliver der indgået en aftale, hvor kommunen samtidig med asfalteringen skal udbedre utæthederne ved kloakkerne. Det bliver ifølge beboerne dog ikke gjort, hvilket de konstaterer i 2018, da nye huller opstår, og de finder ud af, hvad årsagen er til det. Her har beboerne selv haft en entreprenør ude for at undersøge problemet.

Frygter flere huller

Han føler som mange andre i vænget, at kommunen har fraskrevet sig ansvaret til trods for, at de selv har erkendt, at fjernvarme-tilslutningen for år tilbage var sjusket lavet.

Vejen står som den står i dag, efter en entreprenør for over et år siden gravede det op for at se på skaderne. Her blev det vurderet, at omkostningerne ved at få lappet hullerne vil være omkring 30.000 kroner. Siden da har sagen stået stille.

- Det er småpenge, vi snakker om for at lave de to huller. Men vores anke går på, at det (sjuskede rørlægning, red.) formentligt er lavet hele vejen ned. Accepterer vi at påtage os udgiften nu, accepterer vi jo samtidigt de næste 20 steder ved de øvrige huse, siger Jesper Sagen.

Jesper Sagen og resten af beboerne frygter derfor, at de ender med en enorm regning, hvis de accepterer den første.

Overdraget

Jesper Sagen forklarer, at han og naboerne har rettet utallige henvendelser til kommunens ansvarlige folk, men er blevet mødt med manglende respons og trækken i langdrag. I ren afmagt har Jesper Sagen også skrevet til den politiske top i Odense, men har fået at vide, at sagen ikke er så lige til.

Status er nu, at forvaltningen har overdraget sagen til forsikringsfunktionen i Borgmesterforvaltningen, som skal træffe en afgørelse om et eventuelt erstatningsansvar.

- Vi er jo ikke i tvivl om, at de nu er i gang med at afvise os med afsæt i det forsikringsmæssige. Hvor er det moralske ansvar blevet af og den ordentlighed over for borgerne, som vores borgmester så ofte har prædiket om? Man graver et hul, laver noget lort, smider tonsvis af jord ovenpå og overlader efterfølgende regningen til borgerne, siger Jesper Sagen.

I over et år har Havtornvænget i Korup haft to store afspæringer og plader over asfalten. De dækker huller på vejen, som entreprenører gravede fri fri for at finde årsagen; nemlig fjernvarmen. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce