Annonce
Faaborg-Midtfyn

Beboere klædt på til kamp

Støj fra den nye motorvej generer mange borgere i Sdr. Højrup. Mindst 14 familier overvejer at søge erstatning

Annonce

SDR. HØJRUP: Trafikstøj er næsten ikke til at undgå, uanset hvor man bor. Men for mange beboere i Sdr. Højrup har larmen fra den nye motorvej udviklet sig til en daglig plage. Derfor overvejer mindst 14 familier nu at søge om erstatning.

Det kom frem, da der tidligere i denne uge blev afholdt informationsmøde i det lokale forsamlingshus. Her var advokat Peter Flint Jensen fra Ringe inviteret til at fortælle om mulighederne for at gøre vejstøjen op i penge. Og chancerne er gode, ikke bare for borgerne i Sdr. Højrup, lød vurderingen fra advokaten. Vejdirektoratet har selv regnet sig frem til, at 75 enkeltstående huse langs vejen vil opleve så meget larm, at det overskrider den vejledende støjgrænse.

Men beregningerne er lavet helt tilbage i 1998, altså før man vidste, at farten blev sat op til 130 kilometer i timen. Samtidig er der kommet mere trafik, end man havde forventet. Derfor må tallet ligge et godt stykke over de 75, mener Peter Flint Jensen.

Annonce

Ikke nok at bo tæt på

Når sagen kommer frem nu, hænger det sammen med, at et eventuelt erstatningskrav skal rejses senest et år efter, at vejen er taget i brug.

- Det er da helt åndsvagt. Hvad så, hvis trafikken og dermed også støjen stiger om et par år, ville Steen Fejer, Sdr. Højrup, vide på mødet.

- That's life, lød svaret fra Peter Flint Jensen, der har ført de første fire sager om erstatning for beboere langs vejen.

De har alle fået mellem 60.000 og 100.000 kroner ud af det. Men det er langt fra altid, beboerne kan få det, de kræver, understregede han. Dels må man ikke bo længere end 100-150 meter fra vejen for at komme i betragtning.

Dels er der en lang række andre faktorer, som spiller ind, for eksempel støjniveau, lokalområdets karakter og tabet af herlighedsværdi.

Steen Ogstrup, projektleder hos Vejdirektoratet, er der heller ikke skræmt ved tanken om, at 14 midtfynske familier vil kræve erstatning.

- Der ligger et par huse helt ud til vejen, og her kan jeg ikke afvise, at der kan blive tale om erstatning. Ser vi på de familier, der bor inde i selve byen, så er chancerne meget små. Men i sidste ende er det op til ekspropriationskommissionen at træffe en afgørelse, siger han.

Hvor meget støj?

Som en tommelfingerregel skal støjniveauet være højere end 55 decibel, før man kan søge erstatning.

Det er cirka dobbelt så højt som bruset fra en elv. Ved et lydniveau på 85 decibel eller derover, vil det ofte gøre ondt i ørerne. Det kan man opleve til en rockkoncert. KILDE: SUNDHEDSGUIDEN

Annonce

Optimisme efter møde

Alligevel var der optimisme at spore på mødet i Sdr. Højrup, blandt andet hos formanden for den lokale beboerforening, Erling Jørgensen.

- Advokaten fortalte om en række konkrete sager, hvor der var givet erstatning. Det giver mig en mulighed for at vurdere mine egne chancer, og de er ikke blevet dårligere efter i aften, sagde han.

Både Vejdirektoratet og den enkelte familie kan anke en sag, efter at den har været behandlet af kommissionen. Sager, der går helt i hårdknude og ender i retten, vil typisk strække sig over flere år.

På mødet var flere af de cirka 25 deltagere da også stemt for, at Vejdirektoratet bare kunne bygge en støjvold, så var problemet løst.

De hidtidige erfaringer har dog vist, at det ønske er svært at komme igennem med. I stedet kan man overveje at bygge volden selv for siden hen at få udgifterne dækket af en erstatning, foreslog Peter Flint Jensen. En egentlig garanti for, at metoden virker, turde han dog ikke give.

De utilfredse beboere har aftalt et nyt møde med advokaten den 21. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Odense

Windell er bekymret for corona-krisen forud for budgetforhandlinger: - Vi skal ikke give en masse løfter

Annonce