Annonce
Kerteminde

Beboere i Viby: Træt af rod med vejene siden kloakseparering i 2016 - venter stadig på asfalt

Landsbyen Viby er den rene idyl, men siden kloaksepareringen har tilsandede vejbrønde givet skår i idyllen. Arkivfoto: Steen Heiberg
I 2016 fik Viby kloakseparering - siden da har det været skidt med vejbrøndene, klager en beboer. Det kræver 600.000 kroner at fjerne problemerne, og dem har vejafdelingen ikke - endnu.

Viby: - Hvorfor i alverden investerer de så stort, hvis de så ikke har råd til at følge det op.

Jan Lorentzen i Viby er sammen med andre beboere i landsbyen træt af, at vejbrøndene hvert eneste efterår stopper med skidt og blade, så vandet sejler hen ad gaden i stedet.

Sådan har det været, siden Kerteminde Forsyning i 2016 lavede kloakseparering.

- Vores by var gravet i stykker i et års tid, men så skulle det blive godt bagefter. Jo tak, i et halvt års tid, så var det forbi. En ting er, at de graver hele vores by i stykker, men så kunne de da i det mindste følge op på investeringen, beklager han.

- Så lyder beskeden fra kommunen, at vi bare skal ringe, hvis der er en stoppet vejbrønd, så kommer der en ud og suger. Jo tak, han bruger halvdelen at tiden på at lede efter vejbrønden, for den er ikke markeret. De skulle vel bare sørge for at slamsuge hvert efterår, ligesom vi andre renser vores tagrender. Den nye asfalt, vi skulle have lagt efter et år, har vi heller ikke set noget til endnu.

Sådan lyder Jan Lorentzens ærgrelser, som vi har præsenteret kommunen for.

Annonce

Afdeling mangler Chef

Park, Vej og Havne har siden efteråret været uden chef - ham man normalt ville have taget en snak med om vejbrønde og asfalt. Siden den sidste chef sagde sin stilling op, har afdelingen klaret sig uden, men nu er stillingen slået op med sidste frist for at byde ind på den i dag, den 15. januar.

Af stillingsopslaget fremgår det, at man søger en leder med både teknisk forståelse og politisk tæft. Til gengæld kan man få lov til at være med til "at indfri Kerteminde Kommunes vision om at være Fyns sunde og smukke forhave - et attraktivt og grønt sted at bo".

Park, Vej og Havn søger i øvrigt også en administrativt medarbejder.

For at kunne få den stilling skal man blandt andet have "solid erfaring med forskellige administrative opgaver" og god erfaring med IT-systemer til økonomistyring.

Til gengæld tilbyder kommunen: "En attraktiv arbejdsplads med gode kolleger og gode muligheder for faglig og personlig udvikling. Vi er en enhed i rivende udvikling med mange nye og spændende opgaver."

Et projekt klar i skuffen

I kommunens vejafdeling ligger planen klar, der skal afhjælpe problemerne med tilstoppede vejbrønde samtidig med, at den længe ventede asfaltbelægning kommer på. Det eneste, planen mangler, er penge.

- Problemet i Viby er de meget smalle veje, der er afgrænset i begge sider af grus eller græs. Vejene er så smalle, at når biler skal passere hinanden, så kommer de automatisk til at køre ude i den bløde rabat. Så opstår der fordybninger og ved regn frigøres materiale, der ender i vejbrønden, forklarer vejingeniør Mladen Grgic.

- Derfor er det temmelig vigtigt, at vi i Viby får befæstet vejsiderne, enten med brosten eller med fliser med dybe render i, der kan aftage vandet, og som kan holde til at blive kørt på. Og før vi har lavet dem, kan det ikke svare sig at lægge asfalt ud - det ville være både dumt og dyrt.

Han har et projekt klar og havde til sidste efterårs budgetlægning bedt om 600.000 kroner til formålet. Men dem fik han ikke.

- Uden at kende til projektet kan jeg sige, at der ikke er afsat 600.000 kroner til det formål i år, siger næstformand i miljø- og teknikudvalget, Terje Pedersen (DF).

- Men hvis det er meget presserende, så burde det være muligt at finde pengene på vores konto - det er et spørgsmål og politisk vilje og prioritering.

Mere effektivt

En anden hjælp er også på vej, nemlig et program til elektronisk registrering af samtlige kommunens 7000 vejbrønde.

- Med det program får vi kortlagt samtlige vejbrønde - får en GPS-registrering over, præcis, hvor de er, og med tiden - efterhånden som vi kommer rundt til alle 7000, også en registrering af, hvornår den er tømt, og hvor ofte de skal tømmes. For der er jo nogle, der hurtigere sander til end andre, fortæller chef for kultur, fritid og faciliteter Christian Barding.

- Det kommer selvsagt ikke til at virke fra den ene dag til den anden, for vi skal jo først have fodret programmet med data. Men når det er sket, så skulle vores indsats blive meget mere effektiv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Odense

Jørgen har haft en blodprop i hjernen og kan kun sige 'for satan!': Kæmper imod ulovlige parkeringer

Annonce