Annonce
Indland

Beboere i Jyllinge sikrer deres huse mod stormen Malik

Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord, onsdag den 2. januar 2018. Vandstanden har flere gange været meget høj i området, men det skal kystsikring og et lokalt digelavgforhindre. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Efter voldsomme oversvømmelser i 2013 står digelag i Jyllinge og Tangbjerg nu for at sikre husene i området.

Danmarks Meteorologiske Institut regner med, at vandstanden i Roskilde Fjord og Isefjord vil stige op til 1,9 meter over normal vandstand, når stormen Malik ventes at ramme landet natten til søndag.

Men op mod 40 lokale beboere vil fra lørdag aften prøve at sikre, at husene omkring Jyllinge ved Roskilde forbliver tørre.

En af dem er Kim Boddum, der til daglig er rådgiver for kloak og afløb og er med i den frivillige gruppe Jyllinge Nordmark og Tangbjerg Digelag.

Annonce

- Driften af den her kystsikring bliver foretaget af lokale borgere. Det er vores eget ansvar, at det kommer til at fungere og køre, når vi har en høj vandsituation, siger han.

Han og de andre frivillige er ved at få klargjort det materiel, der ikke kan stå permanent fremme. Det inkluderer blandt andet mandskabsvogn, materialecontainer og generatorer, der skal sikre strøm, hvis transformerstationen sætter ud.

- Vi sikrer på forkant, at alle vores små pumper bag ved diget fungerer. De skal tage lidt understrømning og vand, der løber over diget. Og så bliver det kontrolleret, at alle ventiler virker, som de skal, siger han.

Digelaget begynder at pumpe vand væk, når vandstanden stiger 0,7 meter. Først lukker fire metalporte - sluseporte - og derefter pumpes vandet tilbage ud i fjorden.

Kystsikringen ved Jyllinge Nordmark kan klare en vandstandsstigning på op til 2,4 meter og bliver betjent af lokale beboere. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Og så skal man egentlig sidde og holde øje med det. Der har vi nogle borgere, der bruger deres fritid på at holde øje med det i nogle vagter af seks timer ad gangen.

- Så kører det døgnet rundt, fra vi begynder at lukke portene, og indtil vandstanden i fjorden er faldet til under en meter igen. Så kan portene igen få lov at glide op.

Ved stormen Bodil i 2013 steg vandstanden 2,6 meter ved Jyllinge. Her blev cirka 225 husstande ramt af oversvømmelser, siger Kim Boddum.

Og han gik heller ikke selv fri. Der var 20 centimeter vand i hele huset, selv om han bor over en kilometer fra fjorden.

Det tog dengang otte måneder at renovere alt det, der blev ødelagt, fortæller han.

Kim Boddum er fortrøstningsfuld, når det kommer til stormen Malik. Kystsikringen ved Jyllinge kan nemlig klare op til 2,4 meter vandstigning. Og han tror, at det nok skal virke, selv om der skulle komme en stor storm.

/ritzau/

Annonce
Assens For abonnenter

Efter stormøde om spyt, hærværk og trusler skal forældre på banen: - Vi skal passe på med ikke at stigmatisere nogen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nedbryderfirma fyret for anden gang efter ny asbest-afsløring: - Vi har fået en garanti for, at BR Miljøtech ikke længere vil være på byggepladsen

Erhverv For abonnenter

Svin med betændte klove blev transporteret af fynsk vognmand - en fik revet trynen revet af: - Det er kun toppen af isbjerget

Nordfyn

Ukrainsk ambassadør på fynsk besøg: - Det gav dem en tryghed og en forståelse

OB

Bo Henriksen har noteret sig Hans Christian Bernats fejl og vil søge at udnytte det i pokalfinalen

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Kerteminde

Ny drejning i byggeskandale: Byggebrødre med ejendomme på Fyn undersøges af politiet

Kerteminde For abonnenter

De synger stadigvæk ikke 'vi går aldrig hjem' på Den Røde: Regina kæmper dog videre trods nyt afslag

Kritikken hagler ned over omstridt virksomhed, men esbjergenserne boykotter ikke: - Folk har måske en mening, men de går oftest ud med en kasse under armen alligevel

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tog imod Esbjerg Vikings

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Faaborg-Midtfyn

Se video: Fyn springer ud i lilla - Syren Bjarne anbefaler særligt disse steder, du skal se

Middelfart For abonnenter

Ægtepar vil kæmpe mod stor solcellepark: - Jeg har ikke bosat mig på landet for at se på solceller

Odense

Kæmpe motionsløb mærker stadig effekten af coronanedlukning: Næsten 5000 løbere er forsvundet

Annonce