Annonce
Indland

Beboere føler sig kørt over: Nedrivning er ikke løsningen

Både i Vollsmose og i Gellerup er der frustration over planer, der vil tvinge flere tusinde borgere væk.

Beboere i Vollsmose og Gellerup er skuffede og frustrerede over planerne om nedrivning af henholdsvis 1000 og 600 boliger.

- Det er voldsomt og kommer til at berøre rigtig mange mennesker. Jeg tror også, at planen er mere voldsom, end mange havde ventet, siger Nicki Goldmann, beboerrepræsentant og formand for samarbejdsrådet i Vollsmose.

Odense Kommune vil fjerne 1000 boliger for at leve op til regeringens krav om maksimalt 40 procent almene boliger i de hårdeste ghettoområder.

Den konkrete plan præsenteres på et beboermøde tirsdag aften, men flere medier kunne allerede mandag løfte sløret for, hvilke blokke kommunen vil fjerne.

Men det løser ikke noget at køre bulldozerne i stilling, mener Nicki Goldmann.

- Vollsmose er ikke en dårlig bydel. Vi har et godt fællesskab. Det er kun et lille antal kriminelle, der ødelægger det for de andre. Man kunne have startet med at lave en indsats dér. Det har man aldrig rigtig gjort, siger Nicki Goldmann.

Også i Aarhus Vest vækker kommunens plan om at fjerne 600 boliger i områderne Gellerup og Toveshøj harme.

- Det har ikke været en forhandling, men er et diktat, siger afdelingsformand Abdinasir Jama, Gellerupparken, om forhandlingerne mellem Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune.

- Der er en stor frustration herude. Vi har et beboerdemokrati og gjort meget for, at folk skal føle medborgerskab. Alt det har borgmesteren nu smidt på gulvet. Det er tragisk, siger Abdinasir Jama.

Han mener, at kommunen kunne have efterlevet regeringens krav ved at nøjes med nedrivning af nogle få hundrede boliger.

Derefter kunne man udstykke og opføre nye boliger med blandede ejerformer. Det ville ifølge afdelingsformanden betyde, at man kunne nå ned under kravet på maksimalt 40 procent almene boliger.

Både i Vollsmose og i Gellerup skal aftalerne om nedrivning nu til afstemning i boligselskabernes repræsentantskab. Desuden skal aftalerne endelig godkendes i de to kommuners byråd.

Senest 1. juni skal planerne så sendes videre til boligminister Ole Birk Olesen (LA).

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce