Annonce
Nyborg

Bastionen og badeland skal brandsikres for millioner

Den store sal var proppet, da Bastionen blev officielt indviet for lidt under to år siden. Kulturhuset er blevet en succes med masser af besøgende, og derfor er det helt på sin plads at opgradere sikkerheden, fastslår kommunens tekniske chef Søren Møllegård. Arkivfoto: Michael Bager
Beredskab Fyn afviser at gå på kompromis med kravet om et automatisk brandalarmsysten i Nyborg Svømme og badeland. Samtidig skal Nyborg Kommune senest den 12. juli have indført et lignende system i byens kulturhus.

Nyborg: Søren Huus stod for den musikalske underholdning, men også borgmester Kenneth Muhs (V) bidrog med lovsang, da Bastionen blev officielt indviet i juni 2017.

Forinden var hele Nyborgs kulturhus blevet ombygget for et anseligt beløb. På et enkelt punkt, nemlig brandsikkerheden, halter det dog stadig. Det fik tidligere i år Beredskab Fyn til at skrue bissen på og kræve, at alle arrangementer med flere end 50 deltagere skal udføres med en brandvagt.

Bekymringen har især samlet sig om kælderen under scenen, hvor en eventuel ildebrand kan sprede sig, så man ikke kan nå at få folk ud, fortæller teknisk chef i Nyborg Kommune, Søren Møllegård.

Med beredskabets accept har kommunen givet sig selv en frist indtil den 12. juli med hensyn til indkøb og opsætning af et fuldt udbygget brandalarmeringsanlæg i hele huset. Indtil da må man klare sig med nye alarmer, der udelukkende dækker kælderen.

Samlet set er der tale om en investering på 1,55 millioner kroner, men så kan anlægget også selv ringe op til brandvæsnet i tilfælde af brand.

- Når vi ikke har installeret ABA-anlægget fra starten, hænger det sammen med en vurdering fra vores side, at der ikke var tale om en ny anvendelse af bygningerne, da det kom til at hedde Bastionen. Det skulle jo stadig fungere som et kulturhus. Derfor mente vi, at man godt kunne leve med de brandforanstaltninger, der var i forvejen. Altså at der var mange døre og vinduer, som man kan komme ud af. Men vi er enige med beredskabet i, at vi skal op på den højeste sikkerhed, når vi ser på, hvor meget huset bliver brugt i dag, siger Søren Møllegaard.

Annonce
Nyborg Kommune er ikke enig med Beredskab Fyn om brandsikringen af svømmehallerne. Det kommer til at koste 1,5 millioner kroner at lave op til beredskabets krav. Arkivfoto: Klaus Wind.

Afslag på dispensation

Mens kommunen altså medgiver, at det er på høje tid med et automatisk anlæg på Bastionen, har meningerne været delte i en tilsvarende sag om brandsikring af Nyborg Svømme- og Badeland.

Også her har Beredskab Fyn vurderet, at der er behov for et ABA-anlæg i forbindelse med den aktuelle ombygning. Kommunen har på sin side argumenteret for, at der ikke er tale om en ændret anvendelse af bygningen, og at man kan klare sig med et internt varslingsanlæg. Det fremgår af et notat fra vej- og ejendomsafdelingen.

Ifølge Søren Møllegård har det dog i højere grad handlet om, at man gerne ville vente med at installere det automatiske anlæg til senere i byggeprojektet, nemlig i forbindelse med udskiftningen af taget. På den baggrund har man bedt om dispensation fra reglerne, men det har beredskabet afslået.

Som begrundelse for at kræve den store løsning peger beredskabet blandt andet på, at personer i bassinet først skal op af vandet, før de kan søge mod en af flugtvejene, ligesom gulvet kan være glat. Det kan i sig selv gøre det svært at nå ud i tide.

Også i svømme- og badelandet vil det automatiske anlæg koste i omegnen af 1,5 millioner kroner, oplyser Ib Abildtrup fra Vej og Ejendom til Fyens Stiftstidende.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce