Annonce
Odense

Basso har næse for stoffer

Gæsterne på diskotek Luux tog det umiddelbart pænt, at narkohunden Basso for første gang var på job i Odense natten til søndag og snusede til jakker og tasker. - Det giver tryghed, lød det fra flere af diskoteksgæsterne.

Natten til søndag var narkohunden Basso for første gang på arbejde i nattelivet - og der var bid.

ODENSE: - Må jeg have lov til at låne din jakke et øjeblik?

En ung mands sorte jakke bliver hængt over barstolen bag en lille indhegning ved trappen, og Basso går i gang.

Stikker den snusende snude i ærmer og krave og søger ved lommerne. Jakken vendes. Snuden fortsætter. Men der er ingenting. Den unge mand får sin jakke igen med en tak og kan gå videre mod garderoben, baren og nattens fest på dansegulvet.

Det er lidt efter midnat natten til søndag, og den treårige labrador Basso har lige taget fat på sin første arbejdsnat som narkohund i det odenseanske natteliv.

På diskoteket Luux på Klingenberg skal den specialtrænede hund med den nyttige næse spotte gæster, der enten har stoffer med i lommerne eller er påvirkede af narko.

Dørmand og medejer af Luux, Nicolai Hommelhoff, udvælger testpersoner i garderobekøen.

Nogle udbryder, "hvor sindssygt, en narkohund!", mens andre - primært blandt gæsterne i kjole og med make-up - mere er i genren "nåårrrhh, hvor er den sød". Men alle de adspurgte afleverer uden brok deres jakke til snusning.

Og efter en halv times arbejde er der tilsyneladende bid.

Basso sætter sig pludseligt. Tegnet på, at hunden har fundet noget interessant.

Nicolai Hommelhoff beder den pågældende jakkes unge ejermand om at følge med ud bagved. Han har ingen stoffer på sig, viser det sig, men han fortæller frivilligt, at han kommer lige fra en lejlighed, hvor der blev røget en del hash. Derfor lugter jakken.

Men Nicolai Hommelhoff skønner ikke, at gæsten er påvirket, og den unge mand får derfor lov til at blive og tage del i festen.

Annonce
Livlig leg med en rød bold i snor er blandt belønningerne til Basso, når den har fundet frem til nogle af de forbudte stoffer. Her giver Jan fra Jydsk Vagt- og Hundetjeneste sig god tid til leg i en pause fra nattens arbejde.

Spor af kokain

Kort efter skal Basso snuse til en mistænkelig 200-krone-seddel, der er betalt med ved indgangen til diskoteket. Den har været rullet sammen til et lille rør og kan have været brugt til at sniffe stoffer med.

Og det har den. Basso reagerer med det samme på sedlen. Dørmændene finder manden, der har betalt med den. Han erkender, at han har taget en bane kokain med pengesedlen. Og han må forlade diskoteket med beskeden om, at han ikke er velkommen de kommende to år.

Bassos næse fortsætter i garderoben. Og efter næsten en times arbejde er det pausetid.

- Al den spektakel og leben er belastende for Basso. Og så kan det også være svært efter 125 jakker i garderoben, hvor der ikke er sket noget. Så har hunden brug for en succesoplevelse, forklarer Jan, der af hensyn til sin sikkerhed ikke ønsker sit efternavn i avisen, men ligesom Basso kommer fra Jydsk Vagt- og Hundetjeneste.

Og succesoplevelsen venter i personalerummet ovenpå. Jan har gemt en klud, der har ligget sammen med noget hash. Efter få minutters desperat - sådan ser det i hvert fald ud - søgning, sætter hunden sig ved en skuffe og kigger på Jan.

- Flot, du er så dygtig, ja, det er du, roser han. For kluden ligger ganske rigtigt i den skuffe. Og Basso får sin belønning: Op af lommen hiver Jan en rød bold, som Basso straks kaster sig over og leger begejstret og logrende med i noget tid.

Indtil arbejdet igen kalder. Flere jakker. Og flere folk, der lige skal en tur med i baglokalet til en snak.

Festende gæster på Luux på Klingenberg vil fremover kunne blive mødt af en narkohund. Det er et led i diskotekets nultolerance-politik over for stoffer.

Bortvist i to år

Basso spotter yderligere to unge mænd, hvis jakker lugter.

En test med såkaldte drug-wipes, der via personens sved kan afsløre spor af stoffer, viser, at de begge har taget narko. Den ene amfetamin, den anden kokain.

De må begge forlade diskoteket og vente to år, før de må komme tilbage. En af mændene er langtfra tilfreds med den udvikling og kalder blandt andet diskotekets folk nogle "narrøve". Men der bliver ingen ballade.

Det gør der heller ikke, da en af bartenderne senere på natten opdager, at en mandlig gæst har en pose med et halvt gram amfetamin i lommen. Posen gemmer sig mellem pengesedlerne, da han skal betale i baren. Politiet kommer til stedet, manden bliver anholdt og har nu karantæne i hele det odenseanske natteliv.

Efter tre timers snusen rundt får Basso fri. På vejen hjem til Århus får hunden den sædvanlige del af sin løn, som den - sammen med den røde bold - sætter allermest pris på: En fransk hotdog. Uden dressing.

Narkohunden Bassos besøg på Luux i weekenden var med til afsløre tre gæster, der havde taget stoffer, inden de kom ind. Derudover opdagede en bartender, at en gemte på en pose med et halvt gram amfetamin i lommen. Dén gæst blev hentet af politiet.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce