Annonce
Odense

Basso har næse for stoffer

Gæsterne på diskotek Luux tog det umiddelbart pænt, at narkohunden Basso for første gang var på job i Odense natten til søndag og snusede til jakker og tasker. - Det giver tryghed, lød det fra flere af diskoteksgæsterne.

Natten til søndag var narkohunden Basso for første gang på arbejde i nattelivet - og der var bid.

ODENSE: - Må jeg have lov til at låne din jakke et øjeblik?

En ung mands sorte jakke bliver hængt over barstolen bag en lille indhegning ved trappen, og Basso går i gang.

Stikker den snusende snude i ærmer og krave og søger ved lommerne. Jakken vendes. Snuden fortsætter. Men der er ingenting. Den unge mand får sin jakke igen med en tak og kan gå videre mod garderoben, baren og nattens fest på dansegulvet.

Det er lidt efter midnat natten til søndag, og den treårige labrador Basso har lige taget fat på sin første arbejdsnat som narkohund i det odenseanske natteliv.

På diskoteket Luux på Klingenberg skal den specialtrænede hund med den nyttige næse spotte gæster, der enten har stoffer med i lommerne eller er påvirkede af narko.

Dørmand og medejer af Luux, Nicolai Hommelhoff, udvælger testpersoner i garderobekøen.

Nogle udbryder, "hvor sindssygt, en narkohund!", mens andre - primært blandt gæsterne i kjole og med make-up - mere er i genren "nåårrrhh, hvor er den sød". Men alle de adspurgte afleverer uden brok deres jakke til snusning.

Og efter en halv times arbejde er der tilsyneladende bid.

Basso sætter sig pludseligt. Tegnet på, at hunden har fundet noget interessant.

Nicolai Hommelhoff beder den pågældende jakkes unge ejermand om at følge med ud bagved. Han har ingen stoffer på sig, viser det sig, men han fortæller frivilligt, at han kommer lige fra en lejlighed, hvor der blev røget en del hash. Derfor lugter jakken.

Men Nicolai Hommelhoff skønner ikke, at gæsten er påvirket, og den unge mand får derfor lov til at blive og tage del i festen.

Livlig leg med en rød bold i snor er blandt belønningerne til Basso, når den har fundet frem til nogle af de forbudte stoffer. Her giver Jan fra Jydsk Vagt- og Hundetjeneste sig god tid til leg i en pause fra nattens arbejde.

Spor af kokain

Kort efter skal Basso snuse til en mistænkelig 200-krone-seddel, der er betalt med ved indgangen til diskoteket. Den har været rullet sammen til et lille rør og kan have været brugt til at sniffe stoffer med.

Og det har den. Basso reagerer med det samme på sedlen. Dørmændene finder manden, der har betalt med den. Han erkender, at han har taget en bane kokain med pengesedlen. Og han må forlade diskoteket med beskeden om, at han ikke er velkommen de kommende to år.

Bassos næse fortsætter i garderoben. Og efter næsten en times arbejde er det pausetid.

- Al den spektakel og leben er belastende for Basso. Og så kan det også være svært efter 125 jakker i garderoben, hvor der ikke er sket noget. Så har hunden brug for en succesoplevelse, forklarer Jan, der af hensyn til sin sikkerhed ikke ønsker sit efternavn i avisen, men ligesom Basso kommer fra Jydsk Vagt- og Hundetjeneste.

Og succesoplevelsen venter i personalerummet ovenpå. Jan har gemt en klud, der har ligget sammen med noget hash. Efter få minutters desperat - sådan ser det i hvert fald ud - søgning, sætter hunden sig ved en skuffe og kigger på Jan.

- Flot, du er så dygtig, ja, det er du, roser han. For kluden ligger ganske rigtigt i den skuffe. Og Basso får sin belønning: Op af lommen hiver Jan en rød bold, som Basso straks kaster sig over og leger begejstret og logrende med i noget tid.

Indtil arbejdet igen kalder. Flere jakker. Og flere folk, der lige skal en tur med i baglokalet til en snak.

Festende gæster på Luux på Klingenberg vil fremover kunne blive mødt af en narkohund. Det er et led i diskotekets nultolerance-politik over for stoffer.
Annonce

Bortvist i to år

Basso spotter yderligere to unge mænd, hvis jakker lugter.

En test med såkaldte drug-wipes, der via personens sved kan afsløre spor af stoffer, viser, at de begge har taget narko. Den ene amfetamin, den anden kokain.

De må begge forlade diskoteket og vente to år, før de må komme tilbage. En af mændene er langtfra tilfreds med den udvikling og kalder blandt andet diskotekets folk nogle "narrøve". Men der bliver ingen ballade.

Det gør der heller ikke, da en af bartenderne senere på natten opdager, at en mandlig gæst har en pose med et halvt gram amfetamin i lommen. Posen gemmer sig mellem pengesedlerne, da han skal betale i baren. Politiet kommer til stedet, manden bliver anholdt og har nu karantæne i hele det odenseanske natteliv.

Efter tre timers snusen rundt får Basso fri. På vejen hjem til Århus får hunden den sædvanlige del af sin løn, som den - sammen med den røde bold - sætter allermest pris på: En fransk hotdog. Uden dressing.

Narkohunden Bassos besøg på Luux i weekenden var med til afsløre tre gæster, der havde taget stoffer, inden de kom ind. Derudover opdagede en bartender, at en gemte på en pose med et halvt gram amfetamin i lommen. Dén gæst blev hentet af politiet.
Annonce
Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Assens For abonnenter

Afledte sideeffekter af corona og brexit: Cabinplant mere end fordobler overskuddet

Nyborg

Færdig i lokalpolitik efter sag om nøgenfotos: Nu bliver der rykket rundt i byrådet

Erhverv For abonnenter

Øjenåbner i vestfynsk stationsby: Christian og Christian trækker kunder til fra de større byer og sørger for nyt imponerende plus på bundlinjen

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Odense

Fem små killinger efterladt til døden i denne lille papkasse: - Det er aldrig okay

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Annonce