Annonce
Kerteminde

Barske ord under byrådets sparedebat: Økonomidafdelingen sejler

- Skal vi uddage noget positivt af det her, så er det, at nogle af aftnens besparelser også gør godt på næste års budget, sagde borgmster Kasper Olesen (A), efter at byrådet vedtog besparelser på 20,5 millioner kroner. Foto: Birgitte Søe

Flere politikere i byrådssalen efterlyste under torsdag aftens sparerunde et bedre overblik over de kommunale regnskaber. - Ellers kan vi ikke finde hullet i posen - og hul, det er der, fastslog Lone Kiilerich (DF).

Annonce

Nordøstfyn: - I skal lære at holde budgetterne, lød det fra nogle i byrådssalen, da byrådet torsdag aften skulle godkende besparelser for 20,5 millioner kroner for at kunne holde årets budget.

- Det vi i virkeligheden skal, er at lade være med at underbudgettere, lød svaret fra byrådets to "dyre damer", Jutta Lundqvist Nielsen (Ø) og Britt Pedersen (A), der er formand for henholdsvis Børn-, unge- og uddannelsesudvalget og Ældre-, Handicap og Psykiatriudvalget - det er deres udvalg, der har overskredet deres budgetter.

Selvom det er de to udvalg, der har overskredet budgetterne, var det alle udvalg, der blev sat til at finde besparelser, der kunne dække hullet i budgettet ind.

Det var ikke mindst de to udvalgsformænd glade for.

- 2013 var sidste gang, vi havde en ordentlig budgetbog. Siden har vi fået hensigtserklæringer og grove tal. Jeg vil anmode om, at vi genindfører de gamle forhold.

Lars Ole Valsøe (C)
Annonce

Kollektiv afstaffelse

Andre i byrådet var knap så begejstrede:

- Det her minder om en kollektiv afstraffelse af alle, når nogle ikke kan overholde deres budgetter. Så er det, at vi sender chokbølger rundt i hele kommunen. Vi er simpelthen nødt til at lægge os mere i selen for at holde budgettet, mente Hans Luunbjerg (V), formand for Kultur- og Fritidsudvalget.

- Det kræver, at der er et budget med et råderum. Der kan ud af det blå komme en familie flyttende hertil med tre børn, der skal tages vare på - måske anbringelser. Vi taler om børn og unge med et handicap eller på anden måde er udsatte. Det er de aller svageste, pointerede Jutta Nielsen.

- Når vi får en underretning, så skal vi reagere. Jeg gad nok se den politiker, der vil stå op og tage ansvar for en besparelse, den dag vi står med en Brønderslev- eller Tøndersag. Vi har lavet en handleplan for 2019 og 20, hvor vi går ind med tidligere opsporing, så vi også kan få tidligere indsats. Men det giver ikke en garanti for, at der ikke er sager, der fortsat ender i anbringelser.

Britt Pedersen var helt enig:

- Vi startede i vores udvalg 2018 med at være underbudgetteret med 20 millioner kroner. Jeg vil appellere til, at vi fremover lægger budgetter med udgangspunkt i de faktiske regnskaber.

Annonce

Reelle regnskabstal efterlyses

Jens Arne Hansen efterlyste regnskaber, der reelt kan bruges til noget:

- Vi kan i KLKs rapport læse, at det ikke er muligt at sammenligne ældeområdets udgifter med andre kommuner, fordi Kerteminde Kommune ikke konterer som andre kommuner. Hvorfor er der ikke styr på det her. Økonomiafdelingen sejler, sagde han.

- Jeg har i årevis efterlyst realistiske budgetter, men for at kunne lægge dem, må det være muligt at læse, hvad pengene rent faktisk bliver brugt til - at vi kan se, hvad hver enkelt opgave rent faktisk koster.

Lars Ole Valsøe var enig: - 2013 var sidste gang, vi havde en ordentlig budgetbog. Siden har vi fået hensigtserklæringer og grove tal. Jeg vil anmode om, at vi genindfører de gamle forhold.

DF`s Lone Kiilerich tilsluttede sig det kor: Jeg har igen og igen bedt om at få konkrete tal, så vi kan se, hvor der er hul i posen - for hul, det er der.

Hullet bliver i år lappet med den stribe besparelser, der torsdag aften blev vedtaget - der var ikke så mange andre muligheder.

- Skal der uddrages noget positivt af et her, så er det, at en 4,5 millioner kroner af de besparelser, vi nu har vedtaget, også får effekt på næste års budget, rundede borgmester Kasper Olesen (A) af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce