Annonce
Kultur

Barske budskaber og følelser, man gerne må have

Den store amerikanske hævn

Der er både digte om egen barndom, rejseindtryk og budskaber, serveret råt for usødet, i Henrik Nordbrandts nye digtsamling "Den store amerikanske hævn", der netop er udkommet på Gyldendal. Plus betragtninger over kunst, som når han taler om, hvordan maleren Hammershøis værker "faktisk er gode", "Bortset fra edderkopperne.// Det kribler og krabler/ når man ser ind i disse perfekt udførte/ renvaskede stuer. // På en ellers kedelig søndag/ er man pludselig blevet forvandlet/ til edderkoppemad." Men der er også grumme, politiske digte som f.eks. en vuggevise, hvor sidste strofe lyder: "Lille krigsbarn, hvor vil du hen?/ Vælg selv. Bare vi aldrig/ skal se dig igen."

En kvinde ser på mænd der ser på kvinder

Den amerikanske forfatter og essayist Siri Hustved skriver også om kunst, men gør det i essayform i bogen "En kvinde ser på mænd der ser på kvinder" om kunst, køn og bevidsthed. Hun konstaterer bl.a., at det er "ret fascinerende, at ingen jeg har læst, synes at have bemærket, at alt hvad der er skrevet om Picasso, konsekvent gør voksne kvinder til små piger". For eksempel bliver Picassos modeller altid nævnt ved fornavn, mens maleren selv aldrig bliver kaldt ved sit Pablo. Bogen rummer også essays om krop og sind og forelæsninger "om menneskets vilkår". Er udkommet på Lindhardt og Ringhof.

Skam

I den eksistentielle afdeling beskæftiger 14 danske forfattere sig i hver sin novelle med begrebet skam: "Hvad vækker den, hvordan opleves den, og hvorfor opleves det så skamfuldt overhovedet at føle skam", skriver forlaget Høst & Søn om bogen "Skam" og oplyser, at novellerne giver "alvorlige, humoristiske, pinlige og overraskende bud på skammens mange ansigter". Blandt forfatterne er Lone Hørslev, Jens Blendstrup og Sarah Engell. Er netop udkommet.

Den latinamerikanske forfatter Mariana Enriquez er udkommet for første gang på dansk med bogen "Ting vi mistede i ilden" (der ikke har noget at gøre med Susanne Biers film "Things We Lost in the Fire"). Bogen består af 12 noveller fra og om Argentina, og de "forener elementer af horror, beskidt realisme og moderne samfundskritik med skønhed og humor", skriver forlaget Rosinante om bogen, der er udkommet.

Annonce
De ældste på mani

Forfatteren Ib Ivar Dahl, Helnæs, har haft et hus på den græske halvø Mani. Her vokser træer, som er mere end 1000 år gamle, og dem har han givet stemme i bogen "De ældste på Mani", hvor teksterne kan læses på både dansk, engelsk og græsk. Bogen rummer også forfatterens egne fotos samt korte digte og vignetter af medlemmer af kunstnergruppen i Stoupa på Peloponnes. Udkommet på forlaget Ravnerock.

Anne Prytz Shaldemose er uddannet fotograf, og derfor er det meget passende, at hun debuterer som prosaforfatter med snapshotprosa: En samling meget korte tekster, der hurtigt kan aflæses. Alle 100 af slagsen i bogen "Der var en gang den havde papirstynde vægge" tager udgangspunkt i gange, for "gangens vægge kan fortælle hundredvis af historier, hvis man lytter", som forlaget Jensen & Dalgaard skriver i pressemeddelelsen om bogen. Er udkommet.

Melankolsk monolog

Tilbage til digtene:

I digtsamlingen "Melankolsk Monolog" reflekterer forfatteren Tina Rask, Højstrup, over livets begivenheder i "et tankespind, der skifter mellem voksenlivet og minder om barndommen - og ikke mindst deres indvirkning på hinanden", som hun selv skriver om bogen. Som titlen antyder, forbeholder forfatteren sig ret til at skrive om negative følelser. Det skal ikke være forbudt, er hendes holdning, for så bliver de nemlig først rigtigt negative. Udkommer 6. november på forlaget Mellemgaard.

I år er det 50 år siden, digteren Asger Schnack debuterede, og siden har han udgivet masser af bøger, været redaktør for andres og på flere måder været kulturel og litterær igangsætter. Nu er han udkommet på forlaget Fuglekøjen med bogen "Graffiti", et værk på 685 sider ned både digte, taler, hyldestskrifter og facebookopdateringer. Vi lader ham få de sidste ord med digtet "Benægtelse": "At du danser med en ung mand/ i vindjakke/ har intet med mig at gøre // at jeg skulle være den unge mand/ har intet på sig// så meget for birke/ så meget for aftenlyset her//"

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Hvad skulle jeg ellers gøre? Da Alan blev født lungesyg, købte Kenneth en tankstation til hans familie

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Pendlere advarer DSB: Forudser parkeringskaos ved Odense Banegård Center efter nytår

Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Odense

Engang var den fremtiden, men i dag vil hjemløse noget andet: Skurvognsbyen lukker endegyldigt

Navne For abonnenter

Skuespilleren Nicolai Jørgensen tonser frem på scene og skærm: - Min mest kendte karakter er inspireret af folk fra Korup

Norsk forsker kalder Omikron-variant mulig vej ud af pandemien

Sport For abonnenter

Fynsk fodboldprofil skal prøve at løfte Nyborg - John Andersen sætter sig i trænersædet i det østfynske

Debat

Lægerne siger nej til at være vagtlæger i Assens, Faaborg, Middelfart og Ringe

Assens

Løsgænger trækker sig fra plads - drama i byrådet afblæst: - Det var tåbeligt, hvis det var et spørgsmål om en post til mig

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Odense

Langstrakt fjernvarmearbejde: Mere kø i vente på i forvejen trafikeret vej midt i Odense

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Totalt svigt af TV 2's ledelse - se at få genskabt kundernes respekt

Kerteminde

Unge bruger bibliotek som værested og efterlader det i dårlig stand: Det får nu konsekvenser

Annonce