Annonce
Odense

Barsk middelalder: Oscar fra Højby bliver tæsket med en økse

To hold af fem udøvere kæmper mod hinanden i Buhurt, hvor det gælder om at holde sig oprejst trods tunge slag med sværd, økse eller kølle. Foto: Birgitte Carol Heiberg
21-årig Oscar Gregers Nielsen er gået i hård træning som middelalderkriger med egen rustning og våben. Lørdag kæmpede han i en barsk turnering på Odense Middelalderdage.

Det meste af livet har han været en lille, tynd og ikke særlig stærk dreng. Men i de seneste par år har 21-årige Oscar Gregers Nielsen fra Højby ved Odense udviklet sig til at være en slagkraftig middelalderkriger.

- Det er meget seriøst, jeg træner hele tiden, fortæller han efter et drabeligt slagsmål på Odense Middelalderdage, der i disse dage har slået en fantastisk lejr med talrige boder og telte op i parken omkring Hollufgård i det sydlige Odense.

Selv om det foregår i historiske omgivelser, med historiske våben og historisk rustning er kampene hverken leg eller opvisning. Der er tale om en decideret kampsport med navnet Buhurt, hvor deltagerne gennembanker hinanden med våben i hånd. Våbnene er tro kopier af middelalderens udstyr - sværd, økser og lignende -men æggen er slebet væk, så de hverken kan stikke eller skære.

Annonce
Det er slet ikke så voldsomt, som det ser ud. Altså det virker selvfølgelig meget skræmmende, når en anden første gang banker løs på ens hjelm med et sværd, så der slår gnister og lugter brændt, men man vænner sig til det, og jeg kommer ikke til skade så ofte.

Oscar Gregers Nielsen, udøver af Buhurt

Oscars hold hedder Memento Mori (der betyder "husk at du skal dø" på latin) og er klædt i violet og sort. De kæmper fem personer af gangen mod fem modstandere, og når alle fra det ene hold er gået i jorden, er runden afgjort. På kamppladsen er det meget svært for en tilskuer at kende forskel på medlemmerne af holdet, der alle er klædt ens og desuden gemt bag hjelm og visir.

Men det er tydeligt, at alle kræfter bliver lagt i kampen, der bliver slået hårdt på modstandernes rustning eller hjelm med sværdet, sparket på hans ben og lavet kropsangreb med kraftfulde tilløb. De 10 stærke kæmpere råber, prøver at komme hinanden til hjælp og forsøger at komme i overtal, mens dommerne giver kommandoer, når en regel overtrædes.

Bagefter er Oscar udmattet. Memento Mori tabte sine kampe, og der tales om uretfærdige dommere blandt kæmperne. Trods den voldsomme behandling har Oscar ikke en eneste skade.

- Det er slet ikke så voldsomt, som det ser ud. Altså det virker selvfølgelig meget skræmmende, når en anden første gang banker løs på ens hjelm med et sværd, så der slår gnister og lugter brændt, men man vænner sig til det, og jeg kommer ikke til skade så ofte, fortæller han.

Rudolf Steiner-elev

Han blev introduceret til sporten på et marked og hurtigt inviteret med på et hold. Hele sin barndom har han været vant til at overnatte på middelaldermarkeder med familien, så han har tidligt fået historien med sig. Forældrene har også en bod her i Odense med hatte og skeer.

- Men det er jeg ikke så interesseret i længere. Jeg er her kun for sportens skyld, hvis jeg ikke skal kæmpe, gider jeg ikke middelaldermarkeder mere. Sådan har alle på mit hold det. Vi vil være gode, og vi vil arbejde for det, siger Oscar Gregers Nielsen.

Han har endnu ikke taget sin rustning af. Den virker tung, vægten er 25 kg, og det er ikke så meget ifølge Oscar. Den er lavet af det lette metal titanium, så til gengæld er den dyr. 20.000-25.000 kroner har Oscar investeret i den i løbet af det år, han har samlet den.

- Og så skal den vedligeholdes hele tiden. Jeg sidder og syr læder, når jeg ser film, fortæller han.

Det er der ikke meget tid til, for de fleste af ugens dage er besat med styrketræning, løb og crossfit, og hver mandag tager han til København for at træne med Memento Mori, der har hjemme dér. Tidligere var han på holdet Hansetropperne i Vejle, men han tog imod en invitation fra det københavnske hold.

Efter kampene gispes der og drikkes vand. Der er vægt bag i både angreb og forsvar i den relativt korte tid en kamp varer.

- Det kræver virkelig mange kræfter, det nytter ikke at ryge eller drikke, hvis man skal klare det her, siger Oscar, som sammen med sit hold skal til en turnering i Italien i september og næste forår skal til Spanien til VM i Buhurt.

Først skal han dog begynde på University College Lillebælt, hvor han vil uddanne sig til automationsteknolog.

Ved siden af middelaldervåbnene er hans store interesse programmering og robotter. Det er formentlig ikke hans skoles skyld, at netop har fået disse interesser. Hele sin skoletid til og med 12. klasse har han gået på Rudolf Steiner Skolen i Odense, hvor man traditionelt ikke er de største tilhængere af våben og moderne teknologi.

Mere middelalder søndag

Odense Middelalderdage begyndte torsdag og fortsætter til søndag klokken 16.

Efter to år i Tusindårsskoven finder det i år sted i flotte omgivelser i parken omkring Hollufgård på Hestehaven i Odense.

Ifølge hovedarrangør Asger Kjærgaard-Vistisen har besøgstallet alle dage været bedre end i 2018, selv om man havde frygtet at miste publikum på grund af flytningen.

Både arrangør, aktører og publikum er udelukkende positive over for den nye placering, fortæller han.

Middelalderdage arrangeres af Skt. Martin kompagniet i Odense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce