Annonce
Kultur

Baron Bolding kalder til bal

44-årige Ras Bolding er synonym med Klub Golem, som fejrer 12 år fredag aften på Kulturmaskinen. Foto: Simon Staun

Punkeren Ras Bolding har i 12 år knoklet for Klub Golem, der samler prægtige punkere, nihilistiske nekromantikere og helhjertede hedonister. Fredag fejrer klubben sine første 12 år.

Punk: Den 44-årige punker Ras Bolding bor i en lejlighed så proppet med synthesizere, keyboards og gamle Commodore 64-tastaturer, at den minder om et museum for instrumenter.

Der er næppe en lejlighed i byen som denne. Præcis som der formodentlig ikke er andre mænd i Odense med blåt hår, læbestift, neglelak og lædertøj fra top til tå.

- Det er primært mine venner, som bemærker folks reaktion, når vi går sammen. Jeg tænker, at opmærksomheden følger med, når man bliver omtalt som kulturikon. Eller kulturbaron, som jeg også er blevet døbt. Jeg ligger ikke vågen om natten over nogle himlende øjne, siger Ras Bolding.

Sammen med tre ligesindede fik han i 2006 idéen om at skabe Klub Golem efter at have arrangeret punk- og synthkoncerter på det gamle studenterhus.

- Vi var nødt til at skabe et rum, hvor vi selv kunne holde ud at være. Ikke et ondt om dem, der gerne vil stå på et diskotek og danse til Rasmus Seebach. Det er bare temmelig langt fra det sted, jeg har lyst til at opholde mig, siger Ras Bolding.

Ras Bolding har en hel bunke Commodore 64-computere, da han ofte bruger dem til at lave musik på og sågar som instrument til sine koncerter. Foto: Simon Staun

Et kludetæppe af subkulturer

Da han var med til at starte Klub Golem, var han punk-livsstilen tro og dermed skeptisk over for alle autoriteter.

- Derfor søgte vi ikke tilskud til at drive projektet. Den tilgang begyndte vi at slække på, da Kulturmaskinen forklarede os, at hvis ikke Klub Golem fik pengene, ville de i stedet gå til bankospil, siger Ras Bolding og smiler.

Det, han altid har ønsket med Klub Golem, er at skabe et fælles rum, hvor man ikke alene kan være den, man mener, man er.

- I Klub Golem-regi kan man gå skridtet videre og være den, man gerne vil være, siger Ras Bolding.

Den mulighed har resulteret i, at det er en ekstrem blandet flok, der kommer til Klub Golems arrangementer.

- Det er et kludetæppe af mennesker fra et væld af subkulturer, som har det til fælles, at de ikke passer ind andre steder, siger Ras Bolding.

Ras Bolding har en hel bunke Commodore 64-computere, da han ofte bruger dem til at lave musik på og sågar som instrument til sine koncerter. Foto: Simon Staun
Annonce

Søgende teenagere

Der kommer hele tiden nye gæster til Klub Golems arrangementer. Både unge og gamle.

- Vi har de helt unge gymnasieelever på 15-16 år, som dyrker goth og rollespil, mens der i den anden ende af spektret befinder sig plus 60-årige, som er fascineret af Kraftwerk, David Bowie og Jean-Michel Jarre, siger Ras Bolding.

Han fremhæver, at Grundtvig og bunkevis af psykologer gennem tiden har konstateret, at teenagere er søgende i forhold til deres identitet.

- Det er ofte i subkulturer, at de unge søger efter identitet. Nogle finder, hvad de leder efter, mens andre springer videre til den næste subkultur eller beklageligvis ender i den grå virkelighed, siger Ras Bolding.

Til de fleste arrangementer dukker der 100-150 gæster op. Til det seneste mødte over 200 op for at høre Martin Hall.

- Vi har mange velbesøgte arrangementer. Da vi præsenterede Karl Bartos fra Kraftwerk, sprængte vi alle rammer og fyldte Kulturmaskinen til bristepunktet, siger Ras Bolding.

44-årige Ras Bolding er synonym med Klub Golem, som fejrer 12 år fredag aften på Kulturmaskinen. Foto: Simon Staun
Annonce

Lærte hexadecimalt talsystem

Allerede som niårig fik han sin første Commodore 64. Mens de fleste udelukkende brugte computeren til at spille spil på, fandt den kløgtige knægt ud af, at man kunne programmere sin egen musik.

- Jeg forsøgte at gengive de melodier, jeg havde hørt med Jean-Michel Jarre eller Mike Oldfield. Det betød, at jeg lærte mig selv at bruge noder og kode med det hexadecimale talsystem, hvor man skal definere de enkelte lydes form og længde, siger Ras Bolding.

Commodorens lydegenskaber var komplicerede for sin tid med en 8 byt-synthesizer. Det betød, at musikken til spillene ofte var imponerende.

- Lyden er unik, og jeg benytter Commodore 64 på de fleste af mine sange den dag i dag. Commodore 64'eren er min ældste barndomsven, konstaterer Ras Bolding.

Annonce

80 timers forberedelser

Han er sikker på, at Ras på 12 år ville være tilfreds, hvis han havde set sit 44-årige selv omgivet af synthesizere, laserstråler og et arsenal af Commodore 64'ere.

- Han ville klappe i hænderne over, at jeg spiller musik på Commodoren som voksen. Men han ville formodentlig undre sig over, at den voksne Ras bruger ufatteligt mange timer uden nogen egentlig løn på at drive en kuriøs klub, siger Ras Bolding og ler.

Til et gennemsnitligt Klub Golem-arrangement bruger han mellem 40 og 60 timer på forberedelser. Til de særlige - som fredagens fødselsdagsfest, løber det op i 80 timer. Ulønnet.

- Hvis jeg var klog, fik jeg et regulært job, hvor jeg kunne lægge alle disse arbejdstimer. Men netop, fordi der er brug for dette unikke fælles rum, føler jeg, at timerne er givet godt ud, siger Ras Bolding.

Klub Golem, fredag 23. november på Kulturmaskinen: Zanias, Ras Bolding og Mie Møgunge m.fl.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Navne For abonnenter

41-årige Jens er enlig far, selvstændig og politiker: - Jeg var meget bange for at miste mig selv

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Bagsiden

Sprogdoktoren: Bogstavet ”jod” – eller ”joj”

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Politikere beklager uskønt forløb i autisme-byggeri: - Ja, kommunen har fejlet - det er bare ikke godt nok

Odense For abonnenter

Letbanedirektør langer hårdt ud efter spansk hovedentreprenør: - For mig er det soleklart, hvem der har ansvaret

Fyn

Der var rå, brutal filmpremiere og kostumelegeplads, da Cafe Stiften inviterede 100 læsere på Boltinggaard Gods

Annonce