Annonce
Kultur

Barnets ukrænkelighed

Charlotte Strandgaard er kendt for sit store sociale engagement, og i sine romaner stiller hun ofte skarpt på tunge tabubelagte emner, som mobning, hjemløshed og misbrug.

I sin nye roman "Pandoras æske" kaster Strandgaard sig over skilsmissen og de ubærlige konsekvenser, den kan medføre, særligt for de uskyldige børn. Strandgaard giver os et hårdtslående billede af, hvor modbydelige mennesker kan blive overfor hinanden, når de trues på deres inderste følelser, og når systemet truer med at fratage den enkelte enhver form for personlig integritet.

Præsteparret Inger og Karsten er blevet skilt for flere end 20 år siden, men Inger plages fortsat af de mange modsatrettede følelser, der var forbundet med bruddet. Men særlig barnebarnets overraskende spørgsmål: "Mormor, kender du morfar?", får Inger til at standse op!

Bag lukkede døre i sin lejlighed vælger Inger nu at åbne den frygtindgydende Pandoras æske, som skilsmissen er, og som med sine mange kvaler og ulykker ligger gemt langt væk under bunken af tonstunge sagsmapper og dagbøger. Hun må have styr på de mange uforløste spørgsmål - også af hensyn til sin datter og sit barnebarn! Sandheden må frem.

Det er en betændt byld, der går hul på, da Inger dykker ned i de mange papirer, skrivelser og optegnelser, og hvor hun gennemlever et hav af ubearbejdede følelser. Kan hun overhovedet få fortalt sin voksne datter, hvordan tingene egentlig hang sammen, og hvorfor hun i sin tid opgav at anke sagen, da Karsten endte med at få den fulde forældremyndighed?

Godt hjulpet på vej af en god veninde kæmper Inger en brav kamp for at få styr på sit indre liv, som flere gange undervejs truer med at gå i opløsning, og fratage Inger hendes ellers dybt forankrede tro på tilgivelse.

"Pandoras æske" er et prisværdigt vidnesbyrd om de dybe sår på både krop og sjæl, som en ond skilsmisse kan efterlade i en mors blødende hjerte. Bogen er et fremstrakt katalog af sagsakter, dagbogsnotater og andre breve, og man følger sagen helt tæt.

Strandgaard er kendt for sin dybtfølte kristne tro, og som i hendes tidligere romaner følger den hendes forventninger og håb hele vejen igennem. Indimellem virker dette dog lettere utroværdigt i forhold til karaktertegningen af både Inger og Karsten, men det skygger ikke over at Strangaard har noget på hjerte og leverer et væsentligt dokument i en tid, hvor skilsmisseraten snart sprænger alle rammer.

Om bogen
Charlotte Strandgaard: "Pandoras æske", 396 sider, 299,95 kr. Borgen. Udkommer i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Fyn

Meteorologer: Ingen tegn på vinter - lavtryk med mere regn nærmer sig

Annonce