Annonce
Nyborg

Nyt naturprojekt langs Fynske Motorvej har set dagens lys: Bare rolig - køerne er ikke farlige

Op mod 50 højlandskvæg skal gå i indhegningen. Offentligheden har adgang gennem klaplåger. Dem er der i alt ni af. Foto: Kasper Riggelsen
Et nyt naturprojekt har set dagens lys i Hjulby Mose på Østfyn. Selv om det 57 hektar store areal langs Den Fynske Motorvej er hegnet ind, er der fri adgang for alle.
Annonce

Hjulby: Det er sin sag at finde derud. Det måtte medlemmerne af teknisk udvalg sande, da kommunen forleden inviterede til officiel indvielse af et 57 stort naturområde i Hjulby Mose ved Den Fynske Motorvej.

Men det bliver der lavet om på, forsikrer gruppeleder i kommunens afdeling for natur og miljø, Elisabeth Oxenbøll Sørensen. Der skal nemlig fortsat være plads til både motionister, folk på søndagsture og jægere i området, efter at store dele af mosen er blevet hegnet ind.


Jeg er allerede blevet ringet op flere gange af folk, der er lidt nervøse for at gå indenfor indhegningen, fordi dyrene følger efter dem. Det har de været lidt oprevet over, men man kan tage det helt roligt. De gør ingenting.

Jørgen Andersen, kvægavler


Det er sket af hensyn til det skotske højlandskvæg, som fremover skal stå for naturplejen i området, der byder på en blanding af mose, eng, overdrev, skov og tidligere landbrugsareal.

Faktisk forventer man, at friluftslivet bliver styrket, fordi afgræsningen er med til at forhindre områderne i at gro til i krat.

Gruppeleder Elisabeth Oxenbøll Sørensen bød velkommen, da der forleden var inviteret til officiel indvielse af det nye naturområde i Hjulby Mose. Her ses hun sammen med Anja Kongsdal (V), der har presset på for at få naturprojektet op at stå. Foto: Kasper Riggelsen

- Det er kommunens areal, og vi ser meget gerne, at folk bruger det. Både som et sted, hvor man kan slappe af og nyde naturen, men også i forbindelse med formidling. For eksempel håber vi meget, at vores egne naturvejleder kan tage folk med derud. Samtidig ved jeg, at Danmarks Naturfredningsforening har planer om at arrangere ture i området, og det er kun glædeligt, siger gruppelederen.

Annonce

Plads til forbedring

Men man kan altså også bare køre derud på egen hånd. Hvis man ellers kan finde vej, og her er der stadig plads til forbedring, erkender hun.

- Hvis man står ved hundetræningsbanen, er der en oversigt over området. Når det er sagt, så skal vi have lavet en folder og et opslag på kommunens hjemmeside om, hvordan man finder rundt i området, og hvor klaplågerne er placeret.

Det er kvægavler Jørgen Andersen fra Lamdrup Naturkød, der har forpagtet det indhegnede område, hvor der med tiden skal gå op til 50 højlandskvæg ad gangen.

- Jeg er allerede blevet ringet op flere gange af folk, der er lidt nervøse for at gå indenfor indhegningen, fordi dyrene følger efter dem. Det har de været lidt oprevet over, men man kan tage det helt roligt. De gør ingenting, fastslår han.

Peter Nyegaard Olesen (i midten) repræsenterede Friluftsrådet ved den officielle indvielse i Hjulby Mose. Foto: Kasper Riggelsen

Per Nyegaard Olesen - der repræsenterer Friluftsrådet i Middelfart, Odense, Nordfyn, Kerteminde og Nyborg Kommune - bifalder, at man har haft fokus på offentlighedens adgang til det nye naturområde.

- Jeg har altid syntes, at der skal være plads til alle i Hjulby Mose. At alle kan færdes i området og få en oplevelse af både dyr og planter. Det er helt i tråd med, at kommunen fik overdraget arealerne i forbindelse med motorvejsbyggeriet i starten af 1970'erne, fortæller han.

Annonce

Snuser dig i nakken

Friluftsliv, og dermed muligheden for at bruge naturen, er samtidig et vigtigt fokusområde i kommunens naturpolitik på linje med formidling og biodiversitet, påpeger gruppeleder Elisabeth Oxenbøll Sørensen.

- Derfor håber vi, at så mange som muligt får en oplevelse af det storslåede naturområde, som Hjulby Mose er. Man kan bevæge sig ret langt ud i området på forskellige stier, hvad enten det er for at motionere eller bare det at opleve naturen tæt på.

- Selvfølgelig skal man helst lade dyr være dyr, så ligefrem at opfordre folk til at klappe en ko er ikke nogen god ide. Men ligesom på Knudshoved går man inde blandt dyrene og kan spise sin madpakke. Pludselig kan de finde på at komme hen og snuse en i nakken. Det har jeg selv prøvet med mine børn og synes, det er mega hyggeligt, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Offer for knivstik i Munkebo er død: 29-årig mand sigtes for drab

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Annonce