Annonce
Udland

Barack Obama vil tage imod 10.000 syriske flygtninge

Præsident Barack Obama.

Siden krigen i Syrien brød ud, har USA taget imod omkring 1500 flygtninge, hvilket nu skal forøges.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, siger, at USA til næste år vil tage imod mindst 10.000 flygtninge fra Syrien, lyder det torsdag fra en talsmand.

Antallet er en "betydelig forøgelse" af antallet af syriske flygtninge i USA, lyder det fra talsmand for Det Hvide Hus, Josh Earnest.

- Antallet afspejler en betydelig forøgelse af USA's forpligtigelser til at tage imod syriske flygtninge og muligheden for at tilbyde dem det mest nødvendige, siger Josh Earnest.

Siden krigen i Syrien brød ud, har USA taget imod omkring 1500 flygtninge, og der venter yderligere 300 i oktober i USA, som har et indbyggerantal på omkring 320 millioner.

USA er blevet kritiseret for ikke at gøre nok.

Nogle kongresmedlemmer presser på for at få Obama-administrationen til at spille en mere aktiv og synlig rolle over for den dramatiske situation.

Den republikanske senator John McCain sagde i en følelsesladet appel i Senatet, at USA har svigtet.

Onsdag aften fastslog Obama, at USA har et moralsk ansvar i forhold til EU's flygtningepres som følge af borgerkrigen i Syrien.

Flygtninge fra Syrien og regionerne omkring undergår strikse baggrundstjek for at frasortere ekstremister, selv efter de er blevet registreret af FN.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark er da også opmærksom på, at der blandt de mange flygtninge fra blandt andet Syrien og Irak kan være militante islamister.

Det fremgår af en skriftlig udtalelse fra efterretningstjenesten, der samtidig påpeger, at et stort antal af flygtningene netop er flygtet fra militante islamistiske grupper, og derfor "næppe som udgangspunkt (vil) have sympati for militant islamisme".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Lysende græskar på skovstien

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce