Annonce
Debat

Banditter i habitter eller blot uopmærksomme og uheldige?

Jan Schouby

På kant: Er de banditter i habitter eller blot uopmærksomme og godtroende direktører?

Det spørgsmål er der formentlig mange, der har haft på læben, siden nyheden om hvidvasknings-skandalen i Dansk Bank slap ud via whistlebloweren Howard Wilkinson, som mandag eftermiddag gav sin version af sagen for de danske folketingspolitikere.

En seance, der ikke ligefrem talte til bank-ledelsens fordel.

Den tidligere chef i bankens estiske afdeling fortalte nemlig, hvordan han gentagne gange over flere år gjorde bankens øverste ledelse opmærksom på problemerne. Men det var tilsyneladende ikke nok til, at ledelsen gad undersøge forholdene i Estland.

Bankens nye direktør undskylder nu med forklaringen om at: "Der har været manglende fokus og forståelse for, hvor store problemerne var. Men det var aldrig var for at sætte indtjening over ansvarlighed".

"Manglende fokus" må siges at kandidere til titlen som årtiets underdrivelse. Vi er omtrent oppe i fake news af Trump-dimensioner.

Det lugter langt væk af lige netop ønsket om profit frem for ansvarlighed.

Om det 1500 milliarder "manglende fokus" så også er strafbart, må de kommende måneder (eller år) vise.

Men hvis ikke, er der for alvor grundlag for at ændre lovgivningen, så man ikke kan forklare så store "fejl" med et "ups, der var vi lige uopmærksomme et øjeblik - der strakte sig over nogle år."

Så prøv noget nyt: Selv for direktører i habitter bør så store fejl have konsekvenser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce