Annonce
Debat

Banditter i habitter eller blot uopmærksomme og uheldige?

Jan Schouby

På kant: Er de banditter i habitter eller blot uopmærksomme og godtroende direktører?

Det spørgsmål er der formentlig mange, der har haft på læben, siden nyheden om hvidvasknings-skandalen i Dansk Bank slap ud via whistlebloweren Howard Wilkinson, som mandag eftermiddag gav sin version af sagen for de danske folketingspolitikere.

En seance, der ikke ligefrem talte til bank-ledelsens fordel.

Den tidligere chef i bankens estiske afdeling fortalte nemlig, hvordan han gentagne gange over flere år gjorde bankens øverste ledelse opmærksom på problemerne. Men det var tilsyneladende ikke nok til, at ledelsen gad undersøge forholdene i Estland.

Bankens nye direktør undskylder nu med forklaringen om at: "Der har været manglende fokus og forståelse for, hvor store problemerne var. Men det var aldrig var for at sætte indtjening over ansvarlighed".

"Manglende fokus" må siges at kandidere til titlen som årtiets underdrivelse. Vi er omtrent oppe i fake news af Trump-dimensioner.

Det lugter langt væk af lige netop ønsket om profit frem for ansvarlighed.

Om det 1500 milliarder "manglende fokus" så også er strafbart, må de kommende måneder (eller år) vise.

Men hvis ikke, er der for alvor grundlag for at ændre lovgivningen, så man ikke kan forklare så store "fejl" med et "ups, der var vi lige uopmærksomme et øjeblik - der strakte sig over nogle år."

Så prøv noget nyt: Selv for direktører i habitter bør så store fejl have konsekvenser.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1944: Grufuld ulykke på jernbanen ved Nyborg

1994 Den fine Carl Nielsen-sal i koncerthuset lægger lørdag aften scene til så slibrige sager, at arrangørerne har bevidst har placeret et skilt med ”forbudt for børn” hen over plakaterne. Skuespillerne Henrik Kofoed, Niels Olsen, Søren Pilmark og Asger Reher, der ikke er bange for at ødelægge det pæne image, spiller med fez og unoder rollerne som ”Ørkenens Sønner”. Hver aften oplever de, at publikum udvandrer fra showet. Det skete forleden aften i Holstebro, da det blev for meget for en del af publikum med billige bemærkninger om menneskets nedre regioner og ikke mindst, da en totalt afklædt Kofoed ifølge Holstebro Dagblad fløj hen over tilskuerne med ”alt dinglende, hvad der nu kunne dingle”. 1969 De værnepligtige på Langelandsfortet er gået i sultestrejke, der begyndte i går middags og fortsatte i aftes. Om strejken slutter i dag afhænger af et møde, som orlogskaptajn skal have med talsmændene i eftermiddag. Klagerne vedrører både den varme og kolde mad. De værnepligtige hævder, at flæskestegen er for fed, og at der er lidt variation i det kolde bord, selv om der er otte-ni retter at vælge imellem. - Som altid ved sådanne lejligheder er det nogle enkelte, der starter en aktion, og så kvier resten sig ved ikke at gå med, siger orlogskaptajnen til Fyens Stiftstidende. Det er omkring 100 mand, der sultestrejker, mens det fastansatte personel stadig spiser maden og betaler for den uden at klage. 1944 En grufuld ulykke, der har kostet en mand livet, skete tidligt i morges på banestrækningen i nærheden af Nyborg. En banearbejder, der på skinnecykel var på vej til sit arbejde på Nyborg Station, havde ikke observeret et forsinket tog på strækningen. Han blev påkørt og hans frygteligt lemlæstede lig slæbt med at lokomotivet på en strækning af over to kilometer. Først ved ankomsten til Nyborg Station opdagede lokomotivføreren, at lokomotivets forparti var oversprøjtet med blod. Da jernbanelinjen derefter blev afpatruljeret, fandt man liget af banearbejderen, der formodes at være dræbt på stedet. Liget, der var fuldstændig ukendeligt, blev i Falcks ambulance ført til ligkapellet ved Nyborg Sygehus.

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce