Annonce
Debat

Banditter i habitter eller blot uopmærksomme og uheldige?

Jan Schouby

På kant: Er de banditter i habitter eller blot uopmærksomme og godtroende direktører?

Det spørgsmål er der formentlig mange, der har haft på læben, siden nyheden om hvidvasknings-skandalen i Dansk Bank slap ud via whistlebloweren Howard Wilkinson, som mandag eftermiddag gav sin version af sagen for de danske folketingspolitikere.

En seance, der ikke ligefrem talte til bank-ledelsens fordel.

Den tidligere chef i bankens estiske afdeling fortalte nemlig, hvordan han gentagne gange over flere år gjorde bankens øverste ledelse opmærksom på problemerne. Men det var tilsyneladende ikke nok til, at ledelsen gad undersøge forholdene i Estland.

Bankens nye direktør undskylder nu med forklaringen om at: "Der har været manglende fokus og forståelse for, hvor store problemerne var. Men det var aldrig var for at sætte indtjening over ansvarlighed".

"Manglende fokus" må siges at kandidere til titlen som årtiets underdrivelse. Vi er omtrent oppe i fake news af Trump-dimensioner.

Det lugter langt væk af lige netop ønsket om profit frem for ansvarlighed.

Om det 1500 milliarder "manglende fokus" så også er strafbart, må de kommende måneder (eller år) vise.

Men hvis ikke, er der for alvor grundlag for at ændre lovgivningen, så man ikke kan forklare så store "fejl" med et "ups, der var vi lige uopmærksomme et øjeblik - der strakte sig over nogle år."

Så prøv noget nyt: Selv for direktører i habitter bør så store fejl have konsekvenser.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Klumme

Dagen i dag: 62-årig kvinde er blevet mor

1994 En italiensk kvinde på 62 år, Maria Munaretto fra Vicenza, er for første gang blevet mor efter at have fået et befrugtet æg indopereret. Men hvem der er ansvarlig for den kunstige befrugtning er der opstået uenighed om i lægekredse. Ifølge presseberetninger i går er det foreløbig kun klart, at Maria Munaretto fik indopereret et befrugtet æg fra en anden kvinde på en klinik i Bologne. Barnet kom til verden i juli og vejede ved fødslen 2780 gram. Gynækologen Carlo Flamigni, som hævdes at være den ansvarlige for indgrebet, benægter og siger, at han ikke har set den pågældende kvinde de seneste to år. Den lykkelige, nybagte mor har selv denne kommentar: Venligst, kald mig ikke bedstemor. 1969 Borgmester Holger Larsen, Odense, har modtaget et trusselsbrev, som er blevet overgivet til politiet på grund af dets alvorlige karakter. Det truer med, at borgmesteren vil blive dræbt inden fredag. - De skal miste Deres smukke hoved, hvis jeg fortsat skal tage mod afslag fra Deres ophøjede sæde, hedder det i brevet fra den ukendte afsender. Borgmesteren har modtaget brevet gennem postvæsenet og afsendt uden konvolut. Man formoder, at brevskriveren er tilknyttet socialkontorets klientel. - For mig er anonyme smæde- og trusselsbreve ikke noget ukendt fænomen, siger borgmesteren. De ender som regel i papirkurven, men i dette tilfælde fandt kommunaldirektøren det alligevel bedst at underrette politiet. 1944 Postvæsenet i Odense vil ikke bringe værdipost ud til folk efter kl. 18, og desuden vil eksprespakker og telegramanvisninger, der ankommer til byen sent på dagen, ligge over til næste morgen. Foranstaltningen er gennemført på generaldirektoratets foranledning i en række byer ud fra et ønske om at befri budene for det ansvar at skulle gå ud i den mørke by med værdisager uden beskyttelse. Ud over disse indskrænkninger sker der ingen ændringer i postomdelingen i Odense. Der vil fortsat være omdeling kl. 8, kl. 11 og kl. 17. Omdelingen kl. 11 vil i væsentlig grad være forbeholdt værdipost, inkasseringer og telegramanvisninger. Almindelige telegrammer og ekspresbreve vil fortsat bliver bragt ud efter kl. 18.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce