Annonce
Odense

Bandekonflikt i Odense: Rådmand vil vandpibecafeer til livs

Vandpibecafeen Sahara Lounge i Ørstedsgade er centrum for den ene af de to rivaliserende bandefamilier, som netop nu hærger Odense med biljagter og bevidste påkørsler af hinanden. Måske kan steder som disse lukkes, fordi de ikke følger Arbejdstilsynets regler om røgfri miljøer eller lokalplaner. Foto: Nils Svalebøg
Byrådsmedlem og rådmand i Odense mener, vandpibecafeer med kriminelt klientel midt i en bandekonflikt kan lukkes med lokalplan, rygeloven eller begge dele. Han vil rådføre sig med landets justitsminister.

En vandpibecafés dage som tilholdssted for en af parterne i en eskaleret odenseansk bandekonflikt kan meget vel være talte, efter at rådmand og byrådspolitiker Søren Windell (K) vil dem til livs ved at bruge både lokalplan og rygelov.

- Vi har et problem med vandpibecafeerne i midtbyen. Der er aktiviteter på mærkelige tidspunkter, og det er helt ned til ulovlige parkeringer til det, man nu hører om, hvordan kriminelle bruger stederne, siger Søren Windell.

Særligt vandpibecafeen Sahara Lounge i Ørstedsgade har senest været omdrejningspunktet i en konflikt mellem to rivaliserende bandefamilier med udenlandsk baggrund, og hvor våbnene er skiftet ud med biler i forsøg på at påkøre og ramme hinanden. Men det er også byens andre vandpibecafeer, rådmanden længe har kigget på.

Nu er det så yderligere blevet aktualiseret af, at Sahara Lounge er blevet tilholdssted for den ene af de to familiegrupperinger, der lige nu hærger Odense med biljagter og bevidste påkørsler.

- Min reaktion kom oprindeligt i forbindelse med åbningen af en vandpibecafe i Vindegade. Det er paradoksalt, at vi har steder i byen, hvor man kan ryge helt vildt, men som burde være omfattet af de samme regler som restauranter og cafeer, siger Søren Windell.

Annonce

Røg i vandpibecafeer

Ifølge Arbejdstilsynet er vandpibecafeer også omfattet af loven om røgfri miljøer (den såkaldte rygelov).

Det betyder, at hvis der er offentlig adgang til vandpibecafeen, eller den fungerer som et serveringssted, så er den omfattet af forbuddet mod rygning. Rygning skal derfor foregå i rygerum eller rygekabiner.

Vandpibecafeer er således ikke omfattet af rygelovens mulighed for at tillade indendørs rygning på små værtshuse og udskænkningssteder, der har alkoholbevilling, hvor der ikke serveres egentlig mad, hvor serveringsarealet er under 40 kvadratmeter, og hvor der er borde og stole på serveringsarealet.

Det er Arbejdstilsynet, der fører tilsyn med rygelovens overholdelse, og loven giver ikke kommuner mulighed for at træffe egne regler på området.

Allerede i efteråret 2018 spurgte han Arbejdstilsynet, hvordan reglerne for rygeloven er omkring vandpibecafeer. Svaret var entydigt og klart fra tilsynets side, nemlig at når der er offentlig adgang skal rygning foregå i rygerum eller rygekabiner.

- Det bliver ikke håndhævet. Det er problematisk, og det krænker min retsfølelse, at man bare gør præcis, som man har lyst til, siger Søren Windell.

Arbejdstilsynets melding er klar, og den siger, at selv om lokalet er under 40 kvadratmeter er der ingen mulighed for at tillade indendørs rygning. Derfor ser rådmanden en mulighed for at få skovlen under de steder, hvor kriminelle tilsyneladende holder til, med henblik på at få dem lukket.

- Vi har før snakket om det i økonomiudvalget. Vi skal have to myndigheder til at arbejde sammen, for det kan være både rygeloven og lokalplanen, som skal forhindre vandpibecafeerne, siger han.

Lokalplaner kan handle om, at der skal være butikker i stueetagen, og så må det komme an på en konkret vurdering, om en vandpibecafe er en butik eller en beværtning, cafe eller restaurant.

Konflikt i byen

Ifølge Fyns Politi har indehaveren af Sahara Lounge ikke noget med den eskalerede bandekonflikt at gøre, men det er personer med en tidligere tilknytning til den opløste bandegruppering Black Army, som holder til omkring stedet. Hvor den rivaliserende gruppering i konflikten holder til er uvist.

For Søren Windell er det dog ikke kun Sahara Lounge, som skal lukkes, men også de øvrige steder, når de ikke følger lokalplan eller rygeloven.

- Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, at der foregår andre ting i deres lokaler, og de kan være skalkeskjul for mange ting. Ikke sagt, at det sker alle steder, men vi skal se på, om de overholder rygeloven eller lokalplanerne, siger han.

Han vil have By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune til at se på stederne, ligesom han vil henvende sig til sin partifælle, justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Jeg vil egentligt bare have lovliggjort dem eller lukket dem, siger Søren Windell.

Al Capone-metoden

Det er lidt den såkaldte Al Capone-metode, som Søren Windell mener er nødvendig over for rygestederne, og som også kan ramme Sahara Lounge i Ørstedsgade.

Med Al Capone-metoden henvises til opgøret med gangsterne i 1930'ernes USA, hvor man kunne ramme Al Capone økonomisk, fordi man ikke kunne finde beviser mod ham for mord, smugleri eller anden kriminalitet. I dag bruges den samme metode til at bekæmpe bandekriminaliteten ved at stresse bandemedlemmer økonomisk.

- Nogle gange kan en grå embedsmand være det mest effektive våben mod de kriminelle, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce