Annonce
Kerteminde

Baltic Pipe et skridt nærmere: Får dispensation til at fælde fredskov trods ejers protester

Det kræver et 20 meter bredt arbejdsbælte at få lagt en gasledning i jorden - og det kommer til at koste træer i det fredskovpligtige område ved Rønninge. Arkivfoto: Bent Sørensen
Gasledningen Baltic Pipe, som Energinet vil lægge tværs over Fyn, skal i givet fald igennem fredskov ved Rønninge. Miljøstyrelsen har netop givet dispensation til at fælde skoven, og det ærgrer ejeren af skoven, godsejer Stig lensgreve Bille-Brahe-Selby sig over.

Rønninge: For at Norge kan komme til at sælge gas til polakkerne, skal der lægges en gasledning på tværs over Fyn - den såkaldte Baltic Pipe. Og denne gasledning skal blandt andet bane sig vej gennem 0,41 hektar fredskovspligtigt areal ved Rønninge. Arealet tilhører Rønninge Søgaard.

Miljøstyrelsen har netop givet Energinet dispensation efter skovloven til at rydde det skov, der er nødvendigt for at få den knap en meter brede ledning gravet to meter ned i jorden. For at lægge ledningen i jorden, kræver det et 20 meter bredt arbejdsbælte, hvor træer og buske skal ryddes.

Men det er en tilladelse, der er givet med en række betingelser. Der må således kun fældes eller beskæres det absolut nødvendige, og det må ikke forstyrre flagermusenes yngletid. Derfor skal træfældning ske i perioden august til februar. Med mindre der viser sig at være et spættehul, for er der det, må træet kun fældes i september og oktober.

Desuden kræves det af Energinet, at de udlægger 0,82 hektar erstatningsskov - altså det dobbelte af det område, de har fået lov at lægge gasledning i. Dog kan de indregne de 0,41 hektar ved Rønninge, hvis de genplanter skoven, efter at gasledningen er lagt.

Kerteminde Kommune er klageberettiget i forhold til dispensationer givet efter skovloven, men formand for teknisk udvalg Jesper Hempler (SF) kan endnu ikke sige, hvordan kommunen forholder sig til sagen.

Skovejeren med i sagsanlæg mod Energinet

Ejeren af den fredskov, der nu skal lægges ned for at få ført en gasledning igennem, er Stig lensgreve Bille-Brahe-Selby. Han er bestemt ikke glad for situationen. Han har sammen med andre berørte lodsejere lagt sag an mod Energinet.

- Men det er så stort et projekt, at jeg tvivler på, at det kan standses. Jeg er bange for, at det bare bliver et slag i luften, beklager han.

- Og den nye erstatningsskov, de skal anlægge, den kan lige så godt ende i Nordjylland som på Fyn. Det ved jeg af erfaring fra dengang, de tog skov til motorvejen. Den erstatsningsskov endte på Lolland.

Sagsanlægget, som Stig lensgreve Bille-Brahe-Selby er en del af, hedder Stenderup-initiativet. Kort fortalt rejser Stenderup-initiativet spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er juridisk grundlag for at ekspropriere.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

De blev kaldt bindegale, fordi de troede på det: Nu får de stor hæder for at redde historisk kro

Assens For abonnenter

Efter SF-drama får toppolitikeren Pia helt nye arbejdsopgaver: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget, jeg ikke skal lave

Odense

VM oplevelse: Mads Elholm har med stor succes skiftet tennisketsjer ud med padelbat

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Lad os få ren besked om letbanens problemer - letbanen har brug for medvind

Navne For abonnenter

Genåbnet vinbar, ny cheftræner og fynsk skuespiller-baby

Fyn

OUH tæller op: Har endnu ikke overblik over konsekvenserne af sygeplejerskernes kollektive opsigelsesdag

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Kerteminde

Ulla vil gerne have læst højt og gå en tur: Ny idé skal få flere til at arbejde på plejehjemmene

Assens For abonnenter

Slut med fitnesscenter i markant bygning: Populær privatskole har købt sukkerfabrikkens kantinebygning

Erhverv

Travlt igen efter forsinkelser: Flere ingeniører skal designe skibe og værfter i Odense

Annonce