Annonce
Navne

Balletdanseren der blev vor førstedame

Anne Marie Vessel Schlüter fylder 60 år i dag.

Poul Schlüters kone siden 1989, balletskolens tidligere leder, Anne Marie Vessel, fylder 60 år i dag

Det siges i folkemunde, at katten har ni liv. Så mange er Anne Marie Vessel Schlüter i sagens natur ikke udstyret med, men karrieremæssigt og privat giver hun katten kamp til stregen.

Som ung havde hun sit blomstrende kunstnerliv som balletstjerne, der debutterede på Det Kongelige Teater som kun fire-årig.

I en årrække var hun gift med den 16 år yngre balletdanser Alexander Kølpin, som hun har en søn med.

I sommeren 1989 giftede hun sig med statsminister Poul Schlüter, som hun stadig deler adresse med på Frederiksberg. Det betød et liv i rampelyset med alt, hvad det medfører på godt og ondt.

Og i 18 år frem til 2006 var hun leder af balletskolen på Det Kongelige Teater. Hun er stadig tilknyttet nationalteatret på Kongens Nytorv som underviser og instruktør.

Meget har hun nået, den dygtige og livsglade balletdanser med det smittende humør, som sprang til som landets førstedame. Hun fylder 60 år i dag, og har muligheden for at skrive endnu flere kapitler i sin farverige livshistorie.

Anne Marie Vessel blev for alvor kendt udenfor ballettens snævre cirkler i sommeren 1989, da hun blev gift med landets statsminister. Lige så stilfærdigt selve brylluppet løb af stablen, lige så megen omtale ventede der hende i den første tid som kendis-førstedame.

En nobel konservativ statsminister, som året forinden var blevet enkemand, og nu valgte en 20 år yngre kone - tilmed leder af Den Kongelige balletskole - var godt sladderbladsstof.

Statsministerfruen tog dog mediestormen med nogenlunde rank ryg og oprejst pande.

- Når man var på ferie og gerne ville være alene, var det ikke altid lige morsomt, at papaparazzierne ventede med lange fotolinser bag hækken for at se én. Det synes jeg nu ikke var særligt spændende. Der er pressen ikke god til at respektere privatlivet. Men når du har sagt A, må du også sige B. Omvendt så var det også vildt spændende for mig at få indblik i det politiske liv på Christiansborg, har Anne Marie Vessel Schlüter siden fortalt.

Med forældre, der var tilknyttet balletten, var det naturligt, at Anne Marie Vessel også gik kunstens vej. Som kun fire-årig dansede hun ind på scenen i operaen "Madame Butterfly", og i de forløbne over 40 år som tilknyttet Den Kongelige Ballet har hun sat sine dybe aftryk både som danser, underviser og instruktør.

Med særlig kærlighed har hun arbejdet med August Bournonville-repertoiret, og hun skrev ballethistorie i 1991, da hun og Frank Andersen iscenesatte "Et Folkesagn" i dronning Margrethes scenografi.

Den Kongelige Ballet har stadig stor glæde af Anne Marie Vessel Schlüter. Hun arbejder som underviser og instruktør, og næste sæson skal hun give en hånd med ved nyopsætningen af "Napoli".

Hun deler sin mands passion for golf og gode venners selskab, og nyder gerne et spil bridge.

Berlingske Tidende kan fortælle, at hun fejrer sin fødselsdag med privat pigeselskab, og senere denne måned rejser til Japan med sin elskede kongelige ballet. På turné-programmet står "Napoli" og "Romeo og Julie" instrueret af - Anne Marie Vessel Schlüter naturligvis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];