Annonce
Navne

Balletdanseren der blev vor førstedame

Anne Marie Vessel Schlüter fylder 60 år i dag.

Poul Schlüters kone siden 1989, balletskolens tidligere leder, Anne Marie Vessel, fylder 60 år i dag

Det siges i folkemunde, at katten har ni liv. Så mange er Anne Marie Vessel Schlüter i sagens natur ikke udstyret med, men karrieremæssigt og privat giver hun katten kamp til stregen.

Som ung havde hun sit blomstrende kunstnerliv som balletstjerne, der debutterede på Det Kongelige Teater som kun fire-årig.

I en årrække var hun gift med den 16 år yngre balletdanser Alexander Kølpin, som hun har en søn med.

I sommeren 1989 giftede hun sig med statsminister Poul Schlüter, som hun stadig deler adresse med på Frederiksberg. Det betød et liv i rampelyset med alt, hvad det medfører på godt og ondt.

Og i 18 år frem til 2006 var hun leder af balletskolen på Det Kongelige Teater. Hun er stadig tilknyttet nationalteatret på Kongens Nytorv som underviser og instruktør.

Meget har hun nået, den dygtige og livsglade balletdanser med det smittende humør, som sprang til som landets førstedame. Hun fylder 60 år i dag, og har muligheden for at skrive endnu flere kapitler i sin farverige livshistorie.

Anne Marie Vessel blev for alvor kendt udenfor ballettens snævre cirkler i sommeren 1989, da hun blev gift med landets statsminister. Lige så stilfærdigt selve brylluppet løb af stablen, lige så megen omtale ventede der hende i den første tid som kendis-førstedame.

En nobel konservativ statsminister, som året forinden var blevet enkemand, og nu valgte en 20 år yngre kone - tilmed leder af Den Kongelige balletskole - var godt sladderbladsstof.

Statsministerfruen tog dog mediestormen med nogenlunde rank ryg og oprejst pande.

- Når man var på ferie og gerne ville være alene, var det ikke altid lige morsomt, at papaparazzierne ventede med lange fotolinser bag hækken for at se én. Det synes jeg nu ikke var særligt spændende. Der er pressen ikke god til at respektere privatlivet. Men når du har sagt A, må du også sige B. Omvendt så var det også vildt spændende for mig at få indblik i det politiske liv på Christiansborg, har Anne Marie Vessel Schlüter siden fortalt.

Med forældre, der var tilknyttet balletten, var det naturligt, at Anne Marie Vessel også gik kunstens vej. Som kun fire-årig dansede hun ind på scenen i operaen "Madame Butterfly", og i de forløbne over 40 år som tilknyttet Den Kongelige Ballet har hun sat sine dybe aftryk både som danser, underviser og instruktør.

Med særlig kærlighed har hun arbejdet med August Bournonville-repertoiret, og hun skrev ballethistorie i 1991, da hun og Frank Andersen iscenesatte "Et Folkesagn" i dronning Margrethes scenografi.

Den Kongelige Ballet har stadig stor glæde af Anne Marie Vessel Schlüter. Hun arbejder som underviser og instruktør, og næste sæson skal hun give en hånd med ved nyopsætningen af "Napoli".

Hun deler sin mands passion for golf og gode venners selskab, og nyder gerne et spil bridge.

Berlingske Tidende kan fortælle, at hun fejrer sin fødselsdag med privat pigeselskab, og senere denne måned rejser til Japan med sin elskede kongelige ballet. På turné-programmet står "Napoli" og "Romeo og Julie" instrueret af - Anne Marie Vessel Schlüter naturligvis.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Tyverier fra to varebiler

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce