Annonce
Danmark

Bagland om R-leders fortielser: Man kan hurtigt komme til at se skidt ud

Sofie Carsten Nielsen på pressemødet hvor hun balancerer på en fin linje mellem løgn og fortielse. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten Østergaard måtte gå på grund af dårlig håndtering af sine egne sager om seksuelle krænkelser, og nu er den nye leder Sofie Carsten Nielsen under stigende pres - for håndtering af Morten Østergaards sager som seksuelle krænkelser. Baglandet er dog stadig bag hende. Avisen Danmarks Kasper Løvkvist har talt med de to hovedpersoners lokalformænd.

Politik: Uagtet af det er begyndt at vælte ud af skabet med gamle krænkelsessager for den nu tidligere leder af Radikale, Morten Østergaard, står det fast, at han måtte gå af én årsag:

Håndteringen. Ikke fordi han engang for 10 år siden ragede folketingsmedlemmet Lotte Rod på låret. Fordi han på et dramatisk gruppemøde løj om sin rolle i sagen.

Efterfølgende har den nye leder, Sofie Carsten Nielsen, haft sine helt egne problemer med netop håndteringen - og balanceret på en fin balance mellem usandheder og fortielser.


Lige nu er alle for berørte af, at det har været hemmeligt det hele. Når det hele kommer frem, vil det blive lettere at diskutere.

Martin Iversen, formand for Radikale i Gentofte


9. oktober stod hun frem på et hurtigt improviseret pressemøde foranlediget af, at Morten Østergaard nu havde indrømmet, at han tidligere var blevet taget i tre krænkelser af kvinder, som havde udviklet sig til personalesager i partiet. Her holdt Sofie Carsten Nielsen en viden skjult, som hun havde haft siden 17. september. Her kom nemlig et andet ungt folketingsmedlem til hende for at fortælle om uønsket seksuel opmærksomhed og "upassende berøringer" fra Morten Østergaard.

På er spørgsmål fra en journalist om, hvorvidt Sofie Carsten Nielsen selv havde spurgt Morten Østergaard, "om der var mere i det end det med Lotte (Rod, red.)," svarede den nye leder:

"Det er jeg nødt til at sige, at det har jeg. Og jeg har ikke hørt om de her sager før."

Ikke en direkte løgn. "De her sager" refererede til de tre personalesager, som Morten Østergaard selv havde berettet. Sofie Carsten Nielsen har efterfølgende fortalt, at hun ikke på DET tidspunkt vidste,  om Katrine Robsøes sag var en helt fjerde - eller femte med Lotte Rods som den første - sag, mens først fik den viden dagen efter.

Men heller ikke en fuld sandhed. Og i hvert fald en meget klar fortielse.

Og dagen før var hun blevet spurgt af Berlingske om, der er andre sager på vej og om, det er den fulde fortælling om Morten Østergaard. Sofie Carsten Nielsen svarer: "Jeg kender ikke til nogen" og "det er den, jeg har. Jeg kender ikke til flere."

Sofie Carsten Nielsen har efterfølgende afvist, at noget af det var løgn.

"Jeg har ikke dækket over noget, men jeg har varetaget en fortrolighed, som Katrine meget eftertrykkeligt bad mig holde," har hun sagt til DR.

Annonce

Det hele er ulykkeligt

Avisen Danmark har talt med Radikale formænd i Gentofte og Aarhus - de to lokalforeninger hvor henholdsvis Sofie Carsten Nielsen og Morten Østergaard er opstillet.

Begge er helt enige om, at det var det rigtige at skifte politisk leder i partiet. Og de er også enige om, at man ikke kan tale om, at Sofie Carsten Nielsens håndtering efterfølgende har været optimal.


Der er ikke noget i denne situation, der er optimalt. Det er ulykkeligt det hele.

Klaus Bach Trads, formand for Radikale i Aarhus


- Der er ikke noget i denne situation, der er optimalt. Det er ulykkeligt det hele. Men det er svært at sige, om Sofie Carsten Nielsen kunne have håndteret det bedre eller dårligere, siger Klaus Bach Trads, formand for Radikale i Aarhus.

- Hun tror, hun forklarer det så godt som muligt baseret på det, hun ved, og så kommer der nye oplysninger frem dagen efter. Så kan man hurtigt komme til at se skidt ud, siger Martin Iversen, formand for Radikale i Gentofte.

- Hvad tænker I om, at den nye leder i en situation, hvor den gamle er væk på grund af dårlig håndtering og usandheder, siger ting, der efterfølgende også ligner usandheder?

- Vi har jo fået at vide, at hun ikke på dette tidspunkt havde fået oplyst, at Katrine Robsøes sag, var en af de tre personalesager. Men der er jo også en hel del politik i sådan noget her - vil man blive beskyldt for at være gået efter en kollegas post, hvis man står og anklager vedkommende for noget, siger Martin Iversen.

Annonce

Åbnet en ladeport

- Burde hun ikke netop i denne situation have holdt sig mere end rigeligt på den rigtige side af sandheden og bare have sagt det, som det var - at hun faktisk havde viden om andre sager?

- Jeg har stor respekt for, at man som nyvalgt leder venter med at give offentligheden oplysninger, til man har haft et par døgn til at sætte sig ind i det, siger Klaus Bach Trads.


Hun ville have åbnet en ladeport - er der flere sager, er der mere end tre, er partiet gennemsyret af det her.

Martin Iversen, formand for Radikale i Gentofte


- Jeg synes, det er ok. Hun ville have åbnet en ladeport - er der flere sager, er der mere end tre, er partiet gennemsyret af det her, siger Martin Iversen

- Når man har en partileder, som måtte gå, fordi han løj, og man som ny leder så umiddelbart efter befinder sig i grænselandet mellem usandheder og fortielser - er man så ikke på gyngende grund?

- Hun har forvaltet det, så godt hun kunne. Hun har fået noget at vide som næstformand, som kollega, kvinde til kvinde. Samtidig med at man skal være opmærksom på, at det ikke bliver læst ind i en kamp om poster i partiet. Og så ville hun åbne en ladeport, siger Martin Iversen.

- Hvad er det for en ladeport? Skal man ikke bare sige sandheden, når man kender den?

- Det ville være en ladeport i forhold til spørgsmål, som hun ikke ville kunne svare på. Jeg forstår godt, at man er nødt til at være lidt afventende, siger Martin Iversen.

Annonce

For berørte

Gentofteformanden, der har Sofie Carsten Nielsen i sin kreds som folketingsmedlem, ønsker ikke at forholde sig til, om Morten Østergaard har en fremtid i partiet (men forsikrer dog om, at den nye leder stadig vil være kandidat i Gentofte.

- Lige nu er alle for berørte af, at det har været hemmeligt det hele. Når det hele kommer frem, vil det blive lettere at diskutere, siger Martin Iversen.

I Århus skal Klaus Bach Trads derimod tage stilling til, om Morten Østergaard i fremtiden skal være kandidat i deres kreds. Det bliver bare ikke lige nu. Men det bliver heller ikke til klar opbakning til Morten Østergaard:

- Det forholder vi os til, når han er tilbage fra sin sygemelding, siger han.

Tidslinje

16. september skriver Lotte Rod (R) på Facebook, at hun er blevet taget på i Radikale Ungdom og i Radikale.

17. september får daværende næstformand Sofie Carsten Nielsen (R) at vide af folketingsmedlem Katrine Robsøe, at hun i sin tid som studentermedhjælp har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed og berøring fra Morten Østergaard (R).

7. oktober træder Morten Østergaard tilbage.

8. oktober bliver Sofie Carsten Nielsen spurgt af Berlingske om, der er andre sager på vej og om, det er den fulde fortælling om Morten Østergaard. Sofie Carsten Nielsen svarer: "Jeg kender ikke til nogen" og "det er den, jeg har. Jeg kender ikke til flere."

9. oktober skriver Morten Østergaard på Facebook, at tre kvinder ud over Lotte Rod har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra ham i festligt lag. Umiddelbart efter holder Sofie Carsten Nielsen pressemøde, hvor hun bliver spurgt, om hun selv har haft spurgt Morten Østergaard i forløbet om, der var mere i det end det med Lotte Rod. Hun svarer: "Det er jeg nødt til at sige, at det har jeg. Og jeg har ikke hørt om de her sager før."

12. oktober offentliggør Radikale en redegørelse over partiets håndtering af de tre sager. En ekstern ekspert vurderer i redegørelsen, at en mangel på retningslinjer har svækket håndteringen.

13. oktober afviser Sofie Carsten Nielsen over for DR, at hun har løjet: "Jeg har varetaget en fortrolighed, som Katrine meget eftertrykkeligt bad mig holde."

Det ved vi om Morten Østergaards fire krænkelsessager

  1. Lotte Rod (R) oplevede for knap 10 år siden, at Morten Østergaard ragede hende på låret - hun fjernede hånden. Hvornår det præcist skete, er ikke oplyst. Efter Lotte Rod bragte sagen frem, gav Morten Østergaard sig selv en påtale uden at oplyse til offentligheden eller folketingsgruppen, at han selv var krænkeren. Han træder tilbage 7. oktober efter et gruppemøde, hvor han lyver for medlemmerne, med begrundelsen, at han har håndteret sagen dårligt.
  2. Nuværende folketingsmedlem Katrine Robsøe oplever som studentermedhjælp i partiet i festligt lag i 2015 uønsket seksuel opmærksomhed og upassende berøringer fra Morten Østergaard. Året efter henvendte hun sig til sekretariatsledelsen med henblik på, at Østergaard skulle irettesættes med henblik på at undgå lignende oplevelser for andre ansatte.
  3. En ansat oplever ved en festlig lejlighed i sommeren 2016 uønsket seksuel kontakt fra Morten Østergaard. Ifølge B.T. var det en praktikant, der oplevede, at han flere gange tog på hende. Kort tid efter gik hun til sekretariatsledelsen med samme formål som Katrine Robsøe. Morten Østergaard får besked på, at han aldrig igen må udsætte medarbejdere for uønsket seksuel opmærksomhed, hvilket han accepterer.
  4. I sommeren 2017 fortæller en mellemmand til sekretariatschefen, at en kvinde har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra Morten Østergaard samme sommer - også i festligt lag. Sagen påtales over for Morten Østergaard, der ikke giver udtryk for, at beskrivelsen var ukorrekt.
Martin Iversen, formand for Radikale i Gentofte, hvor Sofie Carsten Nielsen er opstillet. Privatfoto
Klaus Bach Trads, formand for Radikale i Aarhus, hvor Morten Østergaard er opstillet. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Gense live-læsermøde: Minister besvarede fynboernes spørgsmål inden trafik-forhandlinger for milliarder

Coronavirus

Live: Selvtest kan åbne for at sende flere elever tilbage i skole

Nordfyn For abonnenter

Brugsuddelere i nødråb til politiet efter bekostelige tyverier: Samme tyv med smag for champagne og dyre vine kommer igen og igen

Annonce