Annonce
Sydfyn

Bageri politianmeldt efter fødevarekontrol: - Det er ren børnehave

Bagermester Preben Wendorff har besluttet at droppe Fødevarestyrelsens Ø-mærke, efter at hans bageri i Svendborg har fået en sur smiley. Foto taget i januar 2016. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Bageriet Wendorffs butik i Svendborg er blevet politianmeldt for tre forhold, fordi de ikke havde rettet op på anmærkningerne fra Fødevarestyrelsens sidste kontrolbesøg. Ejer Preben Wendorff har taget konsekvensen og valgt at droppe kædens Ø-mærkning for at give Fødevarestyrelsen et wakeupcall.

Svendborg: Det er ikke kun bagermester Preben Wendorffs mundvige, der vender nedad, efter at Wendorff-bageriet i Svendborg fik besøg af Fødevarestyrelsens kontrollanter 10. juni. Smileyen, der nu hænger på bageriets indgangsparti, er også alt andet end glad at se på, og den sure smiley er ikke besøgets eneste konsekvens. Fødevarestyrelsen har nemlig også politianmeldt bageriet for tre forhold, fordi der ikke var blevet rettet op på anmærkningerne fra sidste besøg den 21. april. Ved begge besøg konkluderede fødevarekontrollen, at butikken ikke kunne dokumentere, at de overholdt reglerne for at handle med økologi. Ejer Preben Wendorff har svært ved at forstå beslutningen.

- De vil have, at vi skal føre et fuldt økologisk regnskab for vores butik i Svendborg, fordi vi bager nogle økologiske boller der. Vi bruger cirka 1000 tons råvarer om året, og det ville kræve en administration på en til halvanden medarbejder at kunne føre et fuldt regnskab. Det er ren børnehave det der, siger Preben Wendorff.

Den sure smiley og politianmeldelsen har ført til, at Preben Wendorff har set sig nødsaget til at droppe Ø-mærkningen i alle kædens butikker. Ø-mærket viser, at der er blevet ført kontrol med virksomheden af de danske myndigheder i forhold til at sikre, at en virksomheds produkter er økologiske. Wendorffs farvel til Ø-mærket betyder, at de ikke længere skal føre økologisk regnskab, men samtidig kan de ikke længere reklamere med, at deres varer er økologiske, selvom det er de samme produkter som før.

Annonce

Wakeupcall

Wendorff har en økologisk produktion i Faaborg, som står for det økologiske, men fordi der ikke er nok ovnkapacitet i Faaborg, bliver bageriets økologiske grødboller bagt i Svendborg-afdelingen. Det er her problemet opstår, fordi det medfører, at der skal føres fuldt økologisk regnskab på alle råvarer i produktionen i Svendborg. Når Preben Wendorff har valgt at droppe Ø-mærkningen, er det også for at signalere til Fødevarestyrelsen, at han ikke synes, deres system giver mening.


Når ikke engang deres jurister kan træffe en afgørelse, fordi der ikke er nogen lignende sager, og man er nødt til at give sagen videre til politimyndigheden, så siger det noget om, hvor langt ude sagen er.

Preben Wendorff, ejer af Wendorff


- Det er for at give dem et wakeupcall. Det er fuldstændig tåbeligt, at fordi vi bager nogle boller her, så skal vi føre fuldt regnskab for vores butik i Svendborg. Jeg har haft Dansk Erhverv og min brancheorganisation med inde over, og de siger, at det er fuldkommen hovedrystende det her. Det er ikke ligefrem sådan, man fremmer økologien, siger Preben Wendorff.

Preben Wendorff fortæller, at bageriet handler sine råvarer ud fra et nærhedsprincip, og at han derfor har fuld tillid til leverandørerne.

Annonce

Ingen retspraksis

Normalt ville skridtet efter at have fået en indskærpelse være at modtage et bødeforlæg, men da det hverken står i loven, at man kan udstede en bøde på det grundlag, eller der findes retspraksis på økologiområdet, er Fødevarestyrelsen sprunget direkte videre til politianmeldelsen. Ifølge Henrik Hviid, sektionseder hos Fødevarestyrelsen, har en politianmeldelse været den eneste mulige eskalering i sagen med Wendorff.

- Vores generelle praksis for sanktioner er, at vi bruger den mindst mulige sanktion for at få virksomheden til at rette op og overholde reglerne. Ved kontrolbesøget den 21. april fik bageriet en indskærpelse, og når der så ikke er rettet op på tingene ved den næste kontrol, så skruer vi op for sanktionsmetoden, siger Henrik Hviid.

At der ikke findes retspraksis på området, mener Preben Wendorff understreger, hvor absurd sagen er.

- Når ikke engang deres jurister kan træffe en afgørelse, fordi der ikke er nogen lignende sager, og man er nødt til at give sagen videre til politimyndigheden, så siger det noget om, hvor langt ude sagen er, siger Preben Wendorff.

Annonce

Skal selv føre kontrol

Der er nogle egenkontrolprocedurer, et firma skal overholde, når de markedsfører sig med, at de sælger økologiske varer. Egenkontrollen gælder både de råvarer, virksomheden køber ind, men også i forhold til anvendelsen af råvarerne. Ifølge Henrik Hviid er det nødvendigt med egenkontrollen, så der ikke kommer konventionelle råvarer i noget økologisk. Derfor skal man som fødevareproducent opsætte et system, som kan holde styr på tingene.

- Firmaet skal kunne dokumentere, at de varer, de sælger til deres kunder som økologiske, rent faktisk er økologiske. Når man markedsfører sig med, at man sælger økologisk, så skal kunderne kunne have tillid til, at det er økologiske varer. Der er jo ikke nogen, der kan se forskel på om ting er økologiske eller ej, siger Henrik Hviid og fortsætter:

- Det er muligt, at Wendorff har overholdt reglerne, men vi kan ikke konstatere det ud fra deres nuværende system, da der er nogle mangler i det.

Preben Wendorff undrer sig over, at der pludselig skal føres fuldt regnskab, da der ikke har været anmærkninger på området ved tidligere kontroller.

-Jeg er helt enig i de ting, de skriver, for vi har ikke tjekket op på kryds og tværs, men jeg blev overrasket over, at de forlangte et fuldt regnskab, for det har de ikke gjort før, og vi har kørt det her siden 2013, fortæller Preben Wendorff.

Annonce

Stadig masser af kunder

Det haster dog ikke synderligt for bagermesteren at slippe af med den knap så muntre smiley i vinduet.

- Jeg ved godt, at der hænger en sur smiley derude, og den er da ikke særlig imødekommende, men havde det nu været hygiejnen, havde jeg været mere nervøs over det. Syv, ni, tretten har vi ikke kunnet mærke det på salget, siger Preben Wendorff.

Preben Wendorff regner med, at bageriet vil melde klar til ny kontrol, når sommerens travlhed har lagt sig.

Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Sport

Derbyvinderen er klar: Årets bedste løb på Fyens Væddeløbsbane

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Debat

Ked af at blive kaldt fyld: - Jeg er ikke bare stemmekvæg

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce