Annonce
forside

Bager og rejsearrangør slår pjalterne sammen: Vil fragte turister rundt i flydende havepavillon

Little Ellen er navnet på skibet, der har store vinduer, så gæsterne ombord kan nyde Ærø set udefra. Foto: Rasmus Henriksen

Bagermester Tom Rasmussen har købt en båd drevet af solceller, der skal fragte turister og herboende rundt fra havn til havn på Ærø. Markedsføringen står rejsearrangør Allan Harsbo for.

Ærøskøbing: Langs kaj seks på lystbådhavnen i Ærøskøbing ligger en ny turistattraktion og skvulper. Båden har en firkantet udformning med store vinduer, og taget er påført solceller, der er forbundet til to små motorer.

I båden tager en bagermester og en rejsearrangør imod. Bagermester Tom Rasmussen har nemlig kastet sig ind i oplevelsesindustrien ved at investere i en båd, der blandt andet skal sejle turister og ærøboer fra havn til havn. Og han har slået pjalterne sammen med rejsearrangør Allan Harsbo, der skal stå for markedsføringen og pladsbestillingen af båden kaldet Little Ellen, der snart vil tage imod de første gæster.

Og Tom Rasmussen er stolt af sin nyerhvervelse, der bliver den første eldrevne båd til at fragte passagerer på Ærø. Navnet Little Ellen er en kærlig hilsen til den noget større elfærge ved navn Ellen, som ligger i Søby, og som efter planen skal sejle sin første tur sidst på året.

- Nu skal man passe på med at sige, at noget er mere end 100 procent. Men den er 110 procent synkefri, siger han.

Båden er indvendigt udstyret med sofalignende sæder og ligner ifølge ejeren selv lidt en havepavillon med sin firkantede udformning og store, gennemsigtige plasticfacader. Little Ellen er desuden skabt på en bund af pontoner med en konstruktion bygget af overskudsplast fra olieindustrien, og det er vigtigt for Tom Rasmussen, at båden generelt er skånsom for miljøet.

- Jeg har lært fra mit bageri, at man skal minimere spild. Det er et kæmpe problem for miljøet. Jeg ville aldrig have købt den, hvis den forurenede, siger han.

Planen er, at skipperen på sejlturene skal fortælle vittige anekdoter til gæsterne, som skal underholdes, samtidig med at de bliver klogere på Ærø.

På sigt vil Tom Rasmussen og Allan Harsbo åbne op for ture ved solnedgang og længere ture til nogle af de omkringliggende øer. De er begge overbeviste om, at de har fundet et hul i turismeindustrien på Ærø, som de kan udfylde. Turist- og erhvervsdirektør Chris Hammeken tilslutter sig selskabet, og han ser også mulighederne i den nye turistattraktion.

- Ærø er smuk indefra, men er endnu flottere udefra. Der er masser af muligheder, siger han.

Annonce

Little Ellen

Båden kaldet Little Ellen har plads til 12 passagerer.Den måler syv meter i længden og er tre meter bred.

Den har en topfart på syv knob. Og vil fragte turisterne med en fart på fire til fem knob.

Båden er drevet af solceller, der er leverer strøm til to elmotorer.

Der er en nødgenerator om bord, hvis der i mod forventning skulle ske noget med elsystemet.

Søfartsstyrelsen har godkendt båden, som er ejet af Tom Rasmussen.

Tom Rasmussen er gået sammen med Allan Harsbo, sammen vil de fragte gæster fra havn til havn på Ærø. Foto: Rasmus Henriksen

Hurtigst muligt i drift

Tom Rasmussen har lavet en aftale med fabrikanten om at sælge både magen til mod en provision. Allerede nu har makkerparret overvejet at sætte flere både ind på Ærø. Båden har en topfart på syv knob og sejlede fra Faaborg til Ærøskøbing på to timer og tyve minutter og kan have 12 passagerer med om bord.

Afgang vil komme til at være fra den gamle lystbådhavn i Ærøskøbing bag ved færgens venteværelse. Indtil videre er der planlagt to ruter. Den ene rute vil gå til Kleven Havn og retur nord om Dejrø. Den anden tur vil gå til Borgnæs Havn med et stop ved Vesterstrand, hvor gæsterne vil få mulighed for at bade.

Alle detaljer for den nye turistattraktion er endnu ikke fastlagt. Ønsker man en tur ombord, skal man ringe til Allan Harsbo eller booke en tur gennem hans hjemmeside. Makkerparret har endnu ikke lagt sig fast på, hvor mange gæster der skal med på en tur, før båden sejler, men en syv stykker vurderer Allan Harsbo, mens snakken går i båden.

- Det er vel der omkring, siger han og kigger over på Tom Rasmussen.

- Ja, det lyder vel meget fornuftigt, siger Tom Rasmussen.

Little Ellen skal ud på sin første tur i løbet af juli måned, forsikrer Allan Harsbo.

- Den skal sejle så hurtigt som muligt. Alt materiale er klar, nu skal vi bare være enige om nogle ting, og så er det bare at trykke på knappen, siger han.

De to lunefulde herre vil instruere skipperen til at underholde de kommende gæster med vittige og lærerige historier om Ærø. Foto: Rasmus Henriksen
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce