Annonce
Fyn

Bag rattet på sprit og stoffer: Stadig flere sigtes for narkokørsel på Fyn

Antallet af trafikanter, som sigtes for at køre under påvirkning af euforiserende stoffer eller medicin, er steget jævnt de senere år. Arkivfoto: Rådet for Sikker Trafik.
Det er ikke lykkedes permanent at sænke antallet af sigtelser for spirituskørsel på Fyn. Samtidig er der kraftig vækst i antallet af sigtelser for narkokørsel.

Fyn: Sæsonen for julefrokoster er lige om hjørnet, og danskerne vil igen blive mindet om, at trafik og alkohol er en farlig kombination. Men trods adskillige kampagner hvert år, der skal få bilister og andre trafikanter til at lade køretøjet stå efter indtagelse af alkohol, er det ikke for alvor lykkedes at nedbringe antallet af sigtelser for spirituskørsel.

I 2015 blev 7598 sigtet for spirituskørsel. Tallet faldt året efter til 7200, og i 2017 faldt det yderligere til 7004. Men i 2018 steg antallet af sigtelser for spirituskørsel til 7391. Tallet for første halvår af 2019 tyder på et fald, idet 3467 er blevet sigtet for spirituskørsel.

På Fyn ses heller ikke noget entydigt fald i antallet af sigtelser for spirituskørsel. Fra 722 sigtelser i 2015, faldt tallet til 684 i 2016, men i 2017 steg det til 731, hvorefter det i 2018 igen faldt til 675. I de første seks måneder af 2019 har Fyns Politi sigtet 336 for spirituskørsel - tæt på samme antal som i første halvår af 2018, da 333 blev sigtet.

Annonce

Fakta: Det kan et narkometer opdage

Narkometeret blev indført i 2014. Det tester for kokain, opiater som heroin, benzodiazepiner, cannabis, amfetamin og methamfetamin.

Er testen positiv, skal der tages to blodprøver, hvorfra der bliver udregnet et gennemsnit. Gennemsnittet bliver frataget en procentdel, som man kender det fra fartkontroller, for at fjerne nogen form for tvivl.

Ved alle stoffer undtaget cannabis, mister man kørekortet, hvis man bliver testet positiv. Ved cannabis kommer det an på, hvor høj koncentrationen er i blodet. Straffen kan være alt fra et klip i kortet, til en betinget og en ubetinget frakendelse af kørekortet.

Konstant stigning i sigtelser for narkokørsel

368 trafikanter på Fyn blev i 2015 sigtet for at køre under påvirkning af narkotika eller medicin, og det tal voksede i 2016 til 441. Året efter blev 433 sigtet, og så tog antallet af sigtelser et hop i 2018, da 569 blev stoppet med euforiserende stoffer eller medicin i blodet.

Stigningen ses også på landsplan; i 2015 blev 5729 sigtet for narko- eller medicinkørsel, og året efter var antallet 6772. I 2017 nåede antallet af sigtelser 7407 - dermed sigtede politiet flere for at køre under påvirkning af stoffer eller medicin end for at køre spirituspåvirket. I 2018 voksede antallet af sigtelser igen, med knap 15 procent, til 8494.

Preben Ingemansen, politikommissær i Fyns Politis færdselsafdeling, fortalte tidligere i år, at det overraskede politiet, at antallet af sigtelser for narkokørsel i Svendborg havde overhalet antallet af sigtelser for spirituskørsel.

- Om det så skyldes, at der er en større gruppe misbrugere, eller at vores kontroller er blevet mere effektive eller hyppigere, er svært at sige, sagde Preben Ingemansen.

- Noget af forklaringen kan også være, at mine kollegaer i Svendborg kender deres lus på gangen, som det sker, når man færdes i det samme område ofte. Man ved godt, at den og den er påvirket eller har mistet kortet. På samme måde har vi her i færdselsafdelingen områder og personkredse, hvor vi ved, at mange kører påvirket af narko, forklarede politikommissæren.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce