Annonce
Sydfyn

Badehuse: Ingen tvivl om lokalplanen for Eriks Hale

Læserbrev: Ærøs kommunalbestyrelse er tilsyneladende blevet i tvivl om lovgrundlaget for genopførelse af et badehus på Eriks Hale og har bedt en advokat om bistand. Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at erhvervsministeriet (gratis) bistår kommunerne med vejledning om reglerne, jf. planlovens § 52, stk. 1. Det er imidlertid ikke særligt indviklet at finde ud af, hvad der op og ned i sagen om evt. genopførelse af badehus nr. 5.

Lokalplan nr. 28 omfatter Eriks Hale, havnemolen og Frederiksholmen. Planen blev endeligt vedtaget i marts 1991. Ved planens udarbejdelse eksisterede der 20 badehuse på Eriks Hale. Det nævnes, at der tidligere har været 23 huse. Dette er imidlertid alene en historisk oplysning. Med lokalplanens vedtagelse blev antallet af badehuse fremover fastsat til (højst) 20. Følgende fremgår af lokalplanens pkt. 7.3: De eksisterende badehuse, 20 i alt, må bibeholdes og vedligeholdes, men ikke udvides eller erstattes af nye huse.

Hvis altså et badehus forsvinder, må det ikke genopføres. Efter det oplyste gik badehus nr. 5 til grunde i en storm i 1999. Husets ejer ansøgte kommunen om tilladelse til genopførelse af badehuset, men fik i overensstemmelse med lokalplanens pkt. 7.3 afslag på sin anmodning. Af samme årsag har kommunen heller ikke kunnet opkræve leje af det grundstykke, som huset lå på.

Om lokalplanen imidlertid kan/bør ændres, er en anden sag. Generelt er reglerne i lov om planlægning meget restriktive, når det drejer sig om kystnært byggeri. Dog kan det næppe udelukkes, at lige netop historiske badehuse vil kunne accepteres.

Tidligere eksisterede der talrige badehuse langs Danmarks kyster. Det var dengang utænkeligt, at badegæster kunne klæde om på stranden. Tiderne skiftede, og badehusene forsvandt de fleste steder. Lige netop på Ærø er badehusene bevaret i stort tal og er med tiden vel næsten blevet en slags vartegn for øen. Dette ændrer imidlertid ikke ved, at det vil kræve en ændring af den eksisterende lokalplan, hvis badehus nr. 5 ønskes genopført. Der er gået næsten 30 år siden vedtagelsen af den gældende lokalplan, så måske man er begyndt at opfatte de gamle badehuse som et kært minde fra en svunden tid, og ikke blot som menneskeskabt "naturforurening". Alternativt kunne lokalplanen ændres, således at der fremover kun tillades 19 badehuse på Eriks Hale, men at disse i givet fald kan genopføres inden for en nærmere fastsat frist, hvis de skulle gå til grunde.

Annonce
Det er ikke så svært at finde ud af, hvad lokalplanen for Eriks Hale siger, man skal gøre, hvis et af badehusene forsvinder, mener Birgit Kristiansen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce