Annonce
112

Baabuu-baabuu: Nu rykker brandbilerne ud på kryds og tværs af kommunegrænser

Nu skelner man ikke længere mellem, i hvilken kommune en bestemt brandstation ligger i forhold til et skadested. Nu rykker alle brandbiler i Trekantbrand ud uanset kommunegrænse, og selvom det lyder som logik, har det ikke altid være sådan. Arkivfoto: Dorte Brandsen
Bor du tæt på en kommunegrænse i en af de seks kommuner, Trekantbrand dækker, så har du indtil midt oktober ikke været garanteret, at det var den brandbil, der var tættest på, der rykkede ud, hvis dit hus brændte. Det er der nu ændret på.
Annonce

Trekantområdet: Opstår der brand, er det den nærmeste brandbil, der rykker ud til branden. Det lyder måske simpelt, logisk – og næsten givent. Men sådan har det frem til midten af oktober ikke fungeret i Trekantbrand. Indtil da var det brandstationen i den pågældende kommune, hvor branden var opstået, der skulle sende en brandbil. Uanset om der befandt sig en brandbil tættere på.

- Alt andet lige burde man kunne se, at responstiden – set ud fra en gennemsnitlig betragtning – burde være faldende med det nye system, lyder det fra Jarl Vagn Hansen, direktør i Trekantbrand.

Responstiderne i Trekantbrand

Set som enhed tog det i 2018 i gennemsnit 8 minutter og 12 sekunder for hele Trekantbrand, fra alarmcentralen havde afgivet alarmen, til køretøjet var fremme ved skadestedet. Den såkaldte responstid.

I 2017 lød det tal på 8 minutter og 26 sekunder.

Kigger man på de enkelte stationer i 2018, var Kolding den hurtigste station med en gennemsnitlig responstid på kun 6 minutter og 35 sekunder. Det tog derimod station Middelfart 10 minutter og 13 sekunder i gennemsnit at nå frem.

Fredericia var den næsthurtigste af alle stationerne i Trekantbrand med en gennemsnitlig responstid på 7 minutter og 47 sekunder, mens Vejle var 8 minutter og 34 sekunder om at komme frem til skadestedet.

Billund: 9 minutter og 22 sekunder

Vejen: 9 minutter og 24 sekunder.

Kilde: Redningsberedskabet i tal 2018, udgivet af Beredskabsstyrelsen

*Statistikken bygger på alle typer køretøjer – undtagen indsatslederens køretøjer. Det er kun tiden for det hurtigste køretøj i udrykningen, der indgår. Og der er tale om såkaldt kørsel 1 – altså udrykning med blå blink. Aflyste køretøjer indgår ikke i statistikken.

Annonce

Et fælles væsen

Og at Trekantbrand nu rykker ud på tværs af kommunegrænserne, det kan komme især de borgere til gode, der bor tæt på netop en kommunegrænse.

Allerede i december 2018 godkendte byrådene i Billund, Fredericia, Middelfart, Vejen, Vejle og Kolding enstemmigt serviceniveauet for kommunernes fælles beredskab - Trekantbrand.

En del af det fælles serviceniveau gik på, at brandbilerne skal køre på tværs af kommunegrænserne. Grunden til, at det har taget 10 måneder at få kørt i stilling, skal findes i, at man i Trekantbrand har ønsket at lave alt andet end ’en lappeløsning’, som direktøren beskriver det.

- Indtil tirsdag i uge 42 har man kørt som man gjorde, da det stadig var seks brandvæsener (i modsætning til et nu samlet i Trekantbrand, red.). Nu kører vi fælles. Man har ikke ryddet op i det før nu, siger Jarl Vagn Hansen.

Annonce

Regionalt overblik

For to uger siden fik alarm 1-1-2 så opdateret deres systemer, og selvom man allerede siden foråret med indførslen af faste operationsvagtchefer i Trekantbrand har haft et endnu større overblik over, hvilke af brandvæsenets ressourcer der blev brugt hvor, er der med det nye system endnu mere synergieffekt.

- Nu trækker vi endnu mere på hinanden. Det handler om at tænke frem. Hvad nu, hvis der sker et trafikuheld der, hvor vi har taget ressourcer til en brand fra? Så skal vi forsøge at omplacere og rykke rundt.

Efter fyrværkeribranden i Seest ved Kolding i 2004, da man ifølge Jarl Vagn Hansen kaldte alt mandskab ind uden måske at have overblik over ressourcerne, blev der udarbejdet en rapport. Den anbefalede blandt andet ifølge direktøren i Trekantbrand, at man skulle have større enheder og et bedre regionalt overblik.

- Og det er fuld indfriet nu, siger Jarl Vagn Hansen.

Annonce

Lokal dialog

Nu er det sådan, at det er det mandskab, der befinder sig tættest på skadestedet, der rykker ud. Uanset kommunegrænser. Faktisk har Trekantbrand også indgået samarbejde med nabo-beredskaberne, herunder blandt andet Brand og Redning Sønderjylland og Sydvestjysk Brandvæsen. Der er især i det sønderjyske og den vestlige del af Trekantbrand, udfordringerne tidligere er opstået.

- Arbejdet (med det nye system, red.) startede i begyndelsen af 2019, men vi har ønsket at gå i dialog med lokalstationerne. Det har taget noget tid, og så kan man diskutere, og det er gået hurtigt eller langsomt. Det vigtigste er, at det nu foregår på en ensartet måde. Det er en stor, organisatorisk forandring, siger Jarl Vagn Hansen.

Trekantbrand blev dannet i 2016 og dækker kommunerne Vejle, Fredericia, Middelfart, Kolding, Vejen og Billund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

Sport

Intet alternativ til sejr for Otterup HK

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce