Annonce
Faaborg-Midtfyn

B&B-ejer graver å frem i nyt naturområde

Det her lille stykke på cirka tre meter er det eneste, man kan se af åen i dag. Men det bliver anderledes, når Henrik Toft og Korinth Entreprenørforretning får den gravet frem igen. Foto: Palle Søby

Henrik Toft, Lysbjerg Rooms i Vester Aaby, er nu klar til at genskabe en rørlagt å, så den kan bugte sig ned over det nye naturområde, han er i gang med at lave. Han er i gang med at skaffe sponsorater og satser på indvielse af åen til efteråret

Vester Aaby: - Det her er det eneste, man kan se af åen i dag, siger Henrik Toft og peger ned på et lille stykke vandløb, der ikke er mere end tre meter langt. Vandet kommer ud af et rør og forsvinder straks ind i andet rør.

Sådan har det været i cirka 70 år. Dengang for mange år siden blev åen rørlagt, så landmændene kunne drive marken uden at blive forstyrret af et bugtende vandløb.

Men for godt et år siden overtog Henrik Toft ejendommen Lysbjerg med 5,5 hektar jord, og han er nu i gang med at omdanne hele området til et nyt stort naturområde.

Han har allerede lavet folde og huse til grise, køer og får med en lang vandresti rundt i terrænet. Det næste store skridt er at genskabe den rørlagte å.

Han har fået projektet godkendt af både kommunen og de statslige myndigheder, og lige nu er han i gang med at skaffe sponsorater. Det vil koste i alt 90.000 kroner, og han har allerede de 25.000 kroner hjemme.

Han har netop rettet henvendelse til alle de lokale erhvervsdrivende i håb om, at de vil støtte med sponsorater. Henrik Toft har kontaktet Korinth Entreprenørfirma, som er ekspert i den type opgaver.

Annonce
Sådan kommer den genskabte å til at slynge sig ned over det nye naturområde. Nederst ses ejendommen Lysbjerg, hvor Henrik Toft bor og driver bed and breakfast. Grafik: Gert Ejton

Mange bække små ...

- Sponsoratet vil gå til udgravning og ilægning af forskellige størrelser sten, så der kan skabes de bedste rammer for natur og dyreliv. Det skulle gerne medføre, at vi på sigt kan bidrage med gydebanker til ørreder. Og intet beløb er for småt - "mange bække små giver en stor å", som han skriver i henvendelsen til de lokale firmaer.

- Mit håb er, at vi kan fejre å-indvielse med helstegt pattegris til efteråret, siger Henrik Toft.

Når åen graves frem igen, skal den bugte sig ned over terrænet og til sidst munde ud i en anden å, som har forbindelse til Nakkebølle Fjord og øhavet. Det er herfra, ørrederne med tiden gerne skulle gå op og gyde i Henrik Tofts "nye å".

Hans idé er, at naturområdet skal blive til glæde for hele byen, og allerede nu benytter dagplejemødrene hyppigt området, hvor de går ud og kigger på dyrene og spiser madpakker med børnene på de borde og bænke, som Henrik Toft har sat op.

Han har også planer om at bygge sheltere, som for eksempel folk, der går på Øhavsstien, kan benytte.

En del af hans jord er stadig forpagtet ud til landbrug, men det er sidste sæson i år. Derefter vil det hele overgå til naturområde, hvor der skal plantes træer, frugtlund og så videre.

Vært for Facebook-håndværkere

Henrik Toft har nu haft sin første sæson som ejer af bed and breakfast-stedet Lysbjerg Rooms.

- Det har været en okay sæson. Jeg har ikke gjort så meget for at reklamere, ud over at jeg har haft det på Facebook. Jeg har blandt andet haft en del håndværkere, som gerne vil bo i fredelige omgivelser. For eksempel har jeg haft nogle håndværkere fra det store Facebook-byggeri i Odense, fortæller 43- årige Henrik Toft, der til daglig er mejerichef på Løgismose Mejeri i Allested-Vejle.

Så han har nok at se til, og derfor vil hans store naturprojekt også udvikle sig i et tempo, så han hele tiden føler, at han kan gå og hygge sig med det i fritiden.

Her skal åen slynge sig ned over det nye naturområde, ned mod Henrik Tofts ejendom, Lysbjerg, hvor han driver bed and breakfast. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce