Annonce
Fyn

Bøvlet havbund sår tvivl om pris på Als-Fyn broen

Forholdene på havbunden mellem Als og Fyn er ifølge Vejdirektoratets rapport "usædvanlige og komplicerede". Derfor er projektet dyrere end antaget i tidligere rapporter. Arkivfoto: Timo Battefeld
Da Vejdirektoratet i marts offentliggjorde sin første uvildige screening af Als-Fyn broen, var den anslåede pris pludselig 3,6 milliarder kroner højere, end bro-tilhængerne hidtil havde regnet med. Men prisen er forbundet med væsentlig usikkerhed på grund af "usædvanlige og komplicerede" forhold på havbunden.

Udfordring: Havbunden kan vise sig at blive en af de helt store udfordringer, hvis drømmen om en Als-Fyn bro nogensinde skal blive til virkelighed.

I den screeningsrapport, som Vejdirektoratet offentliggjorde i marts, fremgår det, at forholdene på havbunden er "usædvanlige og komplicerede". Dels peger Vejdirektoratet efter at have undersøgt nyere geoteknisk datamateriale på store vanddybder mellem 30 og 35 meter. Dernæst findes der adskillige meter såkaldt gytje, som er aflejringer af både organisk og uorganisk materiale på havbunden.

- (...) På dele af strækningen vurderes at være op til 40 m bløde aflejringer, og man derfor skal cirka 75 m ned under havoverfladen for at finde stabile underlag, skriver Vejdirektoratet i screeningsrapport, der dog tager forbehold for store usikkerheder.

Vejdirektoratet fastslår, at det ikke umiddelbart er muligt at lægge anden linjeføring. Mod syd vil vanddybden blot være endnu større, mens en linjeføring mod nord vil "forøge brolængden væsentligt og kun reducere dybden områdevis"

Annonce

Usikker pris

På grund af de komplicerede forhold på havbunden, vurderer Vejdirektoratet, at selve kyst-til-kyst-forbindelsen vil blive 3,6 milliarder kroner dyrere end de 13,5 milliarder kroner, som konslenthuset Cowi tidligere har anslået i forbindelse med rapporter udarbejdet for bro-tilhængerne. Prisen er dog forbundet med væsentlig usikkerhed, fordi forholdene på havbunden er meget usikre, understreger Vejdirektoratet. Cowi pegede allerede på en usikker pris som følge af usikre havbundsforhold i en rapport i 2011 udarbejdet for Region Syddanmark.

Selvom prisen på selve broen skulle stige til 18,3 milliarder kroner, bliver det ikke dyrere for staten, fastslår Vejdirektoratet i screeningen. Indtægterne fra bilisterne er nemlig højere i Vejdirektoratets analyse, end hvad tidligere rapporter har regnet med, hvorfor den ekstra omkostning formentlig vil kunne tjenes ind via brugerbetaling.

Hans Stavnsager (S), borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune og medlem af styregruppen bag broen, påpeger, at de store usikkerheder om havbunden netop understreger behovet for at få staten på banen med en forundersøgelse for at få vished om projektets muligheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Bøder i nøglesagen: Fint, at bøllerne stoppes

Vores demokratiske institutioner skal ikke overgive sig til pøbelvældet. Derfor er det udmærket, at to unge mænd fra Socialistisk Ungdomsfront har fået tilsendt bødeforlæg på flere tusinde kroner, fordi de tidligere på året forstyrrede et byrådsmøde i Odense ved at kaste 1000 stykker papir ned i byrådssalen. Bødestraffen betyder ikke, at de to unge mænd nu har fået mundkurv på eller ikke længere må udøve deres demokratiske ret. Tværtimod: De to må aktionere lige så meget, de har lyst til. De må indkalde til demonstrationer på Flakhaven, de må holde taler, de må svinge med faner og bannere og i det hele taget gøre alt det, de finder politisk rigtigt. Så længe de overholder de demokratiske spilleregler og ikke afbryder en demokratisk valgt forsamling. Byrådsmedlemmerne sidder som bekendt i Odense Byråd, fordi de er blevet valgt af Odenses befolkning. De repræsenterer derfor Odenses borgere. De to ballademagere fra Socialistisk Ungdomsfront er derimod ikke valgt til noget som helst og repræsenterer ingen som helst, og derfor bør de ærlig talt holde mund, når de befinder sig i byrådssalen. Hvis de to gerne vil have taletid i salen, er de velkomne til at stille op til det kommende kommunalvalg og få stemmer nok til at blive valgt. Derpå kan de få taleret – og samtidig være med til at bære det ansvar, der følger med en politisk post. Man kan mene, at nedkastningen af de 1000 ark papir i en byrådssal ikke er så slem, at det kræver en politianmeldelse fra kommunen. Herregud, to tilfældige mænd, der kaster lidt papir ned i en byrådssal kan vel ikke vælte verden; det kan højst give lidt overarbejde til de byrådsbetjente, der skal feje papirstrimlerne sammen efter mødets afslutning. Det er imidlertid vigtigt at holde fast i vores demokratiske institutioner og deres betydning. Et byråd skal ikke intimideres af tilfældige ballademagere, der ikke vil overholde de demokratiske spilleregler. Derfor er det nødvendigt, at de to får en bøde og dermed en bedre forståelse af, hvordan vores demokrati skal fungere.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Baggrund: Vinderteamet brugte 2000 timer på at dyrke Faaborg

Annonce