Annonce
Fyn

Bøvlet havbund sår tvivl om pris på Als-Fyn broen

Forholdene på havbunden mellem Als og Fyn er ifølge Vejdirektoratets rapport "usædvanlige og komplicerede". Derfor er projektet dyrere end antaget i tidligere rapporter. Arkivfoto: Timo Battefeld
Da Vejdirektoratet i marts offentliggjorde sin første uvildige screening af Als-Fyn broen, var den anslåede pris pludselig 3,6 milliarder kroner højere, end bro-tilhængerne hidtil havde regnet med. Men prisen er forbundet med væsentlig usikkerhed på grund af "usædvanlige og komplicerede" forhold på havbunden.

Udfordring: Havbunden kan vise sig at blive en af de helt store udfordringer, hvis drømmen om en Als-Fyn bro nogensinde skal blive til virkelighed.

I den screeningsrapport, som Vejdirektoratet offentliggjorde i marts, fremgår det, at forholdene på havbunden er "usædvanlige og komplicerede". Dels peger Vejdirektoratet efter at have undersøgt nyere geoteknisk datamateriale på store vanddybder mellem 30 og 35 meter. Dernæst findes der adskillige meter såkaldt gytje, som er aflejringer af både organisk og uorganisk materiale på havbunden.

- (...) På dele af strækningen vurderes at være op til 40 m bløde aflejringer, og man derfor skal cirka 75 m ned under havoverfladen for at finde stabile underlag, skriver Vejdirektoratet i screeningsrapport, der dog tager forbehold for store usikkerheder.

Vejdirektoratet fastslår, at det ikke umiddelbart er muligt at lægge anden linjeføring. Mod syd vil vanddybden blot være endnu større, mens en linjeføring mod nord vil "forøge brolængden væsentligt og kun reducere dybden områdevis"

Annonce

Usikker pris

På grund af de komplicerede forhold på havbunden, vurderer Vejdirektoratet, at selve kyst-til-kyst-forbindelsen vil blive 3,6 milliarder kroner dyrere end de 13,5 milliarder kroner, som konslenthuset Cowi tidligere har anslået i forbindelse med rapporter udarbejdet for bro-tilhængerne. Prisen er dog forbundet med væsentlig usikkerhed, fordi forholdene på havbunden er meget usikre, understreger Vejdirektoratet. Cowi pegede allerede på en usikker pris som følge af usikre havbundsforhold i en rapport i 2011 udarbejdet for Region Syddanmark.

Selvom prisen på selve broen skulle stige til 18,3 milliarder kroner, bliver det ikke dyrere for staten, fastslår Vejdirektoratet i screeningen. Indtægterne fra bilisterne er nemlig højere i Vejdirektoratets analyse, end hvad tidligere rapporter har regnet med, hvorfor den ekstra omkostning formentlig vil kunne tjenes ind via brugerbetaling.

Hans Stavnsager (S), borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune og medlem af styregruppen bag broen, påpeger, at de store usikkerheder om havbunden netop understreger behovet for at få staten på banen med en forundersøgelse for at få vished om projektets muligheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce