Annonce
Indland

Børns Vilkår: Dom i Mern-sag er vigtig for andre sager

Esben Salling/Ritzau Scanpix
Vordingborg Kommune skal betale 600.000 kroner i erstatning til to plejebørn for at have svigtet dem groft.

To plejebørn i Mern-sagen har torsdag fået Østre Landsrets ord for, at Vordingborg Kommune havde et ansvar i sagen, hvor to plejeforældre udsatte deres plejebørn for omfattende misrøgt.

Kommunen skal betale de to børn i alt 600.000 kroner i erstatning.

- Det er en super glædelig nyhed og en vigtig dom. De her børn har været groft svigtet af kommunen. I sagen har kommunen prøvet at undfly deres ansvar, siger Rasmus Kjeldahl, der er direktør i organisationen Børns Vilkår.

- At kommunen bliver holdt fast på deres ansvar, og at de her to børn får en oprejsning ved ikke bare en erstatningssum, men også i form af at kommunen klart bliver pålagt et ansvar. Det er utrolig vigtigt.

I alt ni plejebørn blev gennem 20 år udsat for vold og mishandling af deres plejeforældre indtil det blev anmeldt til politiet i 2009.

To af børnene har siden hen stævnet Vordingborg Kommune for ikke at gribe ind i sagen.

Børns Vilkår har været involveret i sagen mod kommunen, da den har siddet med som bisidder.

Torsdagens dom kommer ifølge organisationens direktør til at betyde, at det bliver mere tydeligt, at kommunerne har et ansvar for at gribe ind, når børn udsættes for svigt.

Og det kan være vigtigt for andre sager mod myndigheder.

- At stille sig op i en retssag og gennemleve en ofte forfærdelig og grusom barndom og konfrontere nogle af de mennesker, der kunne have grebet ind, men ikke gjorde det, er ikke nemt.

- Vi ved, at mange ofre for denne type myndighedssvigt lader være med at rejse sagerne, simpelthen fordi de ikke magter det, siger Rasmus Kjeldahl.

- Derfor er det en kæmpe stor hjælp til alle andre, der måske får lidt mere mod til at få den rimelige oprejsning for, at myndighederne svigtede dem, siger Rasmus Kjeldahl.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce