x
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Børns rettigheder: Midtfynsk skole med i FN-samarbejde om børnerettigheder

Nordagerskolen vil sætte fokus på dannelse, og derfor er de blevet en af UNIICEFs nye rettighedsskoler. Foto: Roland Petersen
FN-samarbejde om børns rettigheder rykker ind på Nordagerskolen i Ringe. Nu skal børnene lære, hvilke rettigheder de har, og hvordan de bruger dem i hverdagen.

Ringe: Børn har ret til social sikkerhed. Og børn har ret til at give udtryk for en mening, som skal respekteres. Faktisk har børn ret til mange ting, hvis man følger FN's Børnekonvention, men det er ikke altid, at børnene kender deres rettigheder og ved, hvordan de skal bruges.

Derfor er Nordagerskolen i Ringe her efter sommerferien startet som en af FN-organisationen UNICEF's såkaldte rettighedsskoler.

- Folkeskolen skal ikke kun handle om det faglige. Folkeskolen er en dannelsesskole, lyder det fra skoleleder Per Fuglsang Midtgaard.

Rettighedsskolerne er et initiativ, som skal gøre børn opmærksomme på deres rettigheder, og på hvordan de rettigheder bør være en del af deres hverdag. Idéen er, at når børnene ved mere om rettighederne, kan de også begynde at føre dem ud i livet, hvilket blandt andet kan være med til at fremme trivslen på skolen.

- Man skal have empati, forståelse for andre, og så skal man kunne rumme andre. Det bør være en dagsorden i folkeskolen, mener Per Fuglsang Midtgaard.

I klasserne skal eleverne derfor arbejde med plancher, hvor de snakker om, hvilke af artiklerne fra FN's børnekonvention, som de mener, er vigtigst i deres fællesskab. Og i samarbejde med hinanden skal børnene finde ud af, hvordan man på bedste måde imødekommer hinandens rettigheder. På den måde lærer man ikke kun eleverne om, hvilke rettigheder de har, men man lærer dem også, hvordan de skal bruges i praksis.

- Et barn har brug for nogle retningslinjer i sit liv for at kunne blive et dannet menneske. Derfor er rettighedsskolen vigtig, siger Per Fuglsang Midtgaard.

Dannelse er dog ikke den eneste grund til, at rettighedsskolen er vigtig. Ifølge UNICEF, mener over halvdelen af eleverne på de danske skoler, at de har ikke har indflydelse på reglerne i klassen, til trods for at næsten alle lærere mener det. Det er en af de problematikker som Nordagerskolen kan være med til at løse, når den i løbet af skoleåret etablerer sig som rettighedsskole. En del af forløbet arbejder med at oprette et rettighedsråd, som blandt andet består af en blanding af elever, lærere og forældre. Sammen skal rettighedsrådet løbende undersøge og evaluere på, hvordan rettighedsskolen fungerer.

- Det handler om, at i stedet for at snakke og lære om demokratiet på skolen, så skal man leve demokratiet på skolen, lyder det fra skoleleder Per Fuglsang Midtgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce