Annonce
Odense

Børnevenlig udstilling: Bliv klogere på elektromagnetisme og H.C. Ørsted

I anledning af at det var den officielle åbning af den landsdækkende udstilling, var to af Experimentariums "piloter" på besøg med et børnevenligt show. Foto: Mille Thomsen
Experimentariums udstilling om den kendte danske videnskabsmand H.C. Ørsted havde lørdag sin officielle åbning i Rosengårdcentret. Udstillingen kan opleves indtil den 4. februar.

- Hvor mange er fan af strøm?

Noget usikkert ryger de første børnehænder i vejret, men så tager det fart, og snart er alle hænder i luften.

Lørdag fik besøgende i Rosengårdcentret lidt mere end shoppeposer med hjem - nemlig en hel masse viden om elektromagnetisme og en meget kendt dansk videnskabsmand.

Her blev den landsdækkende fejring af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen officielt åbnet med Experimentariums storcenterudstilling "H.C. Ørsted på farten", som i hele 2020 rejser rundt til danske storcentre.

- Tanken er egentlig, at det er ganske almindelige mennesker, der får adgang til at komme på museum. Det er desværre ikke alle, der er vant til at gå på museum, og når folk ikke kommer til museet, så må museet komme til folk, siger Poul Kattler, der er Experimentariums projektleder på udstillingen. Han har turen fra hovedstaden til den officielle åbning i Odense.

- Jeg synes de tager pænt imod udstillingen og de er ikke bange for at afprøve det, der skal afprøves, tilføjer han med et smil.

Annonce

Hvem var H.C. Ørsted?

Hans Christian Ørsted (1777-1851) var en dansk fysiker og kemiker.

Han voksede op i Rudkøbing på Langeland, hvor hans far var apoteker.

H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen i 1820, da han så en kompasnål bevæge sig i nærheden af en strømførende ledning. Hans opdagelse af sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme er en af verdens største naturvidenskabelige opdagelser.

Elektromagnetisme er overalt omkring os - også i 2020, der er 200-året for hans opdagelse. En digital højtaler benytter elektromagnetisme til at udsende musik og mikroovnen benytter det til at opvarme mad.

Nutidens forskere arbejder fortsat med udgangspunkt i Ørsteds opdagelse - blandt andet i udviklingen af batterier, så vi kan lagre grøn energi fra vind og sol.

Ørsted udviklede også det danske sprog og stod bag indførelsen af mange nye ord - for eksempel sommerfugl, faldskærm og ildsjæl.

Eksperimentér med elektromagnetisme

Udstillingen er interaktiv og rummer både forklarende tekster, illustrationer og små eksperimenter, som man selv kan være med til.

- Med elektromagnetisme kan man heldigvis lave mange gode forsøg, uden at man skal have fingrene for meget i suppedasen, siger Poul Kattler og tilføjer:

- Men selvom det ser ud, som om det er lavet som legetøj, så er der en mening med galskaben, og den håber vi, folk vil se.

Storcenterudstillingen er en del af HCØ2020's landsdækkende formidlings initiativ, der i hele 2020 fejrer 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.

Udstillingen kan opleves i Rosengårdcentret til og med den 4. februar. Udstillingen står på Store Torv, men fra næste uge, bliver halvdelen af udstillingen rykket til en anden placering i centret. I weekenden vil der stå studerende fra SDU til at guide gennem udstillingen. Efter den 4. februar rykker udstillingen videre i landet.

Koncentrationen var stor, da børnene selv fik lov til at eksperimentere med magneter og strøm. Foto: Mille Thomsen
Udstillingen rummer både viden om elektromagnetisme og H.C. Ørsted, men også om den samtid han levede i. Foto: Mille Thomsen
Efter showet blev børnene inviteret op på scenen, hvor de selv fik lov at lave forsøg. Foto: Mille Thomsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Kerteminde For abonnenter

Gense hele borgermødet: Er byggeriet på Nordre Havnekaj en rigmands-ghetto eller en gave til byen?

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Annonce