Annonce
Odense

Børnevenlig udstilling: Bliv klogere på elektromagnetisme og H.C. Ørsted

I anledning af at det var den officielle åbning af den landsdækkende udstilling, var to af Experimentariums "piloter" på besøg med et børnevenligt show. Foto: Mille Thomsen
Experimentariums udstilling om den kendte danske videnskabsmand H.C. Ørsted havde lørdag sin officielle åbning i Rosengårdcentret. Udstillingen kan opleves indtil den 4. februar.
Annonce

- Hvor mange er fan af strøm?

Noget usikkert ryger de første børnehænder i vejret, men så tager det fart, og snart er alle hænder i luften.

Lørdag fik besøgende i Rosengårdcentret lidt mere end shoppeposer med hjem - nemlig en hel masse viden om elektromagnetisme og en meget kendt dansk videnskabsmand.

Her blev den landsdækkende fejring af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen officielt åbnet med Experimentariums storcenterudstilling "H.C. Ørsted på farten", som i hele 2020 rejser rundt til danske storcentre.

- Tanken er egentlig, at det er ganske almindelige mennesker, der får adgang til at komme på museum. Det er desværre ikke alle, der er vant til at gå på museum, og når folk ikke kommer til museet, så må museet komme til folk, siger Poul Kattler, der er Experimentariums projektleder på udstillingen. Han har turen fra hovedstaden til den officielle åbning i Odense.

- Jeg synes de tager pænt imod udstillingen og de er ikke bange for at afprøve det, der skal afprøves, tilføjer han med et smil.

Hvem var H.C. Ørsted?

Hans Christian Ørsted (1777-1851) var en dansk fysiker og kemiker.

Han voksede op i Rudkøbing på Langeland, hvor hans far var apoteker.

H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen i 1820, da han så en kompasnål bevæge sig i nærheden af en strømførende ledning. Hans opdagelse af sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme er en af verdens største naturvidenskabelige opdagelser.

Elektromagnetisme er overalt omkring os - også i 2020, der er 200-året for hans opdagelse. En digital højtaler benytter elektromagnetisme til at udsende musik og mikroovnen benytter det til at opvarme mad.

Nutidens forskere arbejder fortsat med udgangspunkt i Ørsteds opdagelse - blandt andet i udviklingen af batterier, så vi kan lagre grøn energi fra vind og sol.

Ørsted udviklede også det danske sprog og stod bag indførelsen af mange nye ord - for eksempel sommerfugl, faldskærm og ildsjæl.

Annonce

Eksperimentér med elektromagnetisme

Udstillingen er interaktiv og rummer både forklarende tekster, illustrationer og små eksperimenter, som man selv kan være med til.

- Med elektromagnetisme kan man heldigvis lave mange gode forsøg, uden at man skal have fingrene for meget i suppedasen, siger Poul Kattler og tilføjer:

- Men selvom det ser ud, som om det er lavet som legetøj, så er der en mening med galskaben, og den håber vi, folk vil se.

Storcenterudstillingen er en del af HCØ2020's landsdækkende formidlings initiativ, der i hele 2020 fejrer 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.

Udstillingen kan opleves i Rosengårdcentret til og med den 4. februar. Udstillingen står på Store Torv, men fra næste uge, bliver halvdelen af udstillingen rykket til en anden placering i centret. I weekenden vil der stå studerende fra SDU til at guide gennem udstillingen. Efter den 4. februar rykker udstillingen videre i landet.

Koncentrationen var stor, da børnene selv fik lov til at eksperimentere med magneter og strøm. Foto: Mille Thomsen
Udstillingen rummer både viden om elektromagnetisme og H.C. Ørsted, men også om den samtid han levede i. Foto: Mille Thomsen
Efter showet blev børnene inviteret op på scenen, hvor de selv fik lov at lave forsøg. Foto: Mille Thomsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar naturen på Nyborgs volde

GOG

Genlæs livebloggen: GOG tager den første titel i 13 år efter drama

Annonce