Annonce
Odense

Børnene slipper: Et enigt udvalg ser positivt på røde spareforslag

Da borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i weekenden tændte lysene i Flakhavens store juletræ, var forældre fra Stige Skole klar med protesterende bannere. Nu ser det ud til, at børnene alligevel slipper for besparelser. Foto: Michael Bager

Meget tyder på, at Børn- og Ungeudvalget tirsdag kan samles om det nye og røde forslag, der vil spare på administration og ledelse frem for børnene. Til gengæld er der kritik af børn- og ungerådmandens håndtering af hele spareforløbet.

Nogle har stadig brug for lige at vende det internt i partierne. Andre har lidt ubesvarede spørgsmål, der skal finde svar.

Men der tegner sig et billede af, at de seks partier i Børn- og Ungeudvalget tirsdag kan enes om i hvert fald de overordnede linjer i det forslag, Socialdemokratiet, Radikale og SF onsdag lagde frem. Et forslag, der stort set friholder børnene for millionbesparelser fra forvaltningens sparekatalog, men som i stedet vil hente millioner på administration og ledelse.

- Det forslag er meget mere spiseligt end det første, der blev lagt frem, siger Pernille Bendixen fra Dansk Folkeparti.

- Men vi har også brug for lige at snakke om det på udvalgsmødet og blandt andet få forvaltningens svar på, hvilke konsekvenser besparelserne på administrationen vil få. Et tandhjul kan jo ikke køre rundt, hvis man piller tænder ud, konstaterer hun.

Også Enhedslisten fremhæver, at de nye spareforslag er bedre end de gamle.

- Men de er jo lagt frem uden at tage os i ed, så vi forbeholder os retten til også at se efter andre løsninger, siger Brian Skov Nielsen.

- Men man kan regne med, at vi på udvalgsmødet vil gøre, hvad vi kan for, at besparelserne får så få konsekvenser for børnene som muligt.

Hos Alternativet erklærer Peer Locher sig "overordnet set positiv over for udspillet", men partiet mødes først mandag for at drøfte det og nå frem til et ja eller nej.

Og endelig meddelte Venstres Jane Jegind allerede onsdag, at "det da er glædeligt, at de nu er enige med os i, at der er en anden og bedre vej end det skrækkatalog, der er lagt frem".

Annonce

Fakta

Onsdag fremlagde Socialdemokratiet, Radikale og SF et alternativ til det sparekatalog, der netop har været i høring. Her er et udpluk:Her vil de ikke spare alligevel:

- Kortere åbningstid i børnehaver og vuggestuer

- Færre fagtimer i indskolingen

- Tidligere skolestart

- Færre vikarer i skolen

- Halvering af svømmeundervisning

- Færre pædagoger og færre lærere

- Nedlæggelse af heldagsskolen i Vollsmose

Her vil de spare i stedet:

- Mindre ledelse og administration- Færre eksterne konsulenter- Mindre kompetenceudvikling- Bedre indkøb og digitalisering

- Ansættelsesstop i administrationen

- Reduktion af kontorartikler og mødeforplejning.

Børn- og Ungeforvaltningen har et samlet budget på cirka tre milliarder kroner og skal finde besparelser og omprioriteringer for 43,6 millioner kroner. Det skyldes blandt andet tidligere vedtagne spareøvelser, der ikke er nået i mål, og regeringens såkaldte moderniserings- og effektiviseringsprogram.

Et uskønt cirkus

Men den overordnede opbakning suppleres imidlertid - fra både røde og blå politikere - af en markant kritik af spareforløbet og børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsens (R) håndtering af det.

Brian Skov Nielsen fra Enhedslisten siger:

- Forløbet har været uskønt, og det er ikke godt nok, at rådmanden først lægger forvaltningens løsninger frem og så nu kommer med et nyt forslag. Det er bedre at gøre arbejdet ordenligt første gang.

Rådmanden har jo understreget, at det første sparekatalog ikke var hendes, men forvaltningens?

- Den adskillelse mellem rådmand og forvaltning gælder ikke. Susanne Crawley Larsen er øverste administrative og politiske chef for Børn- og Ungeforvaltningen, og derfor er det hendes opgave at sørge for, at det sparekatalog, der bliver lagt frem, er kvalitetssikret og gennemarbejdet. Både forældre og medarbejdere er blevet urolige og frustrerede, og rådmanden har ikke gjort sit arbejde ordentligt, mener Brian Skov Nielsen.

I Dansk Folkeparti kalder Pernille Bendixen forløbet for et rent cirkus.

- Og jeg kan godt forstå, hvis borgerne i Odense tænker, at de er gale, de politikere.

- Jeg synes hellere, vi som politikere i et lukket rum skal tage stilling til forvaltningens forslag og så kun sende det i høring, vi ved, vi kan stå inde for i sidste ende. Det andet er spild af tid og kræfter og bekymringer, siger hun, mens Søren Windell fra Konservative påpeger, at hans tillid til Susanne Crawley Larsen har lidt et knæk.

- Hun har ikke løst sin opgave, så nu har borgmesteren taget styringen, da presset blev for stort, og velfærdsprocenten (skattestigningen, red.) spillede fallit, mener han.

Børn- og ungerådmanden ønsker ikke at stille op til interview og svare på kritikken, der - hvad angår processen - også kommer fra fagforbund og forældre.

I en skriftlig kommentar siger Susanne Crawley Larsen:

- Forvaltningens forslag vil altid være forvaltningens forslag. Det er politikernes opgave at forholde sig til det og forvalte den viden, der bliver præsenteret for os. Det har vi også gjort i denne sag. Nogle gange er vi enige i forvaltningens forslag, nogle gange er vi ikke. Det har jeg ikke været denne gang. Nu har vi så fra politisk side lyttet og fundet et alternativ til at spare ude i hverdagen hos børn og unge.

Hun henter støtte hos Socialdemokratiets Tim Vermund.

- Det er nok de færreste, der forstår, hvilken vanskelig opgave hun har været på. Hun brænder som ingen anden for børn og unge i Odense, og hun har en væsentlig del af æren for den gode løsning, som hun onsdag præsenterede sammen med borgmesteren, mener han.

Det er på et møde tirsdag den 27. november, at de syv politikere fra de seks forskellige partier i Børn- og Ungeudvalget tager en endelig stilling til, hvor besparelserne og omprioriteringerne for i alt 43,6 millioner kroner skal findes.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Fyn

Borgmester om Middelfarts jobvækst: - Først og fremmest er det et udtryk for, at mange af kommunens virksomheder klarer sig godt

Annonce