Annonce
Odense

Familier i Odense på overarbejde: Børnene og deres forældre presses af nedlukning

Den 12. marts, som her på Korup Skole, blev langt de fleste børn hjemme fra skole eller daginstitution, efter at statsminister Mette Frederiksen havde annonceret en nedlukning af alle skoler og daginstitutioner i hele landet. De mange uger hjemme tager dog hårdt på både børn og voksne. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Odense Kommunes lærere og pædagoger har i den seneste tid været i kontakt med langt de fleste skolebørn og forældre til småbørn til en snak om hverdagen under corona-krisen. Mange familier er pressede af hjemmearbejde, hjemmepasning og hjemmeskole.

Mange børnefamilier er i disse uger på overarbejde med både hjemmearbejde, hjemmepasning og hjemmeskole under coronakrisen.

Kun forældre med behov ud fra særlige kriterier kan få nødpasset deres børn, og ikke særligt mange benytter sig af det. Langt de fleste familier passer deres børn selv i hjemmene, og det kan skabe udfordringer.

Derfor er eller vil alle børnefamilier med børn i daginstitutioner og dagpleje og alle folkeskoleelever blive ringet op af enten en pædagog eller en lærer til en snak om hverdagen hjemme.

Sårbare familier og børn, der allerede er kendt af kommunen, og fik hjælp inden krisen, modtager forsat den hjælp og de foranstaltninger, de hele tiden har fået, men Børne- og Ungeforvaltningen vil nu gerne række ud til flere familier for at høre, hvordan det går.

En af årsagerne til det nye tiltag er blandt andet, at antallet af underretninger er faldet til cirka halvdelen, siden skoler og daginstitutioner lukkede, og det bekymrer rådmand Susanne Crawley Larsen (R).

- Det jeg er særligt bekymret for, er de nye ting. Vi hjælper de familier, vi kender i forvejen allerede, men jeg tror der er flere, der ville have glæde af et opkald. Underretningerne er halveret, og vi ser også henvendelser til vores familiebehandlere fra familier, vi ikke har set før. Almindelige familier er også pressede af situationen, siger Susanne Crawley Larsen.

Annonce

Opkaldene skal også opfattes som en slags omsorg for familierne, der skal vide, at hvis de har det hårdt, så er det et genkendeligt billede i mange andre familier.

Mette Hviid Laustsen, dagtilbudschef i Odense Kommune

Opkaldet er omsorg

I daginstitutionerne har man allerede godt fat i de mest sårbare familier, som man har været i kontakt med løbende under lukningen. Nu er pædagoger og børnehusledere klar til at ringe helt almindelige forældre op til en snak om livet som børnefamilie, der i mange tilfælde er isolerede hjemme.

- Vi har allerede snakket med mange, men det kan for et børnehus godt være svært at vide, om man rammer alle med et behov, så derfor udvider vi til at ringe til alle. Det kan bare være en kort snak om, hvordan det går med børnene og en lille hilsen fra pædagogerne og personalet, som er vandt til at se børnene hver dag, forklarer Mette Hviid Laustsen, der er dagtilbudschef i Odense Kommune.

Opkaldene skal opfattes som en hjælp og et forsøg på at holde kontakten til familierne, nærmere end en kontrol af, om man nu også passer sine børn ordentligt, uddyber hun:

- Lige nu har vi jo mest elektronisk kontakt til forældrene via portalen "Mit Barn," og det kan være svært at vide, om alle beskederne er opfanget. Opkaldene skal også opfattes som en slags omsorg for familierne, der skal vide, at hvis de har det hårdt, så er det et genkendeligt billede i mange andre familier.

Kommunen kan tilbyde forskellige former for hjælp til familierne, som de kommer i kontakt med. En måde at hjælpe på er at tilbyde et par timers nødpasning, så forældrene kan få et pusterum, inden det hele kokser, og det går ud over barnets og familiens trivsel.

Flere i nødpasning

Mette Hviid Laustsen formoder, at nogle af de mange kontakter til familierne allerede har haft en effekt, for antallet af forældre, der benytter sig af nødpasningen har været stigende den seneste uge. I første uge af krisen blev kun 50 børn passet i daginstitutionerne og cirka 25 dagplejebørn. I denne uge er tallet 160 børn i daginstitutionerne og 60 børn i dagplejen.

- Det er stadig et lavt tal, og forældrene har været virkelig gode til at passe deres børn selv. Men vi ved ikke, hvad der sker lidt længere fremme. Hverken hvad regeringen bestemmer sig for, eller hvordan forældrene bliver ved med at klare det. Vores formodning er, at der vil komme flere i nødpasning i den kommende tid, siger dagtilbudschefen.

Også Susanne Crawley Larsen har fokus på, at nødpasningen næsten ikke bliver brugt.

- Jeg har blandt andet hørt fra nogle af de frivillige organisationer her i byen, at nogle familier skammer sig over at skulle tilmelde deres børn pasning et par timer. Via foreningerne har jeg skrevet et brev til forældrene om, at hvis det et bedst for barnet, så bør man benytte sig af nødpasning, siger rådmanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce