Annonce
Faaborg-Midtfyn

Børnene har en helt særlig plads i Galsgaards hjerte

Lars Galsgaard kan fejre 25 års jubilæum som leder af Myretuen i Ryslinge. Foto: René Johansen
Lars Galsgaard kan fejre 25 års jubilæum som leder af Myretuen i Ryslinge. Det markeres med åbent hus 31. januar.

Ryslinge: 1. februar 1995 trådte den nu 60-årige Lars Galsgaard ind ad døren i Myretuen i Ryslinge.

I dag træder han stadig ind ad døren i institutionen, som både rummer en børnehave og en vuggestue. Dermed kan nu nu fejre et fornemt jubilæum.

- Jeg blev ansat som leder, så det er 25 år siden. Jeg søgte stillingen, fordi det ville være en udfordring at tage en lederstilling, og fordi jeg på det tidspunkt arbejdede med unge på en døgninstitution, og det var en hård opgave. Så jeg ville gerne prøve en helt almindelig børnehave, forklarer Lars Galsgaard.

- Det kunne jeg så lige prøve af i en fem års tid. Det blev til lidt mere, men jeg synes stadig, det er spændende. Der er sket mange ting, og der er udfordringer hele tiden, bemærker Lars Galsgaard.

Annonce

Lars Galsgaard

Lars Galsgaard er 60 år og bosat i Lørup tæt ved Ryslinge på Midtfyn. Han er gift og har tre børn.

Han er oprindelig uddannet tømrer, men valgte at droppe det arbejde. I stedet tog han en socialpædagog-uddannelse i Århus.

Galsgaard er formand for Ryslinge Frimenighed og bestyrelsesmedlem i Ryslinge Skulpturpark.

Desuden har han fungeret som kontaktfamilie for flygtninge, der blev indkvarteret i Ryslinge.

Fra tømrer til børnehaven

Umiddelbart lå det ikke i kortene, at han skulle have sig daglige gang blandt mindre børn. For faktisk er han oprindeligt uddannet som tømrer.

- Men det skulle jeg ikke være, og i stedet fik jeg en uddannelse som socialpædagog, forklarer institutionslederen, som lige nu mærker et stort fokus på hele børneområdet.

- Det er der. Lige nu er der fokus på tidlig opstart med læring og legens betydning. Det hele har fået et stort skub, forklarer Lars Galsgaard.

I 2009 blev børnehaven udvidet med en vuggestue.

- Betydningen af at have fat i børn fra vuggestuealderen har jeg altid haft et stort hjerte for. Det er fra 0-3 år, at de lærer allermest, og det er afgørende, hvad de lærer, og hvordan man er sammen med dem. Det kæmper jeg for sammen med et dygtigt personale, som gerne vil udvikle sig. Personalet er også en væsentlig årsag til, at jeg stadig er her, lyder det fra Lars Galsgaard.

I 2018 fusionerede Myretuen med Ryslinge Friskole, hvor Myretuen boede til leje.

- Vi skulle bygge til, og der krævede banken, at vi selv ejede bygningerne, så det gav lidt sig selv, men det var også for at få et tættere samarbejde med skolen. Vi har tidlig sfo-start (forårs-sfo), og der lægger vi vægt på, at de mere er børnehavebørn end sfo-børn frem til 1. august. Vi kan også bytte personale med sfo'en, så det er rigtig godt, siger Lars Galsgaard.

Bedre forhold

Godt går det også for Myretuen, som er ganske populær. Alle 52 børnehavepladser er optaget, og det samme gælder 15 vuggestuepladser.

- Vi er fyldt op, og det er vi langt ude i fremtiden. Desværre må vi sige nej til mange – især i vuggestuen, siger Lars Galsgaard, som ser institutionen udvikle sig i den rigtige retning i de næste år.

Det skyldes ikke mindst de nye forhold efter tilbygningen.

- Der er ro på i forhold til, at vi har fået et sammenhængende hus. Før var vi delt op i to fysiske afdelinger, og nu kan vi arbejde med den faglighed, vi gerne vil, og børnene kan vælge, hvor i huset, de vil være.

- Vi ender mere med at tage barnets perspektiv, og at de kan få tid og rum til at fordybe sig og eksperimentere. Det arbejder vi med nu, pointerer Lars Galsgaard.

Lars Galsgaards jubilæum markeres med åbent hus i Myretuen den 31. januar fra klokken 15 til 17.

Lars Galsgaard har ingen planer om at forlade Myretuen i Ryslinge. - Jeg bliver, hvis de altså vil have mig, griner han. Foto: René Johansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce