Annonce
Indland

Børneminister: Vi er blevet for dårlige til at opdrage vores børn

Børne- og socialminister Mai Mercado starter en debat om børneopdragelse. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix

For mange børn er ikke opdraget godt nok til at starte i skole. Samtidig er vi blevet så rige, at vi forkæler vores børn. Nu vil børne- og socialminister Mai Mercado (K) sætte opdragelse på dagsordenen med et storstilet debatprojekt det næste halve år.

I børne- og socialminister Mai Mercados (K) vennekreds retter de på hinandens børn og blander sig rask væk i, hvordan de hver især håndterer opdragelsen. Det er et emne, som ikke blot hører til i den absolutte privatsfære. Og når hun bevæger sig rundt i sin politiske virkelighed og møder pædagoger og skolelærer, oplever hun, at der er et kæmpebehov for, at opdragelse netop ikke er et ømtåleligt emne, som man blot taler om, når man taler om sine egne børn.

Derfor lancerer ministeren onsdag "Opdragelsesdebatten". Et projekt, der involverer indsamling af viden om opdragelse, opdyrkning af ny viden gennem gallup-undersøgelser blandt forældre og børn, debat på sociale medier og et debatpanel af ti eksperter og meningsdannere. Panelet vil blive ledet af Sofie Münster, der driver hjemmesiden Nordic Parenting og tidligere har været formand for Løkkefonden. Projektet skal munde ud i en afrapportering til et afslutningsarrangement i juni.

Mai Mercado har taget initiativ til opdragelsesdebatten, fordi hun har en bekymring og har noteret sig nogle faresignaler.

- Det er et stort faresignal, at skoleledere siger, at der sidder i hvert fald tre i hver klasse - mellem ti og femten procent - som ikke kan finde ud af at modtage undervisning. De kan ikke sidde på en stol, de kan ikke række hånden op, de kan ikke modtage en besked. Det er noget, man skal have lært hjemmefra. Det går ud over vores fællesskab og især de svage elever, som folkeskolen skal rumme i de almindelige klasser i dag. De elever betaler for, at nogle forældre ikke opdrager deres børn godt nok, siger Mai Mercado.

Det er jo den ultimative curlingfar! Hold nu op, mand, hvad foregår der!?

Mai Mercado om en annonce, hvor en overlæge søger lejlighed til sin 27-årige søn.

Mai Mercado

Mai Mercodo. Børne- og socialminister. 37 år, gift og mor til to - en på næsten fem år og en på halvandet.Bor på Frederiksberg og valgt på Fyn.

Cand.scient.pol fra Syddansk Universitet.

Tidligere medlem af byrådet i Odense Kommune og Frederiksberg Kommune.

Børne- og socialminister Mai Mercado starter en debat om børneopdragelse. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix

Bekymringen

Og så bekymrer det Mai Mercado, at hun oplever så mange forældre, der søger hjælp til opdragelsen. En undersøgelse Gallup har lavet for ministeriet viser, at over halvdelen af forældre mindst en gang om måneden er i tvivl om, hvordan de skal opdrage deres børn. Hver tiende er i tvivl hver dag.

- Det er en kæmpestor efterspørgsel på sparring, råd og vejledning hos f.eks. pædagoger og sundhedsplejersker. Der opstår forældrefora på Facebook, blogs og forskellige platforme. Forældrekurser florer i et væk.

- Vi har også fået en materiel velstand, som gør, at rigtigt mange kan tilbyde deres børn nogle andre vilkår, end de selv voksede op med. Man vil altid det bedste for sine børn, men det "bedste" kan nogle gange være en bjørnetjeneste, og så opstår fænomenet curlingbørn.

- Er det en pæn måde at sige på, at vi spolerer vores børn ved at forkæle dem?

- Ja, men vi gør det, fordi vi kan. Det er da surt for et barn at skulle cykle til fodbold tidligt lørdag morgen i regn og kulde. Men jeg tror, at den cykeltur i virkeligheden gør mere godt end det at spille fodboldkampen.

Børne- og socialminister Mai Mercado starter en debat om børneopdragelse. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix
Annonce

Annoncen i stakken

Mai Mercado rejser sig fra sin kaffekop og ivrer hen til sit ministerskrivebord. Hun graver og roder i papirstakke, til hun finder noget, som hun har gemt, fordi hun synes, det er det vildeste eksempel på curlingadfærd hos en forælder.

Det er en annonce, som en overlæge har indrykket i en avis, hvor han søger en lejlighed til sit barn. "Min søn er 27 år, ansvarsfuld, rolig og ikke-ryger", står der i annoncen. Der står også, at sønnen lige er blevet færdig med sit jurastudie og har fået ansættelse ved Justitsministeriet.

- Det er jo den ultimative curlingfar! Hold nu op, mand, hvad foregår der!? Lad dog knægten søge sin bolig selv!

- Og virksomheder beretter om, hvordan forældre ringer og spørger, hvornår jobsamtalen er, det er lige før de selv vil deltage. Uddannelser beretter om, at forældre ringer og spørger til læseplaner. På universiteterne! Altså ...

Annonce

Den gamle filosof

Har noget ændret sig? Er forældre virkelig blevet for slappe? Er ungdommen blevet værre?

Mai Mercado kan godt selv blive i tvivl og citerer den græske filosof Sokrates, der levede 400 år før Kristus. Allerede dengang var den gal:

"Vore dages ungdom elsker luksus. Den har dårlige manerer, foragter autoritet, har ingen respekt for ældre mennesker og snakker, når den skulle arbejde. De unge rejser sig ikke længere op, når ældre kommer ind i et værelse. Den modsiger deres forældre, skryder op i selskaber, sluger desserten ved spisebordet, lægger benene over kors og tyranniserer lærerne." (Citatet kan i øvrigt næppe tilskrives Sokrates, selv om det ofte bliver det. Forskere mener, at det stammer fra en græsk komedie skrevet af Aristophanes, men det ændrer ikke pointen, da han levede nogenlunde samtidig med Sokrates, red.)

- Er det bare sådan, det altid har været? Det vil jeg gerne have noget viden om nu, siger hun.

Annonce

Politisk indblanding

- Hvorfor skal netop en minister skal starte debat om opdragelse?

- Jeg er en konservativ minister, der går op i familie og fællesskaber. Her er opdragelse bare vigtig. Hvis vi ikke hele tiden er opmærksomme på, hvordan vi indgår i relationer med andre og går positivt ind i fællesskaberne, bliver de sat under pres. Det gør de f.eks. på de sociale medier med den tone, der er der. Jeg kunne godt være ligeglad og sige, at fællesskaberne må regulere sig selv, men det er jeg ikke.

- Du taler selv om forældreforaer på Facebook og ting, der spirer op nedefra. Nu kommer du fra toppen og vil sætte rammerne for debatten. Hvornår blev det nødvendigt?

- Jeg oplever mange pædagoger og skolelærer, som siger tak, hvor er det rart, at nogle gider at stille sig i spidsen for en bredere debat. At en politiker siger, at børneopdragelse er vigtigt og noget, vi alle skal diskutere.

- Nogle kunne finde på at sige, at du må have for meget tid. At du skulle tage at beskæftige dig med lovgivningsarbejde i stedet for bare at snakke?

- Jeg har bare taget bestik af den verden, jeg betræder som minister, og den verden jeg betræder som forælder med to børn. Jeg oplever, at der er et behov. Og så er det vores børn, det handler om. Børnene er det allervigtigste.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nyborg

Fagforeninger: Flere sager om krænkelser i Nyborg Kommune

Annonce