Annonce
Indland

Børnelæge kritiserer Cekic: Omskæring er ikke en fest

Skoleelever skal ikke læse om drengeomskæring på en så unuanceret måde, som det fremstilles i novelle af debattør og tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic. Det mener børnelæge Morten Staberg. Her arkivfoto fra Rungsted Skole 24. januar 2014.

Omskæring af drenge kan få fatale konsekvenser. Det er ingen fest, siger speciallæge i børnesygdomme.

Omskæring af drenge er et kirurgisk indgreb, som kan have alvorlige konsekvenser. Hvis det skal beskrives for skolelever, skal det gøres på en nuanceret måde, mener speciallæge i børnesygdomme Morten Staberg.

- Når man har set, hvor lemlæstende det kan være, så ved man, at det ikke er et ufarligt indgreb, siger han.

Han har behandlet flere drenge, efter at de er blevet omskåret og kritiserer debattør og tidligere medlem af Folketinget Özlem Cekic for i en novelle i en lærebog at propagandere for indgrebet.

- Forfatteren forherliger omskæring. Det gøres nærmest til noget festligt, og det mener jeg er helt forkert, siger Morten Staberg.

Bogen er fra serien LæseRaketten, der udgives af udviklingsorganisationen Oxfam Ibis, og som i år når ud til cirka 1300 skoler med i alt 194.000 elever.

Formålet er at præsentere børn for livsvilkår, der er fremmed for deres egen hverdag.

En del af bogen handler om en dansk-kurdisk pige, Ayse, som får en lillebror. Hun glæder sig til hans omskæringsfest, men oplever, at hun over for sine veninder skal forsvare, hvad der skal ske med lillebroren.

Ifølge Cekic skal historien hjælpe lærere og elever til at tale om omskæring, og om hvorfor nogle drenge ser anderledes ud. Hun håber, at det vil bidrage til en større kultur- og religionsforståelse mellem børn.

Men når Lægeforeningen og flere organisationer har taget afstand fra omskæring af drenge, så bør den del af bogen ikke læses af skoleelever, mener Morten Staberg.

- Det er helt forkert, hvis novellen skal ud til skolerne. Set med mine øjne er det propaganda, siger Morten Staberg.

Han er dermed på linje med Intact Denmark, der er en forening imod omskæring af børn.

Ifølge forkvinde Lena Nyhus er det et fint initiativ at skrive for og imod om drengeomskæring, men resultatet af bogen er foreningen ikke tilfreds med.

- Özlem har skrevet en sød og indtagende historie. Men det bliver beskrevet, som om omskæring er en petitesse. Det er ikke en balanceret fremstilling af de argumenter, der er i debatten, siger hun.

Annonce

Når man har set, hvor lemlæstende det kan være, så ved man, at det ikke er et ufarligt indgreb.
Morten Staberg, speciallæge

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce