Annonce
Fyn

Børnekræftafdelingen er tænkt ind i Nyt OUH

H.C. Andersen Børne- og Ungdomshospital er en geografisk og funktionel samling af alt, hvad angår diagnostik, behandling og forebyggelse af sygdom hos børn. Sådan vil det også være, når børnehospitalet flytter ud på Nyt OUH i løbet af 2023. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Børnekræftafdelingen er en del af planerne for Nyt OUH, hvor børne- og ungehospitalet vil blive et hospital integreret i det store hospital.
Annonce

Når H.C. Andersen Børne- og Ungehospital ligesom resten af OUH i løbet af 2023 flytter ud på Nyt OUH, så er det inklusiv en børnekræftafdeling.

Sådan lyder vurderingen fra Arne Høst, tidligere ledende overlæge på børnehospitalet og nu overlæge samme sted, i kølvandet på forslaget om at samle al behandling af børnekræft på Rigshospitalet i København.

- Vi får børnekræft også. Der er disponeret, at vi vil rumme de samme 11 fagområder, vi har i dag. Der er ikke noget i planerne for Nyt OUH om, at vi ikke får børnekræft, siger Arne Høst.

H.C. Andersen Børne- og Ungehospital

2. april 2008 blev H.C. Andersen Børne- og Ungehospital indviet på OUH - på H.C. Andersens fødselsdag.

Børnehospitalet er en integreret del af OUH og er et sygehus i det store sygehus med eget personale, der er uddannet til at tage sig af børn. Men børnehospitalet trækker også på ekspertise fra resten af OUH.

Børnehospitalet har 11 fagområder, som dækker - det vil sige diagnostocerer, forebygger og behandler - alle typer af sygdomme hos børn i alderen fra 0 til 18 år. Børnehospitalet samarbejder tæt med voksenafdelingerne på OUH inden for de relevante fagområder.

Børnehospitalets afdelinger ligger samlet, og de er indrettet med børn for øje, så der er også lavet flere områder med plads til leg.

Marianne Skytte Jakobsen, der er ledende overlæge på børnehospitalet, fortæller, at hun endnu ikke er inde i alle detaljerne om det nye børnehospital på Nyt OUH.

- Men der er disponeret med plads til en børnekræftafdeling, og der bliver bygget med henblik på at have højisolationspatienter, som eksempelvis kræftpatienter, der.

- Der vil også blive bygget et Ronald MacDonald-hus, som er beregnet til de familier, som skal være der i længere tid - det gælder naturligvis også familier, hvor børnene ikke er ramt af kræft, men har andre sygdomme, siger Marianne Skytte Jakobsen.

Annonce

Integreret del

Forslaget om centralisering af børnekræftbehandlingen, der har mødt stor modstand fra læger, forældre og de tre regioner, som står til at miste børnekræftbehandling, hvis forslaget gennemføres, er endnu ikke besluttet af Sundhedsstyrelsen.

H.C. Andersen Børne- og Ungdomshospital er en geografisk og funktionel samling af alt, hvad angår diagnostik, behandling og forebyggelse af sygdom hos børn. Sådan vil det også være, når børnehospitalet flytter ud på Nyt OUH i løbet af 2023, fastslår overlæge Arne Høst. Arkivfoto: Michael Bager

Protesterne og kritikken er også blevet sendt til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).


Der er ikke noget i planerne for Nyt OUH om, at vi ikke får børnekræft.

Arne Høst, overlæge på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital


Imens fortsætter arbejdet med Nyt OUH, som børne- og ungehospitalet bliver en stor del af.

- Hele tanken er, at vi er et hospital i hospitalet, og at vi er en integreret del af hospitalet. Vi har alt på OUH og i meget stor målestok.

- Der er rigtig mange ting hos børn, der er specielle, men vi er så store, at vi i den store anæstesiafdeling har nogle, der er specielt gode til børn, og vi har nogle, der er uddannet børnekirurger, men de står på et stærkt fundament af at være kirurg. Så selvom noget kan være sjældent, så selve det at operere børn, er de vant til, siger Marianne Skytte Jakobsen.

Annonce

Ser fra flere vinkler

Der er særligt én ting, der adskiller børne- og ungehospitalet fra voksenområdet.

Nemlig at læger fra alle specialer sidder sammen hver morgen for at se på og vurdere de børn, der er.

- Så er der en, der kan sige, jeg tror, det er det og det. Så er der måske en, der siger, at det ligner kræft. Så siger kræftlægen, at det gør det ikke. Så siger hormonlægen, jeg synes måske, det mere er noget ved mig. På den måde bruger vi hinandens faglighed. Vi har det til fælles, at det er børn, og så bruger vi rigtig meget hinanden, når der er noget, der er svært.

- Vi har mulighed for at kigge på det fra alle vinkler. Og hvis man fejler to ting, så sidder de to læger på samme kontor eller på kontorer lige ved siden af hinanden. Det er en kæmpe fordel, mener Marianne Skytte Jakobsen.

På Nyt OUH er det planen, at børneakutmodtagelsen kommer til at ligge i forbindelse med FAM, den fælles akutmodtagelse.

- Ideen er, at det skal være den samme indgang, og hvis man er barn, går man til den ene side, og hvis man er voksen, går man til den anden side, siger Marianne Skytte Jakobsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Sport

Værsgo til VIP-menu hjemme foran husaltret - Odense Håndbold-sponsorerne kan hente take-away gallamenu før søndagens storkamp

Annonce