Annonce
Assens

Børnehus i landsby lukker: Der mangler ikke børn - tværtimod - der er personaleudfordringer

Æblet Børnehave og Vuggestue er lukket på grund af personaleudfordringer. Foto: Daniel Kofoed
Børnehuset Æblet må dreje nøglen, da kassen er tom efter en længere periode med det, der bliver betegnet som personaleudfordringer.

Ørsted: 25 børnehave- og vuggestuebørn bliver i disse dage passet hjemme, efter den private daginstitution Æblet havde sidste åbningsdag fredag.

Bestyrelsen bag den kombinerede vuggestue og børnehave besluttede i sidste uge at lukke Æblet, da pengekassen var tom, og da man ikke længere mente, at man havde tilstrækkeligt med pædagogisk personale til at drive daginstitutionen.

Det fortæller formand Jens Jacob Dühr, der tilføjer, at det er personaleudfordringer, der er hovedårsagen til, at man drejer nøglen.

Annonce

- På godt dansk er det træls. Det er næsten til at tude over, da vi er kommet igennem en periode med lave børnetal og har arbejdet os igennem coronakrisen. Så står vi her, hvor vi dybest har løst alle problemerne og kan ikke få fat i nok personale til at løse opgaven, og vi har heller ikke økonomi til bare at ansætte, meddeler formanden.

Børnehuset Æblet blev etableret, efter Brahesholmskolen med børnehave lukkede i 2005. I første omgang havde daginstitutionen til huse på den daværende skole, og fra 2006 flyttede den i lokaler midt i Ørsted.

Ny leder stoppede

I 2013 fik børnehuset også en vuggestue, og daginstitutionen har altså været i en god gænge de sidste to-tre år, hvad angår børnetallet. Man er eksempelvis gået fra 12-14 børn i 2019 til omkring 25 børn, og det var ifølge formanden et fint økonomisk grundlag at drive børnehuset på.

Men Jens Jacob Dühr fortæller, at de sidste to år har været hårdt for personalet. Først kom coronapandemien i foråret 2020, der vendte meget på hovedet og medførte, at personalet og børn skulle tilbringe meget tid udenfor den følgende vinter.

Dernæst har et par medarbejdere været langtidssygemeldt, og det har drænet kassen. I foråret blev en ny leder ansat, men hun sagde op for kort tid siden.

- I maj ansatte vi en ny leder, som var rigtig kompetent og erfaren, og hun skulle bringe skuden på ret køl og få medarbejderne med ombord, men hun sagde for nylig op, fordi hun ikke følte, at hun kunne løse den pædagogiske opgave, da hun ikke kunne få folk nok. Det er bare svært at rekruttere til Udkantsdanmark, mener Jens Jacob Dühr.

Æblet Børnehave og Vuggestue er lukket på grund af personaleudfordringer. Foto: Daniel Kofoed

I maj ansatte vi en ny leder, som var rigtig kompetent og erfaren, og hun skulle bringe skuden på ret køl og få medarbejderne med ombord, men hun sagde for nylig op

Jens Jacob Dühr, formand

Bestyrelsen havde ellers opbakning fra forældrene til at forsøge sig med en model, hvor det eksisterende faste personale skulle påtage sig lederrollen, men det lykkedes ikke. Og til sidst måtte forældrene meddele ejerne af den private daginstitution, at man ikke kan betale husleje fra næste måned.

Kommunen blev kontaktet, så forældrene kan blive hjulpet bedst muligt videre. Nogle er allerede blevet tilbudt pladser i Aarup-området, fortæller Jens Jacob Dühr.

Annonce

Mange tanker i spil

Det er to tidligere forældrepar, der ejer matriklen på Herdisvænget i Ørsted, hvor daginstitutionen har til huse.

Karen Linddal Pedersen er den ene af ejerne, og hun oplyser, at man nu er gået i tænkeboks i forhold til, hvad der skal ske med ejendommen. Hun oplyser, at ejerne indtil nu har stillet matriklen til rådighed mod, at det private børnehuse betalte de faste omkostninger.

- Alle mulige tanker i spil. Huset er godkendt til institution, men lige nu ved vi ikke en pind om, hvad der kommer til at ske, fortæller Karen Linddal Pedersen.

Hun oplyser, at ejerne har talt om alt fra en ny daginstitution til olle-kolle eller noget helt tredje eller fjerde. Ejerne har også mulighed for at sælge ejendommen.

- Nu prøver vi at holde et par møder, siger Karen Linddal Pedersen, der er imponeret over det store frivillige arbejde, der i forvejen bliver lagt i lokalområdet - blandt andet med redningen af den lokale købmand, som frivillige overtog, da købmandsfamilien Weber takkede af efter 25 år i landsbyen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport

Livsnødvendig sejr til HC Odense: - Det er fedt at vinde, og det vil vi gerne prøve igen

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Annonce