Annonce
Odense

Børnehavebørn skal guides ind i robot-verdenen

KFUM Børnehus har besøg af projektet "Coding Class Toddler", der inspirerer de små til at blive teknologi-nysgerrige. Foto: Guldastronaut
Både børn og pædagoger skal rustes til, at robot-teknologi bliver en del af hverdagen på institutionerne.
Annonce

Odense: Allerede i børnehaverne kommer mange flere af byens børn til at stifte bekendtskab med robotter, kodning og teknologi i alverdens afskygninger.

Det sker her, hvor projektet "Verdens bedste robotby i børnehøjde" går ind i sit andet år. Og hvor byrådet i onsdags vedtog, hvordan fem millioner kroner, der er sat af til indsatsen, skal bruges.

Det handler for politikerne ikke blot om at bringe robotteknologien ud på institutionerne, men også om at inddrage de voksne, der er omkring børnene. Det bliver et af de vigtige fokuspunkter i år to af strategien for "Verdens bedste robotby i børnehøjde" at kompetenceudvikle pædagoger og lærere, så de kan inddrage teknologisk tankegang og værktøjer i undervisningen og læreplanerne.

Annonce

Pingvinen Jack

Et eksempel på, hvordan robotteknologien kommer ud i børnehaverne, er "Coding Class Toddler". Her får omkring en tredjedel af byens børnehuse i år og næste år besøg af det lille odenseanske firma, Guldastronaut, der med et programmeringsforløb inspirerer pædagoger til, hvordan de kan lege og lære med teknologien.

Børnehavebørnene får et sprog for programmering, man øger deres samarbejdsevner, og de bliver introduceret til forskellige teknologier, som de bliver nysgerrige på. Forløbet er bygget op omkring historien om Pingvinen Jack, hvilket gør det sjovt og relevant for børnene at lege med.


Børnene bliver modige, nysgerrige, tålmodige, kreative og lærer at samarbejde.

Susanne Crawley Larsen


De øvrige børnehuse har adgang til samme læringsforløb digitalt, og alle børnehuse har også mulighed for at trække på læringskonsulenter, der kan rykke ud og sammen med medarbejderne prøve idéer af så tæt på børnene som muligt.

Byens politikere glæder sig over, at robotteknologi bliver en del af børnenes hverdag. Således udtaler børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) i en pressemeddelelse:

- Jeg bliver undertiden spurgt om, hvorfor det er så vigtigt at være verdens bedste robotby i børnehøjde? Svaret er, at det er en fantastisk arena for dannelse i alle ordets betydninger. Børnene bliver modige, nysgerrige, tålmodige, kreative og lærer at samarbejde. Derudover er det tæt forbundet med opfinderi og iværksætteri. Tænk, hvis næste generation af unge er lige så optagede af at skabe job og løn til andre end bare sig selv.

I samme pressemeddelelse er borgmesteren tilfreds med, at man ruster børnene med sunde digitale vaner og også lader dem forholde sig kritisk til den digitale verden.

- Teknologi er blevet en del af Odenses dna, og med det her forløb guider vi roligt og sikkert børnene ind i den digitale verden, siger Peter Rahbæk Juel (S).

Annonce

Mød robotterne i byen

Robotter og teknologi skal i 2021 også sprede sig til andre steder end dagtilbud og skoler. Det skal være mere synligt og tilgængeligt for alle, og det kommer til at ske i samarbejde med blandt andet uddannelsesinstitutioner, it- og robotvirksomheder og biblioteket.

Her er vi inde på by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholts (V) resort-område, og han fortæller, at man i forvaltningen arbejder intensivt med at trække "Verdens bedste robotby i børnehøjde" ind i byrummet, så alle, der besøger Odense, kan se, hvad byen kan med robotter, og måske blive inspireret til at uddanne sig inden for de tekniske fag.

- Derfor glæder jeg mig til at se et makerspace (robotværksted) udfoldet centralt i Borgernes Hus, hvor børn kan gå direkte ind fra gaden og arbejde med robotter. Det bliver en spændende måde at koble vores hovedbibliotek og borgerhus sammen med robotbyen, siger Christoffer Lilleholt.

En bevilling fra Villum Fonden har gjort det muligt i løbet af næste år at etablere robotværksteder eller såkaldte opfinderhuler rundt omkring i byen. Blandt andet på Syddansk Erhvervsskole, Kroggårdsskolen, Tingløkkeskolen og Ungdomshuset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Sport

Værsgo til VIP-menu hjemme foran husaltret - Odense Håndbold-sponsorerne kan hente take-away gallamenu før søndagens storkamp

Annonce