Annonce
Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

- Jeg håber, at antallet af smittede i Faaborg er mindre end 15 mandag. Men jeg er da lidt bekymret for, at det godt kunne tage et nøk opad, siger Siggi Kristoffersen, direktør i Faaborg-Midtfyn Kommune. Arkivfoto: Frederik Nordhagen
Smittetallene i Faaborg-Midtfyn Kommune - og særligt i Faaborg - stiger. Det bekymrer velfærdsdirektør Siggi Kristoffersen, der opfordrer til omtanke.

Faaborg-Midtfyn: - Jeg holder vejret.

Sådan lyder det fra Faaborg-Midtfyn Kommunes velfærdsdirektør Siggi Kristoffersen, efter han søndag har set de seneste coronatal.

Tallene er steget de seneste dage, og det vækker bekymring langt ud over kommunegrænsen.

Annonce

Søndag ved middagstid fik Faaborg-Midtfyn Kommune således et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed om at lukke for besøg på alle kommunens bosteder.

Særligt i Faaborg er smittekurven imidlertid stejl. Så stejl, at en lokal nedlukning truer.

Spørgsmål om få dage

For otte dage siden var fire personer blevet konstateret smittet i Faaborg Sogn i løbet af de seneste syv dage. Søndag lyder tallet på 14, mens det lørdag var på 17.

- Det kan jo godt bekymre lidt, hvis man husker, hvordan de eksponentielle kurver ser ud. Det gør, at jeg holder vejret, for det kan være, der er nogle smittekæder i gang, hvor folk ikke er blevet testet endnu, frygter Siggi Kristoffersen.


Budskabet herfra er at huske, at vi ikke er helt igennem endnu. Det er snart sommer, og vi er alle snart vaccinerede, men det er lige lidt for tidligt at slappe helt af.

Siggi Kristoffersen, direktør, Faaborg-Midtfyn Kommune


Et sogn lukkes ned, hvis der er flere end 20 smittede inden for syv dage, og incidenstallet samtidig overstiger 500. For Faaborgs vedkommende vil incidenstallet overstige 500, hvis 32 eller flere bliver konstateret smittet.

- Hvis man kommer ind i en eksponentiel kurve, så er det kun et spørgsmål om to-tre dage, og så lukker et sogn ned, siger velfærdsdirektøren.

- Budskabet herfra er at huske, at vi ikke er helt igennem endnu. Det er snart sommer, og vi er alle snart vaccinerede, men det er lige lidt for tidligt at slappe helt af.

Annonce

Smitte ved fødselsdag og fest

Siggi Kristoffersen fortæller, at der for nylig har været et corona-tilfælde på Øhavsskolen i Faaborg, hvor en lærer og tre elever blev konstateret smittet.

- Men det har vi styr på, tilføjer han.

Den nye stigning i Faaborg-tallene skyldes en børnefødselsdag og en social sammenkomst mellem unge på 16-17 år.

- Vi ved, hvem der er smittet i første bølge. Men hvem har de nået at smitte? Pludselig kan det gå stærkt.

Siggi Kristoffersen hæfter sig ved, at smitten er sket blandt børn og unge - og at det er det samme billede som i resten af landet.

- Men her er det noget, der er arrangeret. Det er ikke ulovligt, men det er heller ikke så godt. Det handler også lidt om omtanke. Måske er der noget, der kan udskydes en måned eller to?

- Hvad gør I fra kommunens side for at sikre, at smitten ikke stiger mere?

- Vi forsøger at kommunikere så meget, vi kan. Udover at jeg taler med dig, så tager vi fat i alle dem, der har direkte kontakt med unge, som jo måske ses med lidt flere, end vi andre. Vi rækker ud til skoler og dagtilbud. Og i morgen tidlig (mandag, red.) skriver vi til forældre gennem Aula. Vi tager også fat i ungdomsrådet og i vores unge-koordinator.

Derudover forklarer Siggi Kristoffersen, at der arbejdes på at øge testkapaciteten i kommunen.

- Særligt i Faaborg, hvor bekymringen er størst, siger han og forventer, regionen vender tilbage med flere oplysninger om muligheden for en ekstra testindsats inden for kort tid.

Annonce

Bosteder er første skridt

Påbuddet om at lukke for besøg på bosteder, som Faaborg-Midtfyn fik søndag ved middagstid, kommer fordi, det såkaldte testkorrigerede incidenstal for hele kommunen nu ligger på 54.

En kommune får et påbud, hvis tallet overstiger 50. Siggi Kristoffersen fortæller, at det er første skridt i forsøget på at inddæmme smitten.

- Først lukker man for besøg på sociale botilbud. Hvis det bliver ved med at udvikle sig, så kan man lukke et sogn og i yderste konsekvens lukke en hel kommune. Men der skal vi helst ikke ende, så det her handler om at sikre, at det går den anden vej igen.

Påbuddet om besøgsrestriktionerne gælder alle kommunens bosteder, hvor 80 procent eller færre er vaccinerede. Det vil i praksis sige alle bosteder. Dog er de to børnehuse Fjelleruphus og Damtoften undtaget fra reglen.

Påbuddet træder i kraft søndag og ophæves, når incidenstallet igen er under 50.

Hvis hele kommunen skal lukke ned, skal kommunens samlede incidenstal overstige 250.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce