Annonce
Sydfyn

Børn træner basketball hver mandag: Downs syndrom, adhd og kørestol er ingen hindring

Benjamin Jakobsen er syv år og går til basketball hver mandag i Svendborg Idrætscenter. Holdet Wild Rabbits startede op i 2018, og nu er der 20 spillere på basketballholdet samt cheerleaderholdet. For Benjamin betyder det at gå til basket også, at han har noget at snakke og fortælle sin omgangskreds om. Foto: Kathrine Becher Damkjær
Hver mandag træner et ganske særligt basketballhold i en af de yderste haller i Svendborg Idrætscenter. Holdet hedder Wild Rabbits, hvor børn med særlige behov eller udviklingshandicap kommer og spiller basketball og danser på cheerleaderholdet. Wild Rabbits er indstillet til en pris, men det vigtigste er, at børnene er glade, lyder det fra forældre og trænere.

Svendborg: Klokken er 15.55 og Nicklas Bertelsen på 11 år kommer straks og rækker hånden ud for at hilse pænt.

- Hvad skal I her, spørger han, hvorefter undertegnet må svare, at avisen er på besøg, fordi rygtet går på, at det her baskethold er noget ganske særligt.

Bagefter kommer holdkammeraten Andreas Emil og hilser på.

- Jeg er verdensmester til at drible, fortæller han og kaster den blå og neongule bold i gulvet.

Fem drenge er allerede ude på basketbanen, selvom træningen først starter klokken 16. Den lille spirrevip Benjamin på syv, der har down syndrom, har endnu ikke fået klædt om til holdtøjet i ivrighed efter at komme i gang med at kaste nogle bolde i kurven.

- Benjamin, kom lige her, kalder mor Anne Sophie Jacobsen.

Han får hurtigt klædt om til den mørkeblå Wild Rabbits-kampdragt med fornavn og nummer 12 på ryggen. Så kan træningen gå i gang.

Annonce

- Det allerbedste ved at gå til basketball er de gode venskaber.

Jeppe Hansen, 11 år, Wild Rabbits

Indstillet til pris

Det er mandag eftermiddag i Svendborg Idrætscenter, og der er gang i den til den ugentlige træning for basketballholdet Wild Rabbits. Et hold for børn og unge med særlige behov eller handicap.

Holdet har spillet siden sommeren 2018 og fra sommeren i år er der også startet et dansehold op med nogle rytmeglade piger. De vilde kaniner, som børnene så friskt kalder sig i daglig tale, har nu 20 medlemmer, der trofast dukker op hver mandag. Nogle har adhd, andre har Downs syndrom og en enkelt, Adam, spiller da også på holdet, selvom han sidder i kørestol.

10-årige Isabella henter bolden til ham, da den rammer kanten af kurven og flyver væk.

- Det er sjovt at gå til basketball, for man lærer rigtig meget. For eksempel hvordan man scorer og dribler, fortæller Isabella.

Anja Horsbøl Trabjerg og Rasmus Klein-Døssing er trænere for holdet, og de var begge med til at starte Wild Rabbits. For et år siden vandt holdet Svendborg Kommunes handicappris. Ikke nok med det, så er Wild Rabbits lige nu indstillet til en pris ved Parasport Danmark, som afgøres i marts 2020. En pris, der hædrer foreninger, der arbejder på at få flere børn og unge med handicap i gang med idræt.

Træner Anja Horsbøl Trabjerg er glad for indstillingen, men pointerer også, at det ikke er for fine priser, hun træner de vilde kaniner hver mandag.

- Det er dejligt at få den form for anerkendelse, men det primære er at være her og se, at børnene er glade, fortæller hun.

- Det handler om, at de føler sig som en del af noget og kan komme hjem til deres familie og omgangskreds og fortælle, at de går til basketball og fortælle om, hvad de oplever her, siger hun.

Bliver stolt

Wild Rabbits-spillerne giver alt, hvad de har til træningen, der mest af alt handler om at få rørt sig og have det sjovt. Med en kegle i hånden og bolden på toppen, suser de rundt og leger røver og politi.

- Ro på. Det er en leg, siger Anja Horsbøl Trabjerg, når det bliver lidt for vildt.

Børnene falder til ro, og de kan starte igen.

Ved siden af legen har træner Rasmus Klein-Døssing fundet sammen med Benjamin, som bedst forstår sig på at skyde mod kurven. På den facon gør trænerne altså plads til alle, fortæller Benjamins mor Anne Sophie Jacobsen, der står på sidelinjen.

- Han er ikke så god at fange, når der sker andre aktiviteter end at skyde, men han er stolt, når han får den i kurven, og trænerne er gode til at dyrke det, siger Benjamins mor.

- Benjamin elsker at kommer her. Når jeg siger, vi skal til basket, lyser han op. Det er også noget, han kan snakke med sine fætre og kusiner om. Det er også vigtigt for ham, at han har noget, han kan finde ud af, fortæller Anne Sophie Jacobsen på Benjamins vegne, da han ikke selv har ret meget sprog.

- Og så er han altid træt men glad, når han er færdig her, tilføjer hun fortæller, at de to kommer kørende fra Ringe.

"Vi er seje, vi er rå, vi er ikke til at slå. Åhhhh vilde kaniner". Sådan lyder kampråbet i Wild Rabbits basketballhold, der spiller hver mandag. Foto: Kathrine Becher Damkjær

Et fællesskab

Holdets trænere arbejder hele tiden på at udvikle Wild Rabbits, og det seneste tiltag er et dansehold, der kører samtidig med basketballtræningen. For når man har basketball, har man også cheerleaders, mener trænerne.

En af dem, der danser, er 18-årige Helin Unutmaz, der i dag giver den som Michael Jackson henover dansegulvet i en moonwalk.

- Jeg kan godt lide at danse, og det har jeg altid kunnet, fortæller Helin Unutmaz om, hvorfor hun er begyndt til dans.

Der er ingen tvivl om, at børnene synes både basketball og cheerleading er sjovt, men også det sociale har betydning. Det fortæller den 11-årige basketballspiller Jeppe Hansen, mens han er i fuld gang med en kamp.

- Det er fedt, for her er vi rigtig sammen, og vi hygger os, fortæller han, mens han puster.

Hvad synes du, er det allerbedste ved at spille i Wild Rabbits?

- Det allerbedste er de gode venskaber, svarer han.

Fra i sommer startede også et cheerleaderhold op i Wild Rabbits. For når man har et basketballhold, er der også cheerleaders. Helin Unutmaz (i midten med armene i vejret) fortæller, at hun elsker at danse, og at det er derfor, hun er startet. Foto: Kathrine Becher Damkjær

En del af de store

På lørdag 30. november får Wild Rabbits lov til at følges med det professionelle hold Svendborg Rabbits ind på banen inden kampstart. Børnene har til deres store begejstring også været inde og træne med de store kaniner.

- Det betyder meget for dem, at de har dem at se op til, fortæller Anja Horsbøl Trabjerg.

Her mandag eftermiddag er de vilde kaniner ved at være godt røde i kinderne efter en time på gulvet. Træningen er ved at være slut, men inden den står på hjemtur, aftensmad og sengetid, stiller holdet sig i en kreds med hænderne ind mod midten.

- Vi er seje, vi er rå, vi er ikke til at slå. Åhh vilde kaniner!, råber holdet inden de går hver til sit.

Wild Rabbits i gang med mandagens træning i Svendborg Idrætscenter. Foto: Kathrine Becher Damkjær
Nicklas Bertelsen på 11 år i gang med at ramme kurven. Foto: Kathrine Becher Damkjær
20 medlemmer har Wild Rabbits i Svendborg. Holdets medlemmer er børn med særlige behov og handicap. Foto: Kathrine Becher Damkjær
11-årige Jeppe Hansen i gang med at score i basketballkampen i Wild Rabbits træning mandag eftermiddag. Foto: Kathrine Becher Damkjær
I Wild Rabbits er der plads til alle - også børn i kørestol. Foto: Kathrine Becher Damkjær
Wild Rabbits tæller udover et baskethold også et dansehold. Her er Anja Trabjerg i fuld gang sammen med en af klubbens dansende medlemmer. Foto: Kathrine Becher Damkjær
Wild Rabbits træner hver mandag fra 16 til 17 i Svendborg Idrætscenter. De slutter som regel af med en træningskamp. Foto: Kathrine Becher Damkjær
Wild Rabbits spillerne i fuld koncentration til mandagens træning. Foto: Kathrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce