Annonce
Sydfyn

Børn skal give liv på Torvet: Café-par vil lave legeplads

Anders og Luise Føns Haaber, der er indehavere af familiecaféen Café Svend på Torvet i Svendborg, håber at kunne få lov at etablere en legeplads på Torvet. Foto: Katrine Becher Damkjær
Projektet er i sin spæde start, men parret Luise og Anders Føns Haaber, der har Café Svend, vil lave en mobil legeplads på Torvet. I februar kommer en legepladsproducent for at give et bud på, hvordan sådan en kan se ud.
Annonce

Svendborg: En legeplads på Tovet i Svendborg. Og så en mobil en af slagsen.

Det er en idé, som café-parret Luise og Anders Føns Haaber lige nu arbejder på at få ført ud i livet.

De to har startet familiecaféen Café Svend i efteråret 2019, hvor der er god plads til de mindste i familien. De to tager også rundt i hele landet for at optræde med deres musik til børn. Og særligt én ting har de bemærket, at mange andre byer har i deres bymidter, som Svendborg ikke har. En legeplads.

- Det undrer os, at Svendborg ikke har en legeplads her på Torvet, siger Anders Føns Haaber og peger ud af vinduet.

- Vi har et ønske om, at der skal ske noget mere på Torvet, og det vil give mening at lave en legeplads. Så det vil vi gerne slå et slag for, siger Luise Føns Haaber og fortæller, at de forestiller sig, den skal gå et par meter fra caféens front og hen til trappen, der fører op til Vor Frue Kirke.

Annonce

Praktiske hænder

Det er et relativt nyt projekt. Anders Føns Haaber har taget teten og var til første møde om en legeplads på Torvet i sidste uge. Han har også fået en plads i Torvegruppen, hvor politikere og interessenter diskuterer aktiviteter på Torvet.

- Tanken er at tage det med deri og høre, hvad folk siger til forslaget, fortæller han.

Den 10. februar får café-parret besøg af en legepladsproducent, som skal kigge på, hvordan en legeplads kan se ud.

- Den skal jo ikke være neongrøn eller højtragende, når den kommer til at ligge lige op af Vor Frue Kirke. Den skal være pæn og sjov for børnene at lege på, siger Luise Føns Haaber.

Og det vigtigste er, at legepladsen skal være mobil.

- Det skal være sådan, at man kan tage den væk, når der er arrangementer på Torvet. Det har vi også snakket med politiker Per Nykjær Jensen (V) om vil være en god ide, fortæller Café Svend-parret.

Lige nu handler det dog for Luise og Anders Føns Haaber om at få noget opbakning. Altså finde en stab af praktiske hænder, der kan hjælpe til, når legepladsen skal tages ned til eksempelvis Svendprisen. Der skal også findes et sted, hvor legepladsen kan stå, når den i en kort stund ikke har hjemme på Torvet.

- Det gælder for os om at være på forkant - at få elimineret de mange spørgsmål, der kan komme, når vi bliver spurgt ind til, hvordan vi har tænkt os, det skal kunne lade sig gøre. Derfor har vi også været ude på vores facebook-side for at efterspørge ildsjæle og praktiske hænder, siger Anders Føns Haaber, der henviser til den politiske proces, som tiltaget også skal igennem.

Annonce

Børnenes stemme

Da det bliver en offentlig legeplads, skal der også offentlige midler til. Men Anders og Luise Føns Haaber søger også forskellige sponsorater og fondsmidler, som kan hjælpe til finansieringen. Det koster nemlig hurtigt en kvart million kroner at lave en legeplads, oplyser Anders Føns Haaber.

Café-parret har tidligere forsøgt at starte et børnekulturhus op, men uden held og opbakning fra kommunens side. I stedet valgte de at åbne en café, hvori børn kan være børn, og hvor parret kan lave kultur for børn. Det er det samme, der har drevet dem til idéen med legepladsen.

- Der er rigtig meget fokus på alle de voksne og det at være voksen. Vi tror på, at børn skal have så stor en egenstemme som muligt, fortæller Anders Føns Haaber.

- Børn sidder ikke i byrådet, desværre. Men det vil være dejligt, hvis børnene kunne få lidt medbestemmelse i, hvilken legeplads de eksempelvis skal lege på. Man kunne give dem nogle valgmuligheder, som kommunen har sagt god for, og så lade børnene vælge, foreslår Anders Føns Haaber.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce