Annonce
Sydfyn

Børn skal give liv på Torvet: Café-par vil lave legeplads

Anders og Luise Føns Haaber, der er indehavere af familiecaféen Café Svend på Torvet i Svendborg, håber at kunne få lov at etablere en legeplads på Torvet. Foto: Katrine Becher Damkjær
Projektet er i sin spæde start, men parret Luise og Anders Føns Haaber, der har Café Svend, vil lave en mobil legeplads på Torvet. I februar kommer en legepladsproducent for at give et bud på, hvordan sådan en kan se ud.

Svendborg: En legeplads på Tovet i Svendborg. Og så en mobil en af slagsen.

Det er en idé, som café-parret Luise og Anders Føns Haaber lige nu arbejder på at få ført ud i livet.

De to har startet familiecaféen Café Svend i efteråret 2019, hvor der er god plads til de mindste i familien. De to tager også rundt i hele landet for at optræde med deres musik til børn. Og særligt én ting har de bemærket, at mange andre byer har i deres bymidter, som Svendborg ikke har. En legeplads.

- Det undrer os, at Svendborg ikke har en legeplads her på Torvet, siger Anders Føns Haaber og peger ud af vinduet.

- Vi har et ønske om, at der skal ske noget mere på Torvet, og det vil give mening at lave en legeplads. Så det vil vi gerne slå et slag for, siger Luise Føns Haaber og fortæller, at de forestiller sig, den skal gå et par meter fra caféens front og hen til trappen, der fører op til Vor Frue Kirke.

Annonce

Praktiske hænder

Det er et relativt nyt projekt. Anders Føns Haaber har taget teten og var til første møde om en legeplads på Torvet i sidste uge. Han har også fået en plads i Torvegruppen, hvor politikere og interessenter diskuterer aktiviteter på Torvet.

- Tanken er at tage det med deri og høre, hvad folk siger til forslaget, fortæller han.

Den 10. februar får café-parret besøg af en legepladsproducent, som skal kigge på, hvordan en legeplads kan se ud.

- Den skal jo ikke være neongrøn eller højtragende, når den kommer til at ligge lige op af Vor Frue Kirke. Den skal være pæn og sjov for børnene at lege på, siger Luise Føns Haaber.

Og det vigtigste er, at legepladsen skal være mobil.

- Det skal være sådan, at man kan tage den væk, når der er arrangementer på Torvet. Det har vi også snakket med politiker Per Nykjær Jensen (V) om vil være en god ide, fortæller Café Svend-parret.

Lige nu handler det dog for Luise og Anders Føns Haaber om at få noget opbakning. Altså finde en stab af praktiske hænder, der kan hjælpe til, når legepladsen skal tages ned til eksempelvis Svendprisen. Der skal også findes et sted, hvor legepladsen kan stå, når den i en kort stund ikke har hjemme på Torvet.

- Det gælder for os om at være på forkant - at få elimineret de mange spørgsmål, der kan komme, når vi bliver spurgt ind til, hvordan vi har tænkt os, det skal kunne lade sig gøre. Derfor har vi også været ude på vores facebook-side for at efterspørge ildsjæle og praktiske hænder, siger Anders Føns Haaber, der henviser til den politiske proces, som tiltaget også skal igennem.

Børnenes stemme

Da det bliver en offentlig legeplads, skal der også offentlige midler til. Men Anders og Luise Føns Haaber søger også forskellige sponsorater og fondsmidler, som kan hjælpe til finansieringen. Det koster nemlig hurtigt en kvart million kroner at lave en legeplads, oplyser Anders Føns Haaber.

Café-parret har tidligere forsøgt at starte et børnekulturhus op, men uden held og opbakning fra kommunens side. I stedet valgte de at åbne en café, hvori børn kan være børn, og hvor parret kan lave kultur for børn. Det er det samme, der har drevet dem til idéen med legepladsen.

- Der er rigtig meget fokus på alle de voksne og det at være voksen. Vi tror på, at børn skal have så stor en egenstemme som muligt, fortæller Anders Føns Haaber.

- Børn sidder ikke i byrådet, desværre. Men det vil være dejligt, hvis børnene kunne få lidt medbestemmelse i, hvilken legeplads de eksempelvis skal lege på. Man kunne give dem nogle valgmuligheder, som kommunen har sagt god for, og så lade børnene vælge, foreslår Anders Føns Haaber.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Nyborg

Masser af vand - ingen problemer

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce