Annonce
Odense

Børn- og ungerådmand vil kende prisen: - De bedste corona-erfaringer må ikke gå i glemmebogen

Med kreative opdelinger af daginstitutionernes legepladser har børnene været delt i mindre grupper med flere voksne omkring sig. Nu er corona-restriktionerne mindre indgribende, men børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) vil gerne sikre, at de bedste erfaringer lever videre og har i første omgang bedt om en pris. Arkivfoto: Christian Nordholt
De bedste erfaringer fra skolernes og dagtilbuddenes corona-hverdag må ikke gå i glemmebogen, mener børn- og ungerådmand, der nu får regnet på, hvad det koster at føre de bedste erfaringer videre. Forældreformand håber, det giver bedre normering.
Annonce

Odense: Skoledagen har været kortere. Der har været flere voksne omkring børnene i både daginstitutioner og skoler. Børnene har været samlet i mindre grupper. Rengøringen og håndhygiejnen har været intensiveret. Og såvel store som små har været markant mere udendørs både for at lege og lære.

Månederne med rækker af corona-restriktioner har givet erfaringer, som børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) gerne holder fast i, og hun har derfor nu bedt om at få regnet på, hvad det vil koste at føre i hvert fald nogle af tiltagene videre.

- Vi har lavet et eksperiment i skoler og dagtilbud, vi aldrig kunne have lavet uden corona, siger rådmanden.

- Det, vi har lært, som børn og voksne kan profitere af, skal fanges og hegnes ind, så det ikke går i glemmebogen. Det er vigtigt, vi aktivt gør noget for at tage ved læring af erfaringerne, mener hun.

Pædagoger og lærere har i flere sammenhænge fremhævet fordelene ved, at de samme voksne har været omkring mindre grupper børn, det har givet en tydelig struktur og færre konflikter. Og medarbejdernes sygefravær er umiddelbart faldet.

SDU-forskere finder tilfredse børn og voksne

Både elever og lærere er positive over for den anderledes undervisning, der i foråret blev leveret på skolerne under strikse corona-restriktioner. Det viser en undersøgelse fra Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet, hvor forskere har sendt spørgeskemaer til lærere og elever fra 3. til 9. klasse i fire kommuner - heriblandt Odense.

  • Knap 80 procent af eleverne svarer, at den anderledes form for undervisning, der blandt andet har givet flere udendørs aktiviteter og mere projektarbejde, har passet dem godt, og 92 procent af lærerne angiver, at ændringerne har påvirket elevernes dagligdag positivt.
  • Undersøgelsen viser dog også en bekymring for, om de faglige mål kan nås i de enkelte fag.
  • Undersøgelsen er støttet af Lego Fonden, og cirka 1200 elever og 180 lærere har svaret.
  • En lignende undersøgelse er på vej i de fire kommuners børnehaver. Ud over Odense er det Jammerbugt, Tønder og Gladsaxe Kommuner.

Susanne Crawley Larsen (R) anerkender, at det er ude af hendes, kommunale hænder for eksempel at skære i skoledagens længde.

- Da der før sommerferien var nødundervisning, blev der ikke undervist i blandt andet madkundskab og håndværk og design. Og det vil kræve en større national diskussion, hvis der skal undervises mindre i nogle fag. Men i dagtilbuddene kan det være lidt lettere at gå til, vurderer hun, der blandt andet er optaget af, hvordan uderummene er kommet meget mere i spil.

Annonce

Måske går det lige op

Med en spørgeskemaundersøgelse, som både dagplejere og personalet i Odenses børnehuse er inviteret til at være del af, er Børn- og Ungeforvaltningen netop nu ved at samle et mere præcist indtryk af, hvordan medarbejderne har oplevet corona-tiden og - ikke mindst - hvilke erfaringer og tiltag de gerne vil tage videre i en mere normaliseret hverdag.

Men Susanne Crawley Larsen, meget af det handler jo om flere voksne og dermed en bedre normering, som er dyr. Er det overhovedet realistisk?

- Ja, det koster nogle penge, og det er også derfor, jeg gerne vil se det i sammenhæng med medarbejdernes sygefravær. Bliver det lavere, kan der være nogle ting, der måske går lige op. Og en bedre hygiejne koster ikke så meget, konstaterer hun.

- Og så gjorde vi jo de her ting, da vi var nødt til det.

Men under corona kunne I jo også sende regningen videre til Christiansborg?

- Ja, og det er også derfor, det her ender med at blive en national dagsorden. Men nu prøver jeg først at få klarlagt, hvad tingene koster, understreger Susanne Crawley Larsen.

Annonce

Bedre end bunkepasning

Hos Odense Forældreorganisation håber formand Thomas Graven, at corona-erfaringerne giver et afgørende skub i kampen for bedre normeringer i vuggestuer og børnehaver.

- Månederne med corona har givet os et unikt indblik i, hvordan virkeligheden kan se ud med flere voksne og mindre grupper af børn. Det er der et kæmpe, kæmpe flertal af forældre, der gerne ser fortsætte, for det giver tid til mere nærvær og interaktion med børnene både ude og inde, siger Thomas Graven.

- Det har selvfølgelig været træls for nogle børn ikke at have lov at lege med børnene i de andre grupper, men at der har været voksne til de samme små grupper børn hele dagen gør, at det ikke bare har været bunkepasning. Pædagogerne har kunnet give hvert barn og hver gruppe et bedre grundlag for at udvikle sig.

Thomas Graven er derimod knap så optaget af erfaringerne med udendørs aktiviteter.

- Den barske virkelighed er, at legepladsen ofte kan blive brugt som parkeringsplads, fordi ressourcerne desværre ikke rækker til mere, mener han.


Månederne med corona har givet os et unikt indblik i, hvordan virkeligheden kan se ud med flere voksne og mindre grupper af børn. Det er der et kæmpe, kæmpe flertal af forældre, der gerne ser fortsætte, for det giver tid til mere nærvær og interaktion med børnene.

Thomas Graven, formand for Odense Forældreorganisation


Til gengæld forventer han, at de slidte rammer indendørs og det dårlige indeklima bliver bedre - præcis som byrådet er i gang med at finde penge til.

- Men det er alt sammen mindre vigtigt, når der ikke er nok personale. Det nytter ikke at have flotte rammer, hvis der ikke er kvalitet og nok voksne at fylde i rammerne, påpeger Thomas Graven.

- Så vi fortsætter kampen for bedre normeringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

Hårdere straffe og bedre uddannelser: Rahbæk Juel ønsker nationale tiltag i kampen mod negativ social kontrol

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Annonce