Annonce
Odense

Børn- og ungerådmand om kras kritik af samarbejdsproblemer: - Det er en helt uholdbar situation

- Det er ikke det hele, der er ukendt for mig. Men det er alvoren, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) om indholdet i den eksterne analyse af det specialiserede socialområde. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Det er alvorligt og ikke acceptabelt, erkender børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R), at samarbejdet mellem hendes egen og andre forvaltninger er så skidt, at det går ud over sårbare børn og unge.
Annonce

Borgmesteren siger, han synes, det ser grelt ud, når den eksterne analyse beskriver, at der ikke er "mange synlige og tydelige tegn på fælles mening og gensidig organisatorisk tillid på tværs af forvaltningernes ledelser". Hvordan synes du, det ser ud?

- Jeg tænker først og fremmest på, at der er nogle unge mennesker, der kommer i klemme mellem to forvaltninger, der ikke arbejder sammen, og som ikke arbejder efter samme mål. Det er ikke acceptabelt.

Hvordan oplever du som rådmand, at der ikke er den tillid?

- Jeg er ikke optaget af, hvordan jeg oplever det. Jeg er optaget af børnene og de unge. Min rolle er at sikre, at vi hurtigt finder en løsning, og vi har første møde på mandag. Børn og unge skal selvfølgelig kunne forvente af kommunen, at de får den bedst mulige hjælp og det rigtige puf i ryggen uden at blive kastebold i systemet.

Hvorfor er det så ikke sådan?

- Det har vi jo bedt et eksternt firma give bud på, og et sted at starte kan være at sikre, at forvaltningerne ikke har så ringe kendskab til hinanden, og at vi får udarbejdet et fælles ungeperspektiv. De unge må ikke opleve, at der er forskel på den hjælp, de får, og de krav, der bliver stillet, i de forskellige forvaltninger.

Hvorfor skal der et eksternt konsulentbureau til at fortælle jer det?

- Det burde heller ikke være nødvendigt.

Er du overrasket over konklusionerne?

- Det er ikke det hele, der er ukendt for mig. Men det er alvoren. Det er en alvorlig sætning, når Rambøll skriver, at der ikke er mange synlige og tydelige tegn på fælles mening og gensidig organisatorisk tillid på tværs af forvaltningerne. Vi går på arbejde i samme kommune og burde arbejde efter de samme mål. Det er en helt uholdbar situation.

Hvordan er det kommet dertil?

- Det kan godt lyde lidt som ansvarsforflygtigelse, men det er ikke det, der er det centrale nu. Nu er det konstateret, at vi har et problem, og politisk er vi enige om, at det skal løses hurtigst muligt.

Hvor ser du den bedste løsning?

- Det er jeg ikke i stand til at sige endnu. Men måske handler det blandt andet om, at vi politisk skal lave et ungeperspektiv, der er fælles for alle forvaltninger.

Rambøll anbefaler, at de unge rykker fra Børn- og Ungeforvaltningen til Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, når de fylder 15 år og ikke som i dag, når de er færdige med grundskolen. Er du enig i, at en del af løsningen ligger der?

- For mig er det ikke vigtigt, hvor vi lægger alderssnittet, for jeg tror ikke, det er løsningen. Vi skal først og fremmest have styr på kvaliteten og kontinuiteten i det, de unge oplever.

Den eksterne analyse blev bestilt - blandt andet på dit initiativ - efter gentagne budgetoverskridelser på det her område. Hvordan kan I bruge analysen til at sikre, det ikke bliver ved?

- Rapporten peger på nogle få områder, hvor der kan være et økonomisk potentiale, og det skal vi selvfølgelig efterprøve. Men selv om vi kom i mål med det hele, ville det ikke være nok, og meget tyder på, at vi er påholdende og ikke klatter pengene væk til sociale ydelser. Derfor er der brug for flere penge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce