Annonce
Erhverv

Børn og unge skal tættere på erhvervslivet

Byens Torv - foyeren i Odeon - dannede rammen om valgmødet om erhvervslivets vilkår i Odense med alle syv spidskandidater på plads. Foto: YIlmaz Polat

Spidskandidaterne til Odense Byråd enige om, at der skal knyttes tættere bånd mellem børn og unge og byens virksomheder. Men ingen har den perfekte opskrift.

Mange virksomheder i Odense - og mange andre fynske kommuner - mangler arbejdskraft. Lige fra elever, lærlinge og ufaglært arbejdskraft til medarbejdere med korte, mellemlange og lange uddannelser - og så rene specialister.

Hvis nogen skulle være i tvivl, mindede direktør i Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt, om det på et vælgermøde sidst på eftermiddagen mandag i Odeon i Odense. Og hendes enkle spørgsmål til de syv spidskandidater for de syv partier i byrådet lød: Hvad vil I gøre ved det?

Svarene var ikke helt så klare som spørgsmålet, for det er et kompliceret problem, lod de forstå, selv om Odense i øjeblikket har omkring 5500 jobparate arbejdsløse.

Derimod var det nemmere at skabe enighed om, at der skal gøres mere for at knytte børn og unge til erhvervslivet. Det vil gøre det lettere i hvert fald på længere sigt at skaffe den fornnøde arbejdskraft, hvis kendskabet til virksomheder og erhvervslivet øges.

Annonce

Erhvervspraktik tilbage

- Vi skal i gang helt fra de små klasser i folkeskolen. Enhver klasse bør adopteres af en virksomhed for at knytt tætte bånd, og så skal vi have erhvervspraktikken tilbage, lød det fra Venstres spidskandidat, Jane Jegind (V).

En anden borgerlig spidskandidat, Søren Windell (K), var helt på linje med Jane Jegind og ønskede også mere praktik til de unge ude i virksomhederne.

- Flere skal ud og snuse til erhvervslivet for at vise, at der altså er andre uddannelser end gymnasiet. Jeg har haft mange på Grønttorvet (Sørens Windells restarurant, red.), og jeg vil gerne have flere, også på kortere ophold, hvor de blandt også kan lære, at man ikke altid kan tale til en chef, som man gør til sin lærer i skolen.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mindede om de gode erfaringer fra Byg til Vækst-samarbejdet, som han stod i spidsen for, inden Anker Boye overlod ham borgmesterposten.

- I Byg til Vækst havde vi også held til at få nogle af de unge, der ellers har det svært, sporet ind på en uddannelse, sagde han.

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen gav udtryk for, at der skal gøres mere for at få nogle af de 5500 arbejdsløse i arbejde.

- Vi skal være meget mere opsøgende og sige til dem: Hej makker, hvad kan du gøre for vores by. Og med hensyn til specialisterne: Her bør vi åbne grænserne mere. Vi kan nemt hente 200 it-ingeniører i Rusland, hvis vi vil.

Annonce

Odense skal højere op

Erhverslivets vilkår var tema for valgmødet, som blev overværet af 70-80 tilhørere.

De syv spidskandidater blev af ordstyrer Mads Graves Larsen, direktør i Arbejdsgiverne, spurgt om, hvor højt de synes, Odense skal ligge på Dansk Industris rangliste over kommunernes erhvervsvenlighed om to år.

De to længst til venstre i byrådssalen - Brian Dybro (SF) og Brian Skov Nielsen (EL) - ville ikke lægge sig fast på konkrete placeringer, men Odense måtte dog godt kravle lidt om af listen, var de enige om.

De øvrige fem kandidater havde forskellige bud - men skulle der udledes et gennemsnit, landede det vel omkring plads 30-40 stykker - mod nr. 67 i dag.

Nogle helt konkrete bud på hvordan det så skulle lykkes, var det dog svært at udlede.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce