Annonce
Odense

Børn og unge fra psykiatrisk afdeling udstiller: Vis mig, hvem du ser op til

Samtaler om forskellene på, hvad der er idoler, og hvad der er forbilleder, har været en del af processen, da de unge skulle fremstille billeder til den kommende udstilling. Foto: Filosoffen
For første gang udstiller børn og unge fra Børne-Ungdomspsykiatrisk afdeling på OUH i Filosoffen. Temaet er "Forbilleder og idoler".

15 børn og unge fra den interne skole på OUH's Børne-Ungdomspsykiatrisk afdeling har deltaget i et kreativt forløb under ledelse af billedkunstner Rachel Zachariassen og skolens egne undervisere, og nu er arbejdet klar til at blive vist. De unge har arbejdet med forskellige metoder og teknikker inden for maleri, collage, skulptur og tegning. De har eksperimenteret, brugt deres fantasi, samarbejdet og skabt nogle stærkt udtryksfulde værker under emnet ”Forbilleder og idoler".

Filosoffen danner hvert år ramme om et åben skole-kunstforløb, og denne gang ønskede stedet at give en stor oplevelse til en gruppe børn og unge, der ofte bliver overset i det store billede.

- Det giver glæde og overskud at bruge sine hænder og fordybe sig i materialer og kunstneriske teknikker. Og når man er kreative og skaber noget sammen - en udstilling, et fælles kunstværk - så sker der noget helt særligt, lyder det fra Filosoffens leder, Hanne Bøgelund.

- Vores førsteprioritet har været, at forløbet skulle være en positiv oplevelse for de unge. Derfor har Rachel Zachariassen arbejdet meget tæt sammen med skolens undervisere, der kender de enkelte elever. På den måde kunne de finde en form, der skabte tryghed og glæde omkring de uvante aktiviteter. Det har givet pote, og de unge har været meget energiske og begejstrede, siger hun.

Ifølge Hanne Bøgelund skal man som gæst i udstillingen være klar til at tolke på de udstillede værker. Eleverne har nemlig gjort sig mange tanker og fortolket emnet om, hvem de ser op til, på forskellig vis. Blandt andet har samtalen forud for billedfremstillingen berørt forskellen på et forbillede og et idol.

Projektet er finansieret af Kulturregion Fyns Lokale Ungekulturpulje. Der holdes en særlig fernisering for de deltagende børn, unge og deres familier to dage efter åbningen. Her bliver der både lidt musikalsk underholdning og givet kvalificeret respons på de unges kunstværker.

Særudstillingen i Kunstbygningen Filosoffen åbner tirsdag 25. juni klokken 17-19.

Annonce
De 15 unge udstillere har arbejdet med mange forskellige materialer og teknikker, som det fremgår af billedet. Alt sammen under ledelse af kunstpædagog Rachel Zachariassen, der tidligere har stået i spidsen for andre skoleforløb på Filosoffen - blandt andet udstillinger op til HCA Festivals. Foto: Filosoffen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce